Gazete Vatan Logo

Araplar YPG'liler tarafından atılıyor! İşkenceler...

ABD destekli, terör örgütü PKK'nıın Suriye uzantısı YPG'liler ülkenin kuzeyi ve doğusundaki bazı köylerde Araplar'ı evlerinden çıkarmış durumda. YPG'liler Arap gençlere IŞİD'lilerin yerlerini söylemeleri için işkence yapıyor. Bölge halkı, teröristlerin Rakka ve çevresiyle ilgili niyetleri konusunda endişe duyuyor.

Araplar YPG'liler tarafından atılıyor! İşkenceler...

Çoğunluğunu terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'lilerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka'yı kuşatmış durumda. IŞİD'in fiili başkentine doğru ilerleyiş sürerken, Araplar arasında gerilim artıyor. Zira bölge halkı, YPG'lilerin Rakka ve civarıyla ilgili uzun vadeli niyetleri konusunda endişeli.

Rakkalı Araplar, IŞİD teröristlerinden kurtulmak istiyor ancak YPG’nin toprak talep etmesine karşı da temkinliler. Rakka ağırlıklı olarak Arap nüfusa sahip.

Endişe, bu hafta IŞİD saldırılarından geri çekilen Arap güçlerinin, SDG saflarından ihraç edilmesiyle daha da arttı. YPG'lilerin Arap gençlere kötü muamelesi de mezhepsel gerilimi tırmandırıyor.

Tekme videosu doğrulandı

30 Haziran’da YPG üniformalı iki askerin, IŞİD militanlarının yerini söylemeye zorlamak için Arap iki kişiyi tekmelemesi ve ezmesini gösteren bir video infiale yol açtı. Videoda, Rakka’nın batısında gözaltına alınanlar, IŞİD’lilerin yerini bilmediklerini tekrarlıyor.

Kayda alınan YPG askerleri de aslında Arap ancak bu da bu çirkin olaya yönelik öfkeyi azaltmıyor. Görüntülerin gerçek olduğunu doğrulayan YPG’liler, "Olayın failleri yasaları ve uluslararası kuralları çiğnedikleri için bu sorumsuz eylemlerinden dolayı hesap verecekler" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Rakka operasyonuna Sünni Arap milislerin dahil olması da, yerel halkın Kürtlerle ilgili şüphelerini azaltmış değil.

Mezhep savaşı çıkarsa, IŞİD'e yeniden kapı aralanabilir!

Uzmanlar, IŞİD’den sonra istikrarı sağlama ve insan hakları ihlallerinden kaçınmanın, Rakka’nın geleceği ve Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in direnişini uzatma olasılığını yakından etkileyeceğini söylüyor. Aylardır yaptıkları uyarı, YPG'liler IŞİD sonrası Rakka’da Araplarla ve aşiretlerle işbirliği yapmazsa, mezhepsel çatışmalar çıkabilir. Bu da yeniden IŞİD'e kapı aralanması olur.

Washington’daki düşünce kuruluşu Tahrir Ortadoğu Politikası Enstitüsü'nden Hassan Hassan, Kürtlerle Araplar arasındaki güven eksikliğinin sonucunun, radikal teröristlerin temizlenmiş bölgelere yeniden dönme çabası olacağına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Araplar evlerinden çıkarıldı

1970’lerde Beşar Esad'ın babası Hafız Esad, Arap aileleri Rakka'ya yerleştirmiş ve bazı Kürtleri kentten çıkarmıştı. Rakkalı Araplar’ın şimdiki korkusu, Kürtler’in bugün fırsattan istifade ederek genişlemesi. Bu da nüfus dağılımının yeniden alt üst olması demek. Halihazırda YPG'liler zaten ülkenin kuzeyi ve doğusundaki bazı köylerde Araplar'ı evlerinden çıkarmış durumda.

Akrabalara da aynı damga

Rakka sakinlerinin bir endişesi de, operasyona katılan birliklerin bölgede yaşayan sivilleri de IŞİD sempatizanı olarak görüyor olması. Yerli IŞİD militanlarının akrabalarına da aynı damga vuruluyor.

'Rakka Sessizce Katlediliyor' adlı bir grubun, YPG'lilerin bölgedeki köylere baskın yaptığı ve genç erkekleri gözaltına aldığı iddiası da bu endişelerin kanıtı. Gözaltına alınanlar ya çalışma kamplarına gönderiliyor ya da YPG'ye katılmaya zorlanıyor. Eylemci grup, gözaltındakilere eğer YPG'ye katılmazlarsa, ailelerinin yanına dönemeyeceklerinin söylendiğini bildiriliyor.

Haberin Devamı

Amerika'nın Sesi