Gazete Vatan Logo

Aralık’ta İsrail’e gidecek

Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili Fluence Z.E.’nin ihracatına yılsonunda başlanacak

Oyak Renault, Eylül’de seri üretimine başladığı Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili Fluence Z.E.’nin ihracatına yılsonunda başlıyor. 1.000 araç, ilk olarak İsrail, Fransa ve Danimarka’ya gönderilecek. Fluence Z.E. Türkiye’deki kamu kurumlarına da Aralık’ta teslim edilecek

Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili unvanına sahip Renault Fluence Z.E.’nin ihracatı start alıyor. Fransa merkez, Oyak Renault’nun Eylül ayında seri üretimine başladığı elektrikli otomobile, sevkiyat onayı verdi. İlk Fluence Z.E.’ler Aralık ayı başından itibaren yurtdışı pazarlara gönderilmeye başlanacak. Oyak Renault, Bursa fabrikasında Kasım ayı sonuna kadar yaklaşık 1.000 adet elektrikli Fluence üretmiş olacak. Fluence Z.E.’nin ihraç edileceği ilk ülkeler İsrail, Fransa ve Danimarka olacak. Oyak Renault, önümüzdeki yıldan itibaren üretimini daha da hızlandırıp, Fluence Z.E ihracatını artıracak.

2 milyar euroluk ihracat

Elektrikli otomobilin en büyük pazarı İsrail. Elektrikli araçlar konusunda uzman olan İsrailli şirket Better Place, 5 yıllık dönem için 150 bin adet Fluence Z.E. siparişi verdi. Bu sipariş, Türk otomotiv sektörü ve Oyak Renault için yaklaşık 2 milyar euroluk bir ihracat geliri anlamına geliyor.

Elekrikli Fluence bir anlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta “one minute” çıkışıyla başlayan, Mavi Marmara gemisi gerginliğiyle tırmanan İsrail-Türkiye ilişkilerini de yumuşatacak.

Elektrikli otomobil Türkiye’de ise ilk olarak kamu kurumlarına teslim edilecek. Fluence Z.E. için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri gibi kurumlar 200 adede yakın sipariş verdi. Elektrikli aracın bireysel müşteriye satışı 2012’nin ilk çeyreğinde başlayacak. Oyak Renault, Fluence Z.E.’den yılda 30 bin adet üretmeyi planlıyor.

Elektrikli Fluence’ın 185 kilometre yol katetmesini sağlayan bataryasının 4.5 liraya doldurulduğunu hatırlatalım. Bu işlem gece yapılırsa elektrik faturası 100 kilometre için 1.5 liraya, 185 kilometre için de 2.5 liraya düşüyor.

Kango Z.E.’ye 15 binden fazla sipariş geldi

Renault’nun bir diğer elektrikli modeli Kangoo Z.E.’ye sipariş yağdı. 19 Fransız şirketi ve bazı devlet kurumları, toplam 15 bin 637 Kangoo Z.E. siparişi verdi. Renault Kangoo Z.E., Fransa’da vergiler hariç 15 bin euroya (5 bin euro çevre teşvik primi düşüldükten sonra) satılıyor. Araç, Fransa’da 370’in üzerinde yetkili satıcıda görücüye çıkacak ve bütün Avrupa ülkelerinde aşamalı olarak satılmaya başlanacak. Kangoo Z.E. Fransa’da Maubeuge fabrikasında üretiliyor.

208, Peugeot’nun B segmentindeki yeni silahı olacak

Peugeot’nun B segmentindeki yeni modeli 208, yüzünü gösterdi. Yeni Peugeot 208, 3 kapılı ve 5 kapılı olmak üzere iki farklı gövde tipi ile önümüzdeki yılın bahar aylarında satışa sunulacak. Fransız üretici yeni 208’le 205, 206 ve 207 modellerinde yakaladığı başarıyı devam ettirmek istiyor. Otomobil Peugeot’nun yeni stil çizgilerini gözler önüne seriyor. Bağımsız havalandırma ızgarası, özel tasarım LED gündüz farları ve bumerang şeklinde arka lambalar ilk bakışta dikkati çekiyor. Peugeot 208’in 207 modeline oranla 7 cm daha kısa olduğunu hatırlatalım...

Aracın iç mekanı daha küçük boyutlu direksiyon simidi, head-up görüntüleme paneli ve büyük bir dokunmatik ekranla öne çıkıyor. Yeni Peugeot 208’nun motorlarında çevreci özellikler ön plana çıkarıldı. Dördünde yeni nesil e-HDi Stop&Start bulunan 5 ayrı dizel motor seçeneğinde karbondioksit salımları 87gr/km’den başlıyor. Bu, 100 km’de 3.4 litre yakıt tüketimi anlamına geliyor. 208, yeni 3 silindirli 1.0 litre ve 1.2 litre hacimli VTi benzin motorların ilk defa kullanıldığı otomobil unvanına da sahip. Peugeot Türkiye, 208 modelini 2012’nin ikinci yarısında satışa sunacak.

Kia’nın ‘Rio’ karnavalına 2 şanslı talihli katılacak

KIa, Türkiye’de satışa sunduğu Rio modeli için Facebook’ta yarışma düzenliyor. 24 Kasım tarihine kadar geçerli olacak yarışma sonunda yapılacak çekilişin büyük ödülü dünyaca ünlü Rio Karnavalı döneminde 2 kişilik Rio tatili olacak. Büyük ödülün yanı sıra iPad 2, iPhone 4, PS3 ve fotoğraf makinesi de çekiliş sonunda verilecek olan diğer hediyeler. Çekilişe katılmak için Kia Türkiye’nin facebook sayfasında Kia Rio için özel olarak tasarlanmış bir tilt oyunu oynamak yeterli. TiltiRio adındaki bu oyunu tamamlayanlar 1 çekiliş hakkı ile ödüllendirilirken, yüksek puanlarla oyunu bitirenler 10 çekiliş hakkı kazanıyor.

Goodyear’dan 400 milyon $’lık yeni kış lastiği

GOODYEAR, 3D-BIS (3 Boyutlu Blok Kilitleme Sistemi) teknolojisine sahip ilk yönlü kış lastiği UltraGrip8’i, Türkiye’de satışa sundu. Goodyear Türkiye Genel Müdürü Andreas Niegsch, yeni kış lastiği UltraGrip 8 için Goodyear’ın 400 milyon dolar yatırım yaptığını belirterek, “3 Boyutlu Blok Kilitleme Sistemi Teknolojisi lastik sırtındaki kılcal kanalların yolu sıkıca kavramasını sağlıyor. Bu teknoloji yüksek kılcal kanal yoğunluğu sayesinde buzda ve karda ekstra güvenlik sunuyor. Kılcal kanallar, karı ve buzu kavrıyor ve yolla temas etmeden önce açılarak yola tutunuyor. Böylece lastiğin yol tutuş performansı artıyor” açıklaması yaptı.

Goodyear UltraGrip 8’in performansının TÜV SÜD tarafından yapılan bağımsız testlerde onaylandığını kaydeden Niegsch, lastiğin rakiplerine göre öne çıkan özelliklerini şöyle sıraladı: “Karlı zeminde 1 metre daha kısa fren mesafesi, karlı zeminde yüzde 5 daha iyi çekiş, virajlı yollarda yüzde 16 daha iyi suda kızaklama direnci sağladığı onaylandı.”

Toyota, Facebook’un en hızlısını Tokyo Oto Fuarı’na götürüyor

Toyota, spor otomobili FT-86 II konseptle yarış deneyimini Facebook’ta tüketicilere sunuyor. ŞYirket, 2D ve 3D grafikleriyle dikkat çeken oyun ile dünyanın en hızlı sanal yarışçısını ödüllendirecek. Kazanan yarışçı, Toyota FT-86 II’nin Tokyo Motor Show’da ilk defa gün yüzüne çıkacak olan seri üretim modelini yakından görme şansını yakalayacak. Facebook üzerindeki oyuna https://apps.facebook.com/socialnetworkracer/ üzerinden ulaşmak mümkün.

Adobe Flash Player 11 sürümü ile desteklenen Toyota’nın Facebook’taki Sosyal Ağ Yarışçısı oyununda, çeşitli yarışların yapıldığı dönem boyunca tur rekortmenleri seçilecek. Rekortmenler, kendilerine verilen ipuçları sayesinde araçlarını optimize edebilecek. Bunun ardından yarışçılar, Toyota Şampiyonası yarış serilerinde dünya çapında yarış rekorlarını ellerinde bulunduran diğer sosyal ağ yarışçılarına karşı sıkı bir rekabete girerek Aralık ayında Tokyo Motor Show 2011’de FT-86 II üretim modelinin sahneye çıkışına tanıklık edecek.

Haberin Devamı