Gazete Vatan Logo

Araçlarda kış lastiği artık zorunlu!

Kış lastiği takılmazsa 500 TL ceza

Yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara 1 Aralık -1 Nisan tarihleri arasındaki dönemde, uygun kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildi. Zorunlu olduğu halde kış lastiği takmayan araç sürücülerine 500 TL idari para cezası uygulanacak. Özel araçlarda ise kış lastiği için zorunluluk aranmayacak.

Kış aylarında oluşan özellikle karlı ve buzlu yollarda özel karışımı sayesinde yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruyan kış lastiklerinin, havanın 7 derecenin altına düştüğü her an kullanılması gerekiyor. Çünkü kış lastikleri yaz lastiklerinden farklı olarak, içeriği ve deseniyle kış aylarında daha iyi tutunma ve fren mesafesi sağlıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelikle de artık yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar kış lastiğini 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak takacak. Bakanlık hava şartlarının durumuna göre bu süreyi 1 ay uzatabilecek.

Cezası 500 lira

Yönetmeliğe göre, kış lastiğinin denetimini bakanlığın yetkilendirdiği bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yapacak. Zorunlu olduğu halde kış lastiği takmayan araç sürücülerine 500 TL idari para cezası uygulanacak.

Kış lastiği takmanın sadece ticari araçlar için zorunlu olduğu, hususi araçlar için herhangi bir yasal zorunluluğun bulunmadığı bildirildi. Yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda kış lastiği kullanılmasını zorunlu hale getiren yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla fiyatları 105 ile 350 lira arasında değişen kış lastiklerine talep arttı. Bu konuda sorulan sorular üzerine Emniyet yetkilileri konuya açılık getirdi.

Kış lastiği takmayan sürücüye ceza uygulamasının ilk etapta şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara yönelik olduğunu vurgulayan trafik yetkilileri, özel araçlar için herhangi bir zorunluğun bulunmadığının altını çizdi.

Yüksek güvenlik

Kış lastiklerinin, olumsuz yol koşullarında yüksek güvenlik sağladığı için kış lastiği takmayı tüm sürücülere tavsiye ettiklerini anlatan yetkililer, kış lastiklerinin özellikle düşük sıcaklıklarda ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha yüksek güvenlik sağladığını kaydetti. Emniyet yetkilileri, lastikleri teknik şartlara aykırı olan, kabak lastiklerle yola çıkan sürücülere 72 lira idari para cezası yazıldığını, ehliyetlerine 20 ceza puanı uygulandığını ekledi.

Neden gerekli?

Türkiye’de kış aylarında hava koşullarının sertleşmesiyle birlikte trafik kazalarının yüzde 20 oranında arttığı gözlemleniyor.

İçeriğindeki yüksek silika oranı ve özel karışımları sayesinde, ıslak zeminde yol tutuşu kuvvetli olan kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruyor; özel deseni sayesinde de karlı zeminde ilave çekiş sağlıyor. Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşüyor. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor.

LASDER: Hayat kurtaracak

Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) Başkanı ve Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, kış lastiği regülasyonlarının uygulanmaya konulması sürecinde, bakanlık faaliyetlerini destekleyeceklerine, hem üreticilerin hem de son kullanıcının mağdur edilmemesi adına dernek olarak üstlerine düşen sorumlulukları hassasiyetle yerine getireceklerini açıkladı. Bayman, “Son kullanıcılara her şeyden önce can ve mal güvenliği için ilgili yönetmeliğe uygun hareket etmelerini, lastik üreticilerine de kullanıcıların bilinçli seçim yapmalarına destek olmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Kış lastiği alırken dikkat

Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, kış lastiği konusunda en çok merak edilenleri aydınlattı, kış lastiğinin neden, ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiğini anlattı. Ünsal, kış lastiği kullanımının trafik kazalarının azalmasına katkıda bulunduğunu belirterek, kış lastiklerinin 7 derece ve altındaki sıcaklıkların sürdüğü zamanlarda takılması, tersi şartlarda çıkarılması gerektiğine işaret etti.

Karlı zeminde yüzde 20 daha kısa fren mesafesi

1 - Şehirde yaşıyorum. Kış lastiğine neden ihtiyacım olsun?

Hava sıcaklığı 7 derecinin altına düştüğünde, yaz lastiklerinde kullanılan bileşim olması gerekenden daha sert bir hal alır ve bu da düşük yol tutuşa-uzun fren mesafesine yol açar. Şehir içinde veya değil 7 derecenin altındaki her koşulda kış lastiği kullanılmalı.

2 - Kış lastikleri daha pahalı, neden daha fazla para vereyim?

İki set lastik almış olacaksınız. Bir set kış lastiği ve bir set yaz lastiği. Soğuk havalarda kış lastiği, sıcak havalarda yaz lastiği kullanarak hem güvenliğinizi sağlamış hem de lastik ömrünüzü artırmış olursunuz.

3 - Kış lastikleri daha iyi performans gösteriyorsa neden tüm yıl boyunca bunu kullanmayayım?

Kış lastikleri 7 derecenin altındaki hava sıcaklıkları için geliştirilmiştir. Yaz lastiklerinden daha yumuşak olan yapıları 7 derecenin üzerinde yaz lastikleri kadar iyi performans gösteremez.

4 - Kış lastiklerini yalnızca karlı havalarda mı kullanmalıyım?

Hayır. Kış lastikleri karlı, ıslak veya kuru, her türlü zeminde yüksek performans ve güvenlik sağlar. Ayrıca, kuru ve soğuk zeminleri de daha iyi kavrar.

5 - Sadece çekişin olduğu tekerleklere kış lastiği taksam ve diğer iki tekerimde yaz lastikleri kalsa... Uygun olur mu?

Bu kesinlikle tavsiye edilmez ve güvenli değildir. Patinaj, aracın dengesinin bozulması ve yoldan çıkma gibi durumların oluşma tehlikesi çok yüksektir.

6 - Kış lastikleri kullanırken, zincirli lastiklerde olduğu gibi çok düşük bir hızda mı seyretmem gerekir?

Hayır, zincirli lastiklerle 50 km/s’ten daha hızlı gidilemez. Uygun bir kış lastiği ile 270 km/s hıza kadar güvenli bir şekilde seyredilebilir.

7 - Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmaya devam edersem, aracın kontrolünü sağlamam zorlaşır mı?

Kış lastikleri 7 derecenin altında sıcaklıklarda yaz lastiklerine göre ıslak zeminde yüzde 10, karlı zeminde yüzde 20 daha kısa fren mesafesi sağlar. Böylece aracınızı daha etkin bir biçimde kontrol edebilirsiniz.

Yılda 2 milyon kış lastiği satılacak

Yük ve insan taşıyan ticari araçlar için zorunlu hale galen kış lastikleri 10 milyon adetlik Türkiye lastik pazarının yüzde 15’ini oluşturuyor. Türk Pirelli CEO’su Mete Ekin, yeni yönetmelikle yılda 2 milyon kış lastiğinin satılmasını beklediklerini açıkladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelikle yolcu ve yük taşıyan araçlara 1 Nisan-1 Aralık tarihleri arasında kış lastiği zorunluluğu getirildi. Yönetmelik Türkiye’de trafikte bulunan 16 milyon aracın yaklaşık 5 milyonunu ilgilendiriyor.

Türk Pirelli CEO’su Mete Ekin, kış lastiğini ticari araçlar için zorunlu hale getiren yönetmeliği desteklediklerini belirterek, “Bu yönetmeliği desteklememizdeki önemli sebep kış lastiklerinin güvenliğimiz açısından büyük önem taşıyor olması. Bu yönetmelikle birlikte kış lastik bilincinin artış göstermeye başladı” diye konuştu.

Yeni yönetmeliğin lastik pazarını büyüteceğini söyleyen Türk Pirelli CEO’s Ekin, şunları anlattı:

“Türkiye lastik pazarı yenileme pazarı olarak yaklaşık 10 milyon adetlik bir pazardan oluşuyor. Bunun yaklaşık 1.5 milyon adedini yani yüzde 15’ini kış lastikleri oluşturuyor. Yeni yönetmelikle birlikte artan kış lastikleri bilinci doğrultusunda kış lastik pazarının oransal olarak yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkacağını tahmin ediyoruz. Türkiye kış lastiğinin kullanımı açısından bölgesel olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin İstanbul ve Ankara kış lastiklerinin yoğun kullanıldığı iller. Ancak tüm Türkiye yollarında taşımacılık yapan ağır yük ve yolcu taşıyan ticari araçların her koşulda kış lastiği kullanması güvenlik açısından büyük önem taşıyor. Bir diğer önemli konu da uzun dönem araç kiralama firmalarının da önemli bir oranda kış lastikleri alımı gerçekleştiriyor olması.”

Lastiğin ömrü 50 bin km

Tüketicilerin kış lastiklerini ek bir maliyet olarak görmemesi gerektiğinin altını çizen Mete Ekin, örnek verdi: “Ortalama bir lastiğin ömrünü 50 bin km olarak kabul edecek olursak ve tüketicinin yılda 25 bin km yol yaptığını hesaplarsak bir takım lastik iki yılda ömrünü tüketmiş oluyor. Yazın yaz, kışın kış lastiği kullanılmasıyla yaz lastikleri yılda 25 bin km değil de 15 bin km yol yaptığını farz edersek yaz lastiğinin ömrü 3 yıla çıkmış oluyor. Dolayısıyla yazın yaz, kışın da kış lastiği kullanmak ek bir maliyet kalemi değil lastiklerinizin kullanım ömrünü uzatan bir uygulama olarak görülmeli. Bu yüzden tüm sürücülere kış lastiğini tavsiye ediyoruz.”

Haberin Devamı