Gazete Vatan Logo

Araplar’a yeni rakip

Turistlerin yaptığı alışverişte en büyük payı yüzde 20 ile Suudi Arabistan aldı. Harcamaları 2-3 katlanan Rus ve Çinli turistler son dönemde perakendecilerin gözdesi oldu

Araplar’a yeni rakip

Turistlerin bu yılın Haziran-Eylül dönemini içeren yaz aylarında yaptığı alışverişlerden en büyük payı Orta Doğu ülkeleri alırken, Çinli ve Rus turist de organize perakendeye can suyu oldu.

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilere KDV iade hizmeti veren Global Blue Türkiye’nin verilerine göre, bu yılın Haziran-Eylül döneminde turistlerin yaptığı alışverişlerden en büyük payı yüzde 20 ile Suudi Arabistan aldı. Suudi turistlerin bu dönemdeki alışverişleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 arttı. Aynı dönemde turistlerin yaptığı alışverişlerden İran ve Kuveyt yüzde 10’arlık, Çin yüzde 8’lik, Katar ve Azerbaycan yüzde 6’şarlık pay alırken, Çinliler’in alışverişleri de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 294 yükseldi. Söz konusu dönemde Rus turistlerin yaptığı harcamalardaki artış da dikkati çekti. Rus turistlerin alışverişlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 226’lık yükseliş görüldü.

9 ayda 540 milyon TL

Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, bu yılın 9 ayında Türkiye’nin tax free satışlarının yüzde 29 büyüyerek 540 milyon TL olduğunu belirtti. Geçen yılın terör saldırıları sebebiyle çok zor bir yıl olduğunu ifade eden Şeyhun, “Bu yıl gelen Ortadoğulu turistler bu sene organize perakendenin toparlanmasına yardımcı oldu. Yurt dışından gelen ziyaretçilerin perakende sektöründeki sürdürülebilir büyümeye etkisini geçen sene çok iyi anladık. Ziyaretçilerin kendini güvende, mutlu ve rahat hissetmesi alışveriş alışkanlıklarının da pozitif yönde gelişmesine yol açıyor” dedi.

Haberin Devamı