Gazete Vatan Logo

Aralarında çatışma çıktı! Yemen'de muhalifler...

Yemen'de Husiler ile devrik lider Salih yanlıları arasında başkent Sana'da yeniden çatışmalar yaşanıyor.

Aralarında çatışma çıktı! Yemen'de muhalifler...

Yemen'de meşru hükümete karşı birlikte hareket eden Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında yeniden çatışmaların çıktığı bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Husiler ile Salih yanlıları arasında başkent Sana'nın güneyindeki "Es-Siyasi Mahalle"de çatışmalar tekrar alevlendi.

Taraflar arasında Ali Abdullah Salih'in yeğeni Albay Tarık Muhammed Abdullah Salih'in, Sana'nın güneyinde yer alan evinin yakınında ve çevre mahallelerde yeniden çatışmaların çıktığı ifade edildi.

Uluslararası toplum tarafından tanınmayan Husilerin kurduğu hükümete bağlı Savunma Bakanlığı kaynaklarından dün akşam yapılan açıklamada, Husiler ile Salih yanlıları arasındaki gerginlik nedenlerinin ortadan kaldırıldığı ve çatışmaların son bulduğu bildirilmişti.

'EYLEMLERİ DURDURMA ÇAĞRISI'

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, müttefiki olan devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e "Sana'daki pervasız eylemleri durdurma" çağrısında bulundu.
Husi lider, kendilerine ait "El-Mesire" televizyonundan yayınlanan açıklamasında, taraflar arasında Sana'da bugün yeniden başlayan çatışmalara işaret ederek, "hiç bir gerekçesi olmayan bu pervasız eylemlerin durdurulmasını" istedi.
"Sana'da olanlar düşmanların karar sahiplerini etkilemede başarılı oldukları bir sızmadır. Orada tehlikeli bir viraja girdiler." diyen Husi, "Genel Halk Kongresi Başkanı'nı (Salih) bu milislerden daha olgun, akıllı ve rasyonel olmaya ve fitnenin durdurulması çabalarında olumlu bir tepki göstermeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.
Söz konusu çatışmaların devam etmemesi uyarısında bulunan Husi, devleti sorumluluklarını yerine getirmeye davet ettiğini söyledi.
Husi lider ayrıca, başkentin güvenliği ve istikrarı konusunda sorumlu davranmaya çağırdığı Yemen halkından da "Sana ve başka bölgelerde kaos ve fitneyi yaymaya çalışan kanlı çağrılara" kulak asmamalarını istedi.
Salih'ten askerlere çağrı
Öte yandan devrik cumhurbaşkanı Salih de kendisini destekleyen ve meşru hükümetin orduyu yapılandırması sonrasında görevlerinden uzaklaştırılan askerlere "kışlalara dönmeleri" çağrısı yaptı.
Salih'e ait "Yemen el-Yevm" kanalının haberine göre devrik cumhurbaşkanı, kendisini destekleyen asker ve güvenlik gücü mensuplarından görevlerine ve kışlalarına dönmelerini istedi.
Yemen'de meşru hükümete karşı birlikte hareket eden Husiler ile eski cumhurbaşkanı Salih yanlıları arasında dün gece Sana'da çatışmalar yeniden alevlenmişti.
Taraflar arasında Ali Abdullah Salih'in yeğeni Albay Tarık Muhammed Abdullah Salih'in, Sana'nın güneyinde yer alan evinin yakınında ve çevre mahallelerde yeniden çatışmaların çıktığı aktarılmıştı.
Yemen'de Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir gerginlik yaşanıyor. Söz konusu gerginlik zaman zaman çatışmalara dönüşüyor.

Haberin Devamı