Gazete Vatan Logo

Aralık enflasyon farkıyla emekliye ne kadar zam verildi?

Emekliye ne kadar zam verildi? Aralık enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra günün en çok aranan soruları arasına girdi. Emekli maaşları birçok kişi tarafından merakla bekleniyordu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini açıklamasıyla, emeklinin alacak zam da belli oldu. Memur maaşları, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı maaşlarına ocakta yüzde 4’lük zamma ilave olarak 1.49 enflasyon farkı ödenecek. Peki, Aralık enflasyon farkıyla emekliye ne kadar zam verildi? İşte emekli maaş zamları…

Aralık enflasyon farkıyla emekliye ne kadar zam verildi?

Emeklilere ne kadar verildi? 2020 yılında emekli maaşı kaç lira oldu? Geçimlerini emeklilik maaşıyla geçiren kişiler tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Emekli maaşlarına bugün açıklanan enflasyon oranlarına göre zam yapıldı.

ARALIK ENFLASYON FARKIYLA EMEKLİYE NE KADAR ZAM VERİLDİ?

TÜİK’in kasım ayı enflasyon verilerine göre, memur maaşlarına baz teşkil eden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,38 artarken, temmuz-kasım döneminde de tüketici fiyatlarında yüzde 5,71 artış yaşandı.

11,84, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,84 on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,18 arttı.

5 aylık enflasyon dönemine göre, memur ve memur emeklisine yüzde 5.5 SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ise yüzde 6.5 oranında zam yapıldı.

2020 enflasyon farkıyla belli olan emekli maaşları ise şu şekildir:

En düşük Bağ-Kur emeklisi bin 784 lira 11 kuruş maaş alacak. En düşük SSK emeklisi bin 256 lira 21 kuruş maaş alacak. En düşük memur emeklisi 3 bin 510 lira alacak.

En düşük memur maaşı yaklaşık 3.590 TL, en düşük işçi emeklisi maaşı ise yaklaşık 1.258 TL oldu.

Haberin Devamı

OCAK AYINDA YÜZDE 4 ZAM

Memurlara toplu sözleşme gereği bu yılın ocak ayında yüzde 4 zam da verilecek. Toplu sözleşme gereğince enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanır.

2019’nin ilk 6 ayında enflasyon yüzde 5,01 olmuştu, bu nedenle söz konusu dönem için belirlenen yüzde 4 toplu sözleşme zammına ek olarak yüzde 1,01 enflasyon farkı memur maaşlarına yansıtılmıştı.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak’ta alacak.