Gazete Vatan Logo

Arap dünyasından saldırıyı kınama

İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Suudi Arabistan, Tunus, Irak ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da İstanbul'da dün düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Arap dünyasından saldırıyı kınama

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenen terör saldırısının kınandığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığının Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan açıklamasında, İstanbul Beşiktaş ile Somali'nin başkenti Mogadişu'da gerçekleştirilen terör saldırılarının şiddetle kınadığı ve saldırıların kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın terör saldırıları karşısında dost ülkelerin yanında olduğu, Türkiye ve Somali ile dayanışmanın devam edeceği vurgulanan açıklamada, Suudi Arabistan yönetimi ve halkının, saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Türkiye ve Somali halkına ve yönetimine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileğinde bulunduğu kaydedildi.

Nuceyfi'den Erdoğan'a taziye mesajı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, İstanbul Beşiktaş'ta dün gerçekleşen terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a taziye mesajı gönderdi.

Nuceyfi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısının mesajında, "Dost ve komşu ülke Türkiye ve Müslüman Türk halkını hedef alan terör saldırısıyla güvensizlik ortamı oluşturularak, sivil insanların yüreğine korku salmak amaçlanıyor." ifadelerini kullandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Saldırıyı şiddetle kınadıklarını, Türk hükümeti ve halkıyla tam bir dayanışma içerisinde olduklarını belirten Nuceyfi, mesajında şunları kaydetti:

"Bu saldırı, Türk halkının birliğini daha da güçlendirecek. Türk halkı, kimlikleri ve sıfatları ne olursa olsun terör ve teröristlerin karşısında tek vücut olarak duracak. Aynı zamanda komşu ve dost ülkelerle de dayanışma içerisinde terörün kaynağını kurutacak ve bölge halkının güven içinde yaşaması için bunları (terör) demir yumrukla vurarak sonsuza dek bitirecektir."

Tunus'tan terörle mücadelede "uluslararası iş birliği" vurgusu

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan açılamada, Tunus'un İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadığı ve Türkiye'nin teröre karşı gerçekleştirdiği tüm icraatların yanında yer aldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Terörle mücadelede hiçbir devletin tek başına başarılı olamayacağına dikkat çekilen açıklamada, etik ya da dini hiçbir sınırı olmayan bu olgunun durdurulması için uluslararası tarafların iş birliği içinde olması gerektiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ve yaralılara ise acil şifa dileklerine yer verildi.

Öte yandan Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'daki menfur olayın ardından çok sayıda Tunuslunun kendisini arayarak taziye dileklerini ilettiğini söyledi.

İİT:"İslam'ın ve insanlığın ruhuna aykırı olan bu korkakça saldırılar karşısında derin üzüntü duyuyoruz"

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Beşiktaş'ta dün gerçekleştirilen ve masum insanların ölmesi ve yaralanmasına neden olan terör saldırılarını şiddetle kınadığını belirtti.

Useymin, İslam'ın ve insanlığın ruhuna aykırı olan bu korkakça saldırılar karşısında derin üzüntü duyduklarını belirtirken, saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Türkiye halkına ve yönetimine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Haberin Devamı

Açıklamada ayrıca İİT'nin, terörün her türüne karşı olduğu vurgulandı.