Gazete Vatan Logo

Arefe mesai ücreti nasıl hesaplanır? Arefe günü ve bayramda çalışan isçiye ne kadar mesai ücreti verilir?

Dini ve Milli Bayramlar resmî tatil olduğundan, bugünlerde çalışan işçiye mesai ücreti verilir. Arefe günü ve bayramda çalışmak zorunda olan vatandaşlar arama motorları üzerinden arefe mesai ücreti nasıl hesaplanır? Bayramda çalışan işçiye ne kadar mesai ücreti verilir, sorularını yanıt arıyor. İşte İş Kanunu’na göre mesai ücreti hesaplama…

Arefe mesai ücreti nasıl hesaplanır? Arefe günü ve bayramda çalışan isçiye ne kadar mesai ücreti verilir?

Arefe mesai ücreti nasıl hesaplanır? Arefe günü ve bayramda çalışan isçiye ne kadar mesai ücreti verilir? Soruları bugün ve bayramda çalışanlar tarafından merak ediliyor. İş Kanunu’na göre işçinin resmi tatil günlerinde çalışmaması esastır, ancak resmi tatilde çalışmak yasak değildir. İşçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesi burada belirleyicidir. İşveren işçinin çalıştığı resmi tatil günleri için mesai ücreti ödemek durumundadır.

MESAİ ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

İş Kanunu’nda resmi tatil günlerinde çalışanlarla ilgili çeşitli hükümler bulunur. Bayram veya genel tatil günlerinde yapılan çalışmalar, İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanuna göre, bayram günlerinde çalışanlara arefe günü ve bayramdaki çalışmalarının ücreti zamlı olarak ödenir. Eğer, işveren işçisine bayram zamanı bayram sonrası kullanabilirsin dese bile, bayramda yapılan çalışma zamlı olarak belirlenir.

AREFE GÜBÜ VE BAYRAM’DA ÇALIŞAN İŞÇİYE İKİ KATI VERİLİYOR

Kurban Bayramı’nda çalışan işçilere verilecek ücret normalde elde ettikleri ücretin iki katıdır. Bu zamlı ücret bayram tatili boyunca ayrı ayrı ve arife günü için de öğleden sonrası için ayrıca hesaplanır. Aylık ücret alan bir çalışan için toplam brüt ücret tutarı 30'a bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap edilecek, ortaya çıkan rakam bayramda yaptığı çalışma günüyle çarpılır ve böylece aylık ücretine ek mesai ücreti ödenir. Eğer çalışan aylık ücret değil yerine çalıştığı süreye bağlı ücret alıyorsa, bayramda yapılan çalışmanın karşılığı, çalışmaksızın hak kazanılacak bir günlük ücret artı çalışmanın karşılığı olan bir günlük ücret şeklinde hesaplanır.

Haberin Devamı

Örnek mesai ücreti hesabı şu şekilde yapılır: Net maaşı 2.500 TL olan bir işçinin, günlük kazancı 83,33 TL’dr. Bu işçi, haftalık 45 saat çalışma süresini -günlük 7.5 saat- doldurduktan sonra bayramda da çalışmışsa günlük mesaisi şöyledir: 83,33 TL günlük + 83,33 TL bayram yevmiyesi = 166,66 TL. Ramazan Bayramı ve Arefe günü olmak üzere toplam 4.5 gün çalıştığı varsayılan işçinin, maaşından fazla olarak alacağı para 375 TL’dir.

Haberin Devamı