Gazete Vatan Logo

Arista Bomonti Business’da ilk kazma vuruluyor

Arista Bomonti işadamı güne 1-0 önde başlayacak

3 milyar dolar cirolu, kuru gıda bakliyatta Türkiye’nin değil dünyanın lideri konumundaki Ar Şirketler Grubu’nun gayrimenkul alanındaki ilk projesi olan Arista Bomonti Business’da ilk kazma önümüzdeki hafta vuruluyor. Bomonti’de Rixos ile Anthill‘in arasındaki bölgede yükselecek Arista’da teslimat süresi 18 ay olarak verilse de grup projeyi 12 ayda bitirip teslim etmek istiyor. Bu projede ofisi olanları öyle özel imkanlar bekliyor ki, burada ofisi olan işadamı adeta güne hep 1-0 önde başlayacak.

Yurtdışından çok önemli bir işadamı misafiriniz ile randevunuz var. Sizinle iş yapmak üzere Türkiye’ye geliyor. Belki de Türkiye ile ilgili algısı çok da iyi değil. Daha önce kulaktan dolma bilgilerle Türkiye’yi bir Ortadoğu ülkesi olarak tanımış, önyargılı biri. Bu duygularla biraz da çekine çekine uçaktan iniyor...

Körükten çıktığında kendisini Primeclass hostesleri karşılıyor. Havaalanında hizmet veren golf arabası orada. Hostes, “Hoşgeldiniz, Ahmet Bey sizi ofisinde bekliyor” diyerek karşılıyor kendisini. Pasaport işlemleri ayrıcalıklı olarak yapılıyor, alandan çıkılıyor. Kapıda bir Rolls Royce bekliyor. Ahmet Bey’in ofisine yaklaşılırken şoför binadakileri uyarıyor. Asansör çağırılıyor, doorman kapıya çıkıyor ve yabancı konuk araçtan iniyor. Doorman ziyaretçiye ismi ile hitap ediyor, girişteki tüm formaliteler atlanıp kendisini asansöre yönlendiriyor. Yabancı, kendini iş yapacağı Ahmet Bey’in karşısında buluyor.

Şimdi bu süreçten geçen bir yatırımcının Ahmet Bey’den etkilenmemesi mümkün mü?

3 milyar dolar cirosu olan, kuru gıda bakliyatta dünyanın en büyük üreticisi konumundaki Ar Şirketler Grubu’nun Bomonti’de hayata geçireceği Arista Bomonti Business’da böyle bir servis vaat ediliyor. Üstelik bu servisin fiyatı sadece 75 TL olacak. Bu servisin işadamının yaptığı işe katkısını hesaplamak ise imkansız.

12 ayda tamamlanacak

Ar Şirketler Grubu’nun gayrimenkul alanındaki bu ilk projesini anlatan Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, Türkiye’de ofis algısını baştan sona yıkacak bir anlayışla sektöre adım attıklarını söyledi. ‘Grubumuzun akaryakıt sektöründeki markası Full ile nasıl kalıpları yıktıysak, gayrimenkul alanında da kalıpları öyle yıkacağız’ diye iddialı konuşan Yalı, müşterilerine kâr amacı gütmeksizin sadece maliyetine Arista Life ayrıcalıklarını yaşatacaklarını belirtti. Havaalanı ile ofis arasındaki hizmetin bu ayrıcalıklardan sadece biri olduğunu ifade eden Yalı, özel tekneler, hatta helikopter ve uçak ile de bu hizmetleri zenginleştireceklerini söyledi. Arista Bomonti Business, Rixos ile Anthill’in arasındaki 4.7 dönümlük arazide yükselecek. 26 katlı planlanan projede 28 bin metrekare satılabilir alan olacak. Yalı, henüz resmi olarak satışa başlamadan projenin yüzde 20’sinin satıldığını belirtirken, önümüzdeki hafta Çarşamba günü ilk kazmayı vuracaklarını söyledi. Yalı, “Kendimize inşaatı bitirmek için 18 ay süre tanıdık ancak tahminimiz 12 ayda bitireceğiz. 5 günde bir kat bitirmeyi planlıyoruz. Bu projenin arkasında çok güçlü bir grubun olması, bizim satmadan da projeyi bitirmemize yardımcı olacak. Biz yapmak için önce satmak zorunda olan bir müteahhit firma değiliz” diye konuştu.

Projedeki ofislerin metrekare birim fiyatları 4 bin 500 dolardan başlıyor. Projede 250 m2’den 1.100 m2’ye kadar farklı büyüklüklerde ofis alanları olacak. Yalı, “İddia ediyorum bizden alan çok kazanacak. Bu bina bittiğinde, servis anlayışı ortaya çıktığında herkes burayı konuşacak. Burada m2 fiyatının 7 bin 500 doları geçeceğini sanıyorum” dedi. Yalı, projeden ofis alanlara isterlerse m2’sini 20 dolardan kiralamayı da garanti ettiklerini sözlerine ekledi.

Konut ruhsatlı projeyi ofis diye satıyorlar, bu piyasanın da bir düzenleme kurulu olmalı

Arista Bomonti, Ar Şirketler Grubu’nun gayrimenkul alanında inşaatına başlayacağı ilk proje olmakla birlikte grup bu alana 2 yıldır çok iddialı hazırlanıyor. Son 2 yılı şehrin içinde arsa geliştirerek geçirdiklerini anlatan Timuçin Yalı, yeni planlarını şöyle aktardı:

“Balmumcu’da 8.5 dönümlük çok değerli bir araziyi Murat Ülker’den satın alarak bu işe adım attık. Burası çok değerli bir arazi. Eksi 2 kot’tan bile Boğaz manzarası olan bir yer. Orada bir otel artı rezidans projesi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Ataköy, Ataşehir ve Maslak Cendere yolunda da araziler satın aldık ve geliştirme projeleri devam ediyor. Ataköy’de 25 dönümlük arazide konut, otel, ticaret alanı ve AVM’den oluşan bir konsept hazırlıyoruz. Bomonti’den sonra hayata geçireceğimiz ikinci proje bu olacak. Ar Şirketler Grubu girdiği her alanda hep iddialı oldu. Girdiği sektörün kalıplarını yıktı. Gayrimenkulde de bunu yapacağız. Ayrıca biz denetlenmeyi seven bir şirketiz. Yüzde 100’ü Kanada Toronto Borsası’nda halka açık şirketimiz var. Kanada otoritesi bizi denetliyor. CIA bile bizi denetliyor. Full istasyonlarımızı EPDK denetliyor. Ar Factoring şirketimizi BDDK denetliyor. Tütün işimiz var TAPDK denetliyor. Şimdi konuta giriyoruz. Ancak bu alanda bir denetim eksikliği var. Bize göre Konut Piyasası Denetleme Kurulu’na da ihtiyaç var. Herkesin hayali bir ev sahibi olmaktır. Ancak Türkiye’de bu hayallerle oynamak çok kolay. Türkiye’de artık yoğurt bile ambalaja girdi. Konut da girmeli. Konut piyasası hala açıkta yoğurt satılır gibi satılıyor. Bakıyoruz konut ruhsatlı projeler ofis projesi olarak satılıyor. Konutta 150 metrekareye kadar KDV yok. Ancak ofis projesinde her metrekare yüzde 18 KDV’ye tabi. Ofisler teslim edildiğinde alıcılar bazı projelerde Maliye ile karşı karşıya kalacak ve bu ne yazık ki yatırımcılara anlatılmıyor.”

Haberin Devamı