Gazete Vatan Logo

Artçısı 15 Aralık’ta

İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye sarı kart gösterilip limanların Rumlar’a açılması için 14 Aralık’a kadar süre tanınınca, piyasalar “Daha 1 aydan fazla süre var. Şimdiden panik yapmanın alemi yok” dedi

Avrupa Birliği’nin icra organı Komisyon dün açıkladığı, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin gidişatına ilişkin stratejiyi belirleyen Strateji Belgesi ve İlerleme Raporu’nda sert uyarılarda bulunmakla birlikte kapıları tam kapamadı. Açıklamalar da Türkiye’yi rahatlatıcı biçimde olunca piyasalarda bir ani reaksiyon yaşanmadı. Ancak raporun en kritik bölümünü oluşturan Kıbrıs paragrafı piyasaları bugün olmasa bile 1 ay sonrası için tedirgin etti.

AB, 14 Aralık’a kadar hava ve deniz limanlarının Rum gemilerine açılması için çağrı yaptı. Piyasalar bu çağrıyı temkinli karşılamakla birlikte “Henüz 1 aydan fazla bir süre var. Diplomasi arenasında bu süre içinde çok şey değişir. Bugünden tedirginliği abartmanın alemi yok” diyerek dün döviz, faiz ve Borsa’daki dengelerle fazla oynamadı. Cari açıkla ilgili endişeler de dün piyasada sınırlı kaldı.

SERMAYE GİRİŞİ RAHATLATIYOR
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2005 yılında cari açığın 23 milyar dolar civanında gerçekleştiğini, 2006 sonu gerçekleşme tahminin de 30 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatarak, “Şu anda geldiğimiz nokta itibarıyla yıl sonu gerçekleşme beklentilerinde herhangi bir değişiklik yoktur” dedi.

Cari açığın finansmanı için yeni vergi düşünülmediğini kaydeden Şener, “Çünkü bir kere cari açığın finansmanı dediğimiz olay sermaye girişidir, yabancı sermaye girişidir. Cari açıktan çok daha fazla Türkiye’ye yabancı sermaye girişi var” yorumunu yaptı.

Bakan Şener, 8 aylık sermaye girişi miktarının 36 milyar dolar olduğunu ve bunun yüzde 88’inin de ya doğrudan yatırım şeklinde ya da uzun vadeli sermaye girişi şeklinde olduğunu da belirterek, finansman tablosuna bakıldığı zaman cari açığın üzerinde bir sermaye girişi olduğunu söyledi.

HEDEFİ İLK YIL TUTTURAMADIK
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı ise enflasyon hedeflemesine geçildiği ilk yılda hedefin tutturulamayacağının net bir şekilde görüldüğünü, bunun talihsizlik olduğunu belirterek, “Bu tür sapmalar zaman zaman karşımıza çıkacak, buna alışmamız lazım” dedi. Başçı AB ilişkilerde piyasaları çok fazla rahatsız edecek bir süreç yaşanmasını beklemediğini de sözlerine ekledi.

Morgan Stanley: İlişkiler kopmaz
UluslararasI yatırım bankası Morgan Stanley, AB Komisyonu’nun ilerleme raporunun, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin kopmasına neden olmayacağını bildirdi. Morgan Stanley’in raporuna göre AB Komisyonu raporunun çok kısa vadeli bir etkisi olacak. Türkiye ekonomisi ve kurumlarının önemli bir ilerleme kaydettiğinin vurgulandığı Morgan Stanley raporunda, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin kırılgan olmasına rağmen, AB’nin, Türkiye ile müzakereleri askıya almayacağını, Türkiye’nin de, büyük gayret sarfettiği AB sürecinden çekilmeyeceği vurgulandı.

SİYASİ AĞLAR ENGEL
Raporda, “AB ülkelerinin iç siyasi ağları, Türkiye’nin katılım sürecindeki gerçek engeli oluşturuyor. Türkiye, AB müktesebatını 5 yılda tamamlayabilecek bir kapasitede, ancak Kıbrıs sorunu gibi AB’nin kendi içindeki iç çekişmeleri, bu katılım süreci hızını olumsuz etkileyecek” denildi. Kıbrıs konusunun Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan siyasilerin bunu bir koz olarak kullandıkları ve kullanmaya da devam edeceklerinin de hatırlatıldığı raporda Türkiye’nin, AB ya da AB olmadan çağdaşlaşma hedefinde yürümeye devam edeceği de vurgulandı.

Rifat Hisarcıklıoğlu-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı: Kriz beklemiyoruz
Türkiye, KKTC üzerindeki ekonomik ambargo kaldırılarak dünya ekonomisine entegrasyonu sağlanır ve mali yardımlar başlarsa Güney Kıbrıs’a ait gemilere limanlarını açacağını ifade etmişti. Bundan başka hiçbir siyasetçinin yapacağı bir şey yok. Yine son dakika, AB aklı selimle hareket edip bu müzakerelerin akamete uğramamasını sağlayacaktır. İlişkilerde kriz beklemiyoruz.

Zafer Çağlayan-Ankara Sanayi Odası Başkanı: Sabrın sınırı zorlanıyor
BİR yandan KKTC’ye izolasyonları uygula, Türk işadamına vize işkencesine devam et, diğer yandan Türkiye’yi malların serbest dolaşımını kısıtladığı için eleştir. 301’inci madde değişsin deniyor. İnsanın içinden (başınıza 301 tane taş düşsün) demek geçiyor. AB’nin Türkiye’ye karşı art niyetli ve çifte standartlı politikaları sabrın sınırlarını zorluyor.

Murat Yalçıntaş-İstanbul Ticaret Odası Başkanı: Alınganlık yapmayalım
İlerleme raporu teknik bir rapor. Yanlış anlaşılmaması, ‘alınganlık’ gösterilmeden incelenmesi gereken bir rapordur. Eleştirileri çok normal karşılamalı, sansasyon yaratmadan üzerimize düşen görevleri belirlemeli, başta Kıbrıs, çözüm bulunamayan konularda kendimizi daha aktif ve etkili bir şekilde AB’ye anlatmalıyız.

Murat Saraylı-Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı: AB sözünü tutsun
AB, KKTC ile ilgili verdiği sözleri yerine getirmeli. İzolasyonlar kaldırılmadan ek protokolün uygulanamayacağı da açıktır. Türkiye uyum yasalarını yaklaşan seçimler nedeniyle iç siyasete konu etmeden mutlaka çıkararak ilerleme sağlamalıdır.

Haberin Devamı