Gazete Vatan Logo

Arnland ve Torrike’nin hibrit savaşı!

Efes tatbikatının seçkin gözlemci günü başarıyla tamamlandı. Genelkurmay Başkanı Akar, kuvvet komutanları ve konuk genelkurmay başkanlarının izlediği tatbikatta, Arnland ile Torrike adlı iki ülke arasında yapılan hibrit savaş senaryosu uygulandı

Arnland ve Torrike’nin hibrit savaşı!

Efes 2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının yerini almasıyla saat 09.25’te başladı. Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile 10 ülkenin genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları, 38 yabancı ülkeden 65 seçkin gözlemci ile askeri ataşelerin takip ettiği tatbikatta konvansiyonel savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaş düzenini kapsadı. Tatbikatın jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike arasında savaş çıktı. Torrike’nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler’den yardım istedi.

Zeytin dalı tecrübesi

Birleşmiş Milletler’in de çağrısı üzerine, Türkiye’nin liderliğinde ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Cezayir, Gürcistan, İngiltere, İtalya, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Slovakya, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dost birlikler oluşturuldu. Dost birlikler, Torrike’nin işgal ettiği adayı kurtardı. Dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoya göre var olan bir terör örgütüyle de mücadele etti. Terörle mücadele harekatında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’ndan elde edilen tecrübe tatbikata yansıtıldı.

Haberin Devamı

Komutandan 3 önemli mesaj

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, tatbikatta yaptığı konuşmada Zeytin Dalı Harekatı, FETÖ ve Doğu Akdeniz’deki gerilimlerle ilgili önemli mesajlar verdi:

AFRİN: Zeytin Dalı Harekatı’nın sivillere zarar vermeden üstün bir başarıyla icra edilmesinde yerli ve milli silah sistemlerinin, özellikle de insansız hava araçlarının etkin şekilde kullanılmasının payı büyüktür. ‘Afrin Afrinlilerindir’ gerçeğinden hareketle yıllarca terör örgütlerinin zulüm ve baskısı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Afrin halkı, bölge mayın ve el yapımı patlayıcılardan temizlendikçe evlerine güven ve huzurla dönmektedir.

FETÖ: Türk Silahlı Kuvvetleri, FETÖ mensuplarından temizlendikçe çok daha güçlenmiştir. Bu tatbikatta (EFES-2018 Tatbikatı) gösterilen başarı da bunun en son kanıtı olmuştur.

Haberin Devamı

DOĞU AKDENİZ: Tüm denizlerimizde ülkemizin ve milletimizin uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerini koruma azim ve kararlılığında olan TSK, bir oldu bittiye asla müsaade etmeyecektir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Doğu Akdeniz’de de Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam edecektir.

ÇIKARMA NEFES KESTİ

Tatbikatta helikopterli kurtarma bölümünü gözlemciler ilgiyle izledi. 70 botla yapılan amfibi birliklerinin çıkarması da nefes kesti.

7.500

Tatbikatta 945’i katılımcı ülkelere ait, toplam 7 bin 500 asker görev aldı. Tatbikatı takip etmek için 118 basın mensubu akredite oldu.