Gazete Vatan Logo

Araç mühendisi bulunamıyor

2 milyon otomobil için Sakıp Ağa ‘Atma be Recep’ derdi şimdi mühendis bulamıyoruz



İlk kez biraraya gelen Ford Otosan, Tofaş, Oyak Renault ve Toyota CEO’ları, otomotiv üretiminin eskiden hayal bile edilmeyen 2 milyona koştuğunu artık makine mühendisi bile bulamadıklarını söyledi

1 milyona yakın araç üretip, 6 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren Ford Otosan, Tofaş, Oyak Renault ve Toyota, Türk otomotiv sektörünün geleceğinden umutlu. Soylu ve Cengiz Danışmanlık’ın düzenlediği ve BP, Lassa, Castrol, Ak Sigorta’nın sponsorluğunu üstlendiği 1. Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi automotivİST’te otomotiv sektörünün geleceği Türkiye’nin 4 büyük üreticisinin CEO’ları tarafından masaya yatırıldı.
Tofaş CEO’su Ali Pandır, Fiat, Renault ve Bosch’un Ar-Ge yatırımlarını artırmaları neticesinde makine mühendisi sıkıntısı çekildiğini belirterek, “Bunun için Uludağ ve Torino Üniversitesi ile Otomotiv Mühendisliği Programı başlattık” dedi.
Toyota Türkiye CEO’su Tamer Ünlü de üretimin 2 milyon adede koştuğunu belirterek, “15 yıl önce deseler, düşüp bayılırdım. Rahmetli Sakıp Sabancı duysa ’Atma be Recep’ derdi” açıklamasını yaptı.
Yatırımlara devam edeceklerini söyleyen Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, “Gelişim gördüğümüz için her yıl 100 milyon euro yatırım yapıyoruz. 2007’de bunu 150 milyon euroya çıkardık” dedi
Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt ise “Türkiye’yi dünyada herkes tanıyor, çok başarılı oldunuz” yorumunda bulundu.
İşte “otomobilin Davos’unda” 4 CEO’nun öngörüleri:

Avrupalı tüketici e-mail atıp, teşekkür ediyor


Toyota CEO’su Tamer Ünlü: Geleceğimiz çok parlak. Türkiye’de muazzam bir sanayi patlaması var. Yan sanayi büyük atılım içinde. Toyota, Türkiye’ye geldiğinden bu yana tedarikçilere büyük önem verdi. Bizim bölgedeki tedarikçiler, şimdi Avrupa Toyota’ya ürün satıyor.
Ürettiğimiz araçlarda yerlilik oranı yüzde 70. Ama tüketiciler Avrupa’da Toyota diye alıyor ve mektup yazarak, e-mail atarak memnuniyetini belirtiyor. Ana üreticilerin hepsi bizden memnun, bu da bizim önümüzü açıyor.

Organik büyüme bitti, yeni tesis şart

Tofaş CEO’su Ali Pandır: Bu yıl 1.2 milyon araç üretecek olan sektör, 2010’da 2 milyon araca gidiyor. Sektörün ihracatı da bu yıl 20 milyar dolar olacak. Ancak başka markaların gelmesi ve iç pazarın daha da büyümesi şart. Hepimiz organik büyümenin sınırına geldik. Tofaş olarak kapasitemiz 400 bin adede çıktı, 500 bine yükselteceğiz. Ancak daha fazlası için yeni bir fabrika gerekiyor. Türkiye’nin rakipleri ise Çek Cumhuriyeti, Romanya olamaz. Kendi iç pazarı büyük olan Rusya, Hindistan ve İran gibi ülkeler yeni rakipler...

Rekabet çok yoğun zor günler bekliyor

Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt: Türkiye, çok çok başarılı işler yaptı. Türkiye, Batı ile rekabet ederek, Batı Avrupa’ya araç sattı. Türk otomotiv sektörü, etkin maliyetli ve kaliteli araç üretmeye devam ederse piyasa da büyüyecektir. İç pazar satışların 600 binlerden 740 binlere çıkacağını öngörüyorum. Rusya ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin pazarı sürekli büyüyor. Türkiye buralardan faydalanabilir. Ama herşeye rağmen rekabet çok yoğun, Türkiye’nin geleceği yine de zor geçecek.

Artık marka yaratılmaz
çünkü çok çok pahalı


Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet: ’Türkiye otomobilde marka yaratabilir mi?’ sorusunu herkes soruyor. Marka yaratmak giderek zorlaşıyor ve pahalanıyor. Ve şirketler artık ismi unutulan markaları yeniden canlandırmaya çalışıyor. Markalarda ulusallık da kayboldu. Örneğin Renault olarak biz buradayız... Türk otomotiv sektörünün bundan sonra artık ’nasıl daha fazla üretim yapabilirim, yerli parça kullanımını nasıl artırabilirim’ diye çalışması gerekiyor. Biz de onun için çalışıyoruz.

Türk Lirası belimizi büküyor
keşke yüzde 25 değer kaybetse


automotivİST Kongresi’nde söz ’Hükümetten ne bekliyorsunuz?‘ sorusuna gelince, CEO’lar değerli YTL ile otomobil ve akaryakıttaki yüksek vergilerden yakındı. Toyota Türkiye CEO’su Tamer Ünlü, Japonya’da 1 litre benzinin fiyatının 1.75 YTL olduğunu, Türkiye’de ise bu rakamın 3 YTL’ye çıktığını hatırlattı. Ünlü, aynı şekilde Türk halkının fabrikadan 100 YTL’ye çıkan bir aracı yüksek ÖTV oranlarıyla 160 YTL’ye satın aldığını söyledi. YTL’nin seviyesini de değerlendiren Ünlü, ”Türk parası aşırı değerli, yüzde 20-25 değer kaybetse keşke“ dedi.
Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet de hükümetten ekonomik istikrar beklediklerini söyledi. Dolar-YTL paritesinin ihracatı zorladığını belirten Gabillet, ”Değerli YTL belimizi büküyor“ diye konuştu.


Haberin Devamı