Gazete Vatan Logo

ARFF memuru nedir? ARFF memurunu itfaiyeciden ayrıan özellik nedir?

ARFF memuru son zamanlarda en çok konuşulan meslekler arasında yerini aldı. Peki ARFF memurununu tanımı nedir? Halk arasında İtfaiyeci olarak'ta bilinen ARFF memurunu itfaiyeciden ayıran özellik nedir?

ARFF memuru nedir? ARFF memurunu itfaiyeciden ayrıan özellik nedir?

Son zamanların en çok merak edilen mesleklerinden biri olan ARFF mesleği hakkında merak edilen tüm detayları sizin için derledik 2005 yılına kadar itfaiyeci bünyesinde çalışan ARFF'ler bakanlık kararı ile daha sonra ayrı bir meslek dalı olarak anılmaya başlandı. Peki ARFF ne iş yapar? ARFF'yi itfaiyeciden ayıran özellik nedir?

ARFF memuru nedir?

ARFF isminin açılımı Aircra Rescue and Fire Fighng olup anlamı “Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele’dir. Bu işi yapan kişilere de ARFF Memuru ismi verilmektedir. ARFF memurları Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğim alırlar. Havadaki ve yerdeki uçaklarda meydana gelebilecek kaza-kırım ve acil durumlara müdahale etmekle görevlidirler.

Günün 24 saatinde hafta sonu ve bayram tatili gözetmeksizin sürekli vardiyalı olarak çalışırlar. ARFF memurları, hem personel yasaları hem de Uluslararası Sivil Havacılıkla ilgili mevzuat açısından birçok vasıflarla donatılmak zorundadır. Üyesi bulundukları Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) tarafından belirli periyotlarla “uçuş güvenliği” açısından denetlenmektedir.

Haberin Devamı

Bu denetlemede esas alınan yegane kriter havalimanlarının uçuş güvenliği açısından uluslararası standartlara uygunluğudur. Uçuş güvenliğinin olmazsa olmaz koşullarından biri de ARFF teşkilanın yeterliliğidir.

ARFF'nin itfaiye'den farkı nedir?

Ülkemizde havalimanlarında uçuş güvenliği Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde 2005 yılına kadar itfaiye adı alnda yürütülmüştür.

Sivil havacılık literatürü ve uluslararası sivil havacılık teşkilanca belirlenen esaslar çerçevesinde kullanılan araç gereç ve yapılan hizmen niteliği göz önünde bulundurulduğunda itfaiye tanımının bu hizmen sadece bir bölümünü tanımlamadığı görülmüştür.
Bu hizmetin önemi ve uluslararası standartların gereği olarak 03.10.2005 tarihinde bakanlar kurulu kararıyla DHMİ bünyesindeki itfaiyeci unvanı, ARFF Memuru unvanı olarak değişrilmiştir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğün'e ait ARFF Memuru (İtfaiyeci) pozisyonunu tercih edecek adayların aşağıdaki şartları da taşımaları gerekmektedir:
a) Meslek Yüksekokulları'nın herhangi bir programından mezun olmak,
b) Boylarının en az 1.70 m. olması,
c) 28 yaşından büyük olmamak,
d) Ruhi ve fiziki hiçbir engeli bulunmamak,
e) Erkek olmak,
f) Yurdun her yerinde ARFF (Hava Alanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) Memuru (İtfaiyeci) olarak görev yapabileceğine dair “Heyet Raporu” almış olmak

Haberin Devamı