Gazete Vatan Logo

Arkada öğle yemeği, önde ders!

Arkada öğle yemeği pişiyor, önde ders devam ediyor...

Yeni ders yılının başlamasıyla Gedikpaşa’daki Ermeni İncil Kilisesi’nin bodrum katında eğitim verilmeye çalışılan ‘kaçak’ okulda da ders zili çaldı. Aileleri kaçak çalıştıkları için Türkiye’deki Ermeni okullarına kayıt yaptıramayan 83 çocuk, zor öğrenimlerine başladı.

Ermenistan’daki işsizlikten kaçıp İstanbul’a gelen ailelerin çocukları, geleceklerini kurmak için bir kilisenin bodrumunda eğitim alıyor. 8 yıldır eğitim veren, bahçesi otopark olarak kullanılan Ermeni İncil Kilisesi’nin bordum katındaki okul 2011-2012 eğitim öğrenim yılını da kaçak olarak geçirecek. Ermenistan’dan savrulmuş 83 çocuğa, 7 öğretmenle eğitim verecek.

Okulları da kaçak!

Anneleri ev temizliği ya da çocuk bakıcılığı yapan, babaları ise geçici işlerde işçi olarak çalışan çocuklar Türkiye’deki Ermeni okullarında müfredat Ermenistan’la farklı olduğu için gidemiyorlar. Okulun eğitim dili Ermenice, müfredat ve kitaplar Ermenistan’daki okullarda okutulanla eşdeğer. 3 ile 11 yaş arası çocuklar anne babaları çalışırken burada eğitim görüyor. Okuma yaşına gelmeyenler de okul öncesi eğitim alıyor.

Hrant Dink de kaldı

Kilisenin Ermeniler için önemi büyük. Çünkü kanlı bir suikasta kurban giden Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink de bir süre burada kalmış. Yetimhaneden ayrıldıktan sonra, şu an çocukların eğitim gördükleri sınıflarda yetim arkadaşlarıyla birlikte yaşamış. Okulun müdürü Heriknaz Nedenyan, “Burası resmi bir okul değil. Ama eğitimcilerimizin hepsi Ermenistan’dan gelen diplomalı öğretmenler. Başbakan Erdoğan’dan okulun resmi bir hale gelmesini ve öğrencilerimizin daha sağlıklı şartlarda eğitilmelerini istiyoruz” diyor.

Yardımlar sayesinde okulda sıcak yemek çıkıyor. Fakat yer sorunu nedeniyle 3. sınıflar mutfağın karşısındaki koridorda okuyor. Bir yandan öğle yemeği hazırlanıyor, diğer yandan öğrenciler matematik dersi görüyor. Okulun aşçısı buzdolabından bir şeyler alıyor, o sırada sınıf öğretmeni tahtaya yazı yazıyor.

Haberin Devamı