Gazete Vatan Logo

Artık dolar alalım mı?

3 ayın en düşüğüne gerileyen dolar 1,48'i gördü. Dolarda alım zamanı geldi mi? Uzmanlar ne diyor?

Üç ayın en düşüğüne gerileyen dolar 1,48'i gördü. Dolarda alım zamanının geldiğini söyleyen uzmanlara göre, kısa vadede 1,47-1,53 aralığı öne çıkıyor. Anadolu Yatırım Stratejisti Reçber'in ise farklı bir öngörüsü var; orta ve uzun vadede hedef 2 lira!

Dün dolar bankalar arası piyasada 3 ayın en düşüğü olan 1.50 seviyesinin altını test etti. Dolar son olarak 4 Mayıs 2010 tarihinde bu seviyeyi görmüştü. Dolarda görülen bu düşüş ana olarak gelişmekte olan ülke piyasalarına para akışından kaynaklandı. ABD şirketlerinden gelen güçlü 2. çeyrek sonuçları ve Avrupa banka stres testlerine ilişkin olumlu algı, gelişmekte olan piyasa fonlarına sermaye girişlerini cesaretlendirdi. Gelişmekte olan ülke tahvilleri geçen hafta 1,3 milyar dolar yeni sermaye çekerken, gelişmekte olan borsalara giren toplam para ise 3,2 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki birkaç günlük dönemde 1,47-1,53 aralığında hareket beklenirken, AKŞAM'a konuşan bir banka yetkilisi 'Yurtdışından bir döviz akışı var. Bu durum kurlarda aşağı yönlü baskı yaratıyor. Fakat yerli yatırımcı tarafında 1,51 seviyesinin altından kademeli alımlar var. Bu alımların şiddeti özellikle dolardaki hareketin seyri açısından belirleyici' dedi.

MB, DÖVİZ ALIMI TUTARINI 40 MİLYON $'A YÜKSELTTİ!

MerkezBankası (TCMB) döviz alım ihalesinde opsiyon kullanılmadı. Böylece toplam alım miktarı 30 milyon dolar oldu. Merkez Bankası (TCMB) döviz alım ihalesinde gelen 85 milyon dolarlık teklifin 30 milyon dolarını karşıladı. Merkez, bugünden itibaren döviz alım tutarını 40 milyon dolara yükseltti. İhale tutarında başka değişiklik olmaması durumunda piyasadan 1 yıl içinde 14,5 milyar dolar satın alınabilecek.

'SEÇİMİN ARDINDAN 2 TL OLUR'

Anadolu dolar 1,83 TL seviyesini gördü, 2006 yılında da dip olarak 1,15'lere geriledi. 2001-2008 yılı temmuzu arasında dolardaki ortalama fiyat yaklaşık olarak 1,40 seviyesindeydi. Krizle beraber dolarda ciddi bir erime görüldü. Fakat artık ben dolar endeksinin yukarı döndüğünü düşünüyorum. Krizin yarattığı olumsuzluk ABD'de dağılmaya başladı. Fakat Avrupa için aynısını söylemek mümkün değil. Dolar, önümüzdeki dönemde güçlü bir seyir izleyecek.

Yukarıda 2001-2008 arası dolardaki ortalamayı vermiştik. 2008-2010 arasında dolar/TL fiyat ortalaması 1,60'larda. Bu önemli bir rakam. Demek ki dolar, TL karşısında güçleniyor. Kısa, orta ve uzun vadede dolar almak isteyen için 1,50 seviyesi uygun. Genel seçimlere kadar dolarda 1,80 seviyelerinin üzerinde bir hareket bekliyorum. 2011'deki genel seçimlerden sonra ise 2-2,20 TL seviyeleri hedeflenebilir. Bu yükseliş kriz şeklinde gerçekleşmeyecek. Avrupa zayıflıyor, ABD güçleniyor. Bunu şöyle örneklendireyim; Avrupa ekonomisindeki zayıflık euronun performansını dibe çekiyor. 2003-2006 arasında ortalama olarak 1 euro 1,50 TL seviyesindeydi. Krizle beraber dolar zayıfladı, euro 2,34'leri gördü. Yani dolar zayıfladı, euro güçlendi. Bu durum TL karşısında da bu şekilde fiyatlandı. Şimdi ise tablo terse döndü. ABD toparlanırken, dolar diğer para birimlerine karşı ciddi değer kazanacak.'

TL NEDEN YÜKSELİR?

* Her ne kadar ertelenmiş olsa da Mali Kural'ın yasalaşarak yürürlüğe girmesi, not artırımı için tetikte bekleyen reyting kurumlarının harekete geçirebilir. l Halihazırda Türkiye'nin kredi notları yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında. l Bir kademelik not artışı Türkiye'yi devler ligine sokacak. Bu durum ise söz konusu büyük yatırım fonlarının Türkiye'ye döviz akışının önünü açacak. * Bu senaryo işlerse içerde döviz bollaşacak, TL ise hem dolar, hem de euro karşısında önemli bir atak gerçekleştirebilir.

DOLAR NEDEN YÜKSELİR?

* Krizin anavatanı ABD'de, ciddi bir toparlanma var. Avrupa ise henüz krize karşı ne yapacağı konusunda kararsız adımlar atıyor.
* Bu durum tüm dünyada dolara olan umutları yeşertiyor.
* ABD ekonomisinde yeniden başlayan 'güven' rüzgarı, diğer ülke para birimlerine karşı ciddi bir yükselişin habercisi olarak değerlendiriliyor.
* 2008-2009 arasında ABD'yi terk eden Arap sermayesi, 'rüzgar' etkisiyle yeniden 'anavatan'a dönmek isteyebilir.
* Bu geri dönüş ise körfez fonlarının Türkiye'den çıkışını tetikler.
* İçerde döviz rezervi azalır, TL'nin dolar karşısında değer kaybı hızlanır. (AKŞAM)

Haberin Devamı