Gazete Vatan Logo

Aralık’a kadar balık bol ve ucuz olacak

Balık sezonu açıldı, derya kuzuları ağlara takılmaya başladı. Peki av yasağı sonrası bu yıl balık olacak mı? İşin uzmanlarıyla konuştuk ve 2016-2017 balık sezonunu masaya yatırdık.

Aralık’a kadar balık bol ve ucuz olacak

İbrahim Ayral - Trabzon Balık Kooparatifi

Palamuta doyacağız

Trabzon'da sezonun açılmasıyla tezgahlar canlandı, balıkçıları dolaştım sezonun ilk haftası bereketli görünüyor. Tüm balıkçılar sezonun iyi olacağını söylüyor, bu senenin bol ve berekeli olacağını düşünüyorlar. Gırgırların sezonu 1 Eylül'de açıldı, 15 Eylül'de trollerin sezonu açılacak. İlk başta bol bol palamut, peşinden çinekop ve istavrit gelecek. Bunlardan sonra hamsi başlayacak Kasım ayında. Bu sene hamsi de ilk başta bol olacaktır ama maalesef artık hamsinin göçü kısa sürüyor ve balık bitiyor. Gırgırlar Gürcistan'a gidiyor hamsi avlamak için ve fiyatlar da artıyor ve dönüyoruz eski duruma. İstavrite ve çinekop Kasım aylarında bol olacaktır özellikle İstanbul Boğazı'nda. Karadeniz'de mezgit çok azaldı, hatta hiç yok artık. Gözle görülür bir azalma var mezgitte bu çok üzücü. Bu sezon Aralık ayına kadar balık bol olur ama sonra zor balık çıkar denizlerimizde. 10 yıl önce hamsi Aralık'tan Mart'a kadar devam ederdi. Palamut Kasım'a kadar devam ederdi ama artık sezonlar çok kısa sürüyor, çok avcı var bu da rezervi tüketiyor. Bu durum Marmara da da böyle. Marmara'da tamamen avlanma yasaklanmalı cünkü Marmara üreme sahası. Kışın balık Marmara'da yatıyor, bu nedenle gırgır ve trollere Marmara'da avlanmak yasak olmalı ki balık üresin, gelecek nesiller balık yiyebilsin.

Haberin Devamı

Sabahattin Korkmaz - Balıkçı Sabahattin'in sahibi

Sezon bereketli başladı

Bu sezon bütün balıkları bol bol bulabiliriz.... Özellikle lüfer ve hamsi. Bu seneye kadar böyle bolluk görmedim. Balık yasağında avlanılmamış bu sene... Trol de yapılmamış. Umarım küçük olan çinekopları tutmazlar... Yunanistan 5 sene yasak koymuştu. Hamsi zaman zaman oradan geliyor. Kar yağdığı zaman bile çevirir tutarsın. Ancak fırtına olduğunda bir tane bile tutamazsın. Balık öyle bir şey.

Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi

Beklentim düşük

Bu yıl balıkçılığımızdan beklentilerimiz ne yazık ki pek fazla değil. Her geçen yıl bir önceki yılı arıyoruz. Örneğin lüfer boyunun 18 cm'ye indiridi. Marmara'da ışıkla avcılığa izin verilmesi zayıflamış stokların daha hızla avlanıp deniz ortamından çekilmesi ile sonuçlanacaktır. Yıllardır avlanan balık türlerinde sayıca ve miktar olarak bir azalma var. Hamsi 1988-89'da 500 bin ton üzerinde avlanırken 2014'te 70 bin tona düştü. Balık üretiminde bir çöküş yaşanıyor. Balıkçılar "bu sene çinekop bol olacak" diyor ama bu bolluk, ürememiş lüferi avlamak demek. Bu sezonda da beklentimiz sezon başında bolluk bakımından tatminkar bir avcılık yapılabilir ancak sonrasında avcılığın azalması beklenmelidir.

Haberin Devamı

Hangi ayda hangibalık lezzetlidir?

-Ocak: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.

-Şubat: Kalkan mevsimi başlar. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar.

-Mart: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar.

Haberin Devamı

-Nisan: Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya çok tutulur.

-Mayıs: Levrek, barbun, tekir, iskorpit zevkle yenir.

-Haziran: Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunur ancak pahalıdır.

-Temmuz: Sardalya mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişli.

-Ağustos: Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz.

-Eylül: Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer başlar.

-Ekim: Lüfer çok lezzetlidir. Palamut bolca çıkar.

-Kasım: Uskumrunun en iyi zamanı. Pisinin en nefis olduğu ay.

-Aralık: Uskumru, lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtır zamanı.