Gazete Vatan Logo

Araç Plaka Sorgulama İşlemi

İkinci el araç alacak olan kişiler, almayı istedikleri araç ile bir sorun yaşamamak için araç plaka sorgulama işlemi yapmalıdır. Peki, araç plaka sorgulama işlemi nedir? Araç plaka sorgulama işlemi ile birlikte hangi bilgilere sahip olunur ve bu işlem nasıl gerçekleştirilir?

Araç Plaka Sorgulama İşlemi

İkinci el bir araç sahibi olmak isteyenler, alacakları aracın sahibinin adı ve soyadını, aracın muayenesinin en son ne zaman yapıldığını, araca ait herhangi bir trafik cezası ya da motorlu taşıt vergisi olup olmadığını, aracın kasko durumuna ait bilgiyi, trafik sigortası durumunu araç plaka sorgulama işlemi ile hızlıca gerçekleştirebilmektedirler.

ARAÇ SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet Sistemi İle Araç Sorgulama

e-Devlet sistemi üzerinden yapılacak olan tüm işlemler için kimlik doğrulama sisteminin kullanılması gereklidir. e- Devlet sistemi üzerinden araç plaka sorgulama işlemi için de bir e- Devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. e-Devlet şifresi kimlik doğrulama sistemi içerisinde yer almaktadır. Eğer bir şifreye sahip değilseniz en yakında bulunan herhangi bir PTT şubesine giderek e-Devlet şifresini temin edebilirsiniz. Şifre için ödenmesi gereken miktar 2 liradır. Bu şifre bir sefer alınarak yapılacak tüm işlemler için sürekli olarak kullanılabilir. Alınan şifre ile e-Devlet resmi web sitesine giriş yapılır ve buradan araç sorgulama kısmına girilerek açılan sayfada hakkında bilgi sahibi olunmak istenen aracın plakası yazılır. Ardından yine ekranda yer alan güvenlik kodu tam olarak girilir. Araç plaka sorgulama işlemi ile aracın modeli, markası, cinsi, rengi, tescil birimi ve sahip belge tarihi gibi bilgileri kolaylıkla öğrenilebilir. Bu bilgilerin yanı sıra aracın çalıntı olup olmadığı bilgisine veya herhangi bir hak mahrumiyeti olup olmadığı bilgisine ulaşım sağlanabilir. e -Devlet sistemi içerisinde yer alan tüm bu bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sisteminde yer almakta olan bilgilerden sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

Sms İle Araç Plaka Sorgulama

Araç plaka sorgulama işlemi e-Devlet sistemi dışında sms ile de hızlı ve kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir. Yapılması gereken ise herhangi bir GSM operatörü aracılığı ile 5664’e bir kısa mesaj atmaktır. 5664’e kısa mesaj yolu ile yapılacak olan tüm araç plaka sorgulama işlemleri ücretlidir. Tüm operatörler üzerinden alınmakta olan bu ücretler şu şekildedir; hasar sorgulama işlemi için 4.00 TL, araç detay sorgulama için 4.00 TL, tutanak sorgulama için 4.00 TL, trafik sorgulama için 4.00 TL, kasko sorgulama için 4.00 TL, parça detay sorgulama işlemi için 4.00 TL olarak belirlenmiştir. Örneğin sms ile araç plaka sorgulama işlemi yapılarak aracın üzerinde değişen herhangi bir parçası olup olmadığının kontrolü ve değişen bir parça var ise bu değişen parçanın değişim ücretini öğrenmek için 5664 ’e şu şekilde mesaj gönderebilirsiniz; ‘PARCA PLAKA (34ABC12345)’. Parantez içerisine sorgulanmak istenen aracın plakası örnekte olduğu gibi bitişik bir şekilde yazılmalıdır.

Haberin Devamı

Araç plaka sorgulama işlemi vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Daha önce araç sorgulama veya plaka detaylarına ulaşabilmek için trafik şube müdürlüklerine gidilmesi gerekliydi ya da sigorta şirketlerine giderek araç kayıtlarının sistem üzerinde olup olmadığının öğrenilmesi gerekliydi. Bu durumda vatandaşlar için zorluk oluşturmakta ve zaman almaktaydı. Bu süreç içerisinde sürekli doğru sonuçlar alınamayabiliyordu. Vatandaşların ikinci el araç alımı sonrasında herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmaması açısından sistem üzerinden araç plaka sorgulama işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Böylece ikinci el alım satımında doğacak olan her türlü sahtekarlıklarında önüne geçilmiş olacaktır.

Haberin Devamı