Gazete Vatan Logo

Aristo’nun memleketi depremle tanıştı, irkildi

Dün sabaha karşı 4.8 ve 4.3’le sarsılan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin Belediye Başkanı Ünal şahin, ‘Depremi pek yaşamayan bir yer. Halkımız tedirgin oldu’ dedi. Uzmanlar ise depremin tekil ve başka fayları etkilemeyecek nitelikte olduğunu açıkladı

Aristo’nun memleketi depremle tanıştı, irkildi

Çanakkale Ayvacık Richter ölçeğine göre, 4.8 ve 4.3 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi depremin saat dün 01.38’de kaydedildiğini açıkladı. Merkez üssü Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Gülpınar Köyü olan depremin yerin 6.2 kilometre derinliğinde meydana geldiği ifade edildi. Sarsıntı, Çanakkale il genelinde hissedildi. Depremden önce ve sonra büyüklükleri 2.1 ile 3.3 olarak belirlenen çok sayıda öncü ve artçı deprem de kaydedildi.

Gürlemeyle geldi

Ünlü düşünür Aristo’nun da yaşadığı yer olarak anılan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, “Ayvacık deprem hadiselerini pek yaşamayan bir yer. Bu nedenle de halkımız tedirgin olabiliyor. Biz de depremleri takip ediyoruz. Herhangi can ve mal kaybı yok” dedi. Ayvacık’ta yaşayan Hüseyin Aktaş, depremin gürleme sesiyle birlikte meydana geldiğini söyledi.

‘Küçük normal bir deprem sağını solunu tetiklemez’

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Zeki Tutkun, Çanakkale’de iki depreme ilişkin, “Bu depremler başlı başına meydana gelen, küçük çapta, insanların korkmasına ve panik yapmasına neden olmayacak depremler. Bunları başka depremlerle ilişkilendirmemek gerekir” dedi. Bu depremlerin başlı başına meydana gelen, küçük sarsıntılar olduğunu ifade eden Tutkun, “Bu depremler Kuzey Ege’de yani Kuzey Batı Anadolu’da olağan, her zaman beklenen depremler. Bunları başka yöne çekmeye gerek yok, başka manalar yüklemeye gerek yok” diye konuştu. Tutkun, bundan başka birkaç depremin daha olacağına dikkati çekerek, “Herkes öncelikle içinde yaşadığı mekanı nerede olursa olsun, ne büyüklükte olursa olsun ‘Bu depreme dayanır mı?’ sorusunu araştırsın. Ayvacık Gülpınar açıklarındaki deprem kendi başına bir deprem. Orta büyüklükte bile olmayan, küçük boyutta bir deprem. Yıllardır bölgede meydana gelen depremlerden biridir. Sağını, solunu ya da başka herhangi bir fay hattını tetikleyecek durumu yoktur.”

Haberin Devamı