Gazete Vatan Logo

Arakan’da soykırım tespiti

BM, Arakan eyaletinde “soykırım”, “insanlığa karşı suçlar” ve “savaş suçları” işlendiğini bildirdi

Arakan’da soykırım tespiti

Birleşmiş Milletler’in (BM) kurduğu Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonunun, 27 Ağustos’ta, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliamın birinci yılında açıkladığı “soykırım” raporunun detaylı versiyonu yayımlandı. Arakan eyaletinde “soykırım”, “insanlığa karşı suçlar” ve “savaş suçları” işlendiğinin anlatıldığı 444 sayfadan oluşan kapsamlı raporda çarpıcı ifadelere yer verildi. Raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

Ana fail Myanmar

Myanmar silahlı kuvvetleri (Tatmada), Arakan, Kaçin ve Şan eyaletindeki aralıksız insan hakları ihlalleri ve uluslararası suçların ana failidir. Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve üst düzey komutanlara yönelik, güvenilir bir uluslararası yargı organı tarafından insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları kapsamında soruşturma başlatılmalı ve bu kişiler yargılanmalıdır. (Kurulacak mahkemede) Arakan eyaleti bağlamında da soykırım suçlamalarına cevap vermek zorundadırlar.

Raporda, Myanmar ordusu ve belirli sivillerin (fanatik Budistler), Arakanlı Müslümanlara karşı BM Soykırım Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nde soykırım olarak tanımlanması için belirlenen 5 eylemden 4’ünü işlendiğinin altı çizildi. Soykırım suçu içeren bu eylemler, “grup üyelerinin öldürülmesi, grubun üyelerine ciddi bedensel ya da zihinsel hasar verilmesi, grubun yaşam koşullarının bunun grubun bütününe ya da bir kısmına getireceği fiziksel yıkım hesaplanarak kasti olarak bozulması ve grup içinde doğumları engelleyecek yöntemlerin uygulanması” şeklinde sıralandı.

Haberin Devamı