Gazete Vatan Logo

Araç muayene ertelendi mi? Araç muayene tarihleri nasıl ve nereden öğrenilir? (Araç muayene genelgesi yayımlandı!)

Araç muayenesi ertelendi mi? Araç sahiplerini ilgilendiren bir karar Resmi Gazete yayımlandı. Corona virüsü salgını karşı alınan tedbirler devam ederken, bir karar da araç muayenesi ile ilgili geldi. Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Araç muayene hakkında yapılan değişiklik ile muayene süreleri değişti. Peki, Araç muayene tarihleri nasıl ve nereden öğrenilir?

Araç muayene ertelendi mi? Araç muayene tarihleri nasıl ve nereden öğrenilir? (Araç muayene genelgesi yayımlandı!)

Araç muayene ertelendi mi? sorusu corona virüsü kapsamında merak edilen sorulardan biriydi. Corona virüs salgının Türkiye’de artması nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı önemli karar aldı. Aracının muayene süresi gelenlere Bakanlık 3 ay süre tanıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan kararla, "COVID-19 salgını nedeniyle, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi gereğince muayene süresi gelen araçlarının muayenesini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde gerçekleştiremeyen motorlu taşıt sahipleri, araç muayene işlemlerini bu sürenin bitiminden itibaren 45 gün içerisinde gerçekleştirebilirler." denildi. Araç muayene tarihleri nasıl ve nereden öğrenilir?

Motorlu taşıta sahip olan ve aracının muayene süresi gelenler için Ulaştırma Bakanlığı Resmi Gazete'de yayımladığı yönetmelikte değişikliğe gitti. Koronavirüs pandemisi nedeniyle muayene süresi gelen ve yaptıramayanlar için üç aylık süre tanındı. Üç aylık sürenin sonunda 45 gün içinde araç muayenesinin yaptırılması şartı getirildi. Bu süre gerektiği takdirde Bakanlıkça uzatılabilecek.

Haberin Devamı

ARAÇ MUAYENE TARİHLERİ NASIL VE NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Araç sahipleri, muayene süresinin geçerliliğinin ne zaman biteceğini farklı yollar ile öğrenebiliyor. Sıfır araç sahipleri, muayene sürelerini tescil belgesinde yazan “ilk muayene geçerlilik süresi” tarihinden kontrol edebiliyor. Diğer araçlar için ise, araç muayene raporunda muayene geçerlilik tarih bilgisi yer alıyor. Son araç muayene raporu elinde bulunmayan araç sahipleri ise e-devlet’e girerek son araç muayene raporuna ulaşabiliyor.

ARAÇ MUAYENE GECİKME BEDELİ NEREYE ÖDENİR?

Araç muayene gecikme bedeli TÜVTÜRK'e ödenir.

Yayımlanan karar şöyle:

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ AÇILMASI, İŞLETİLMESİ VE ARAÇ MUAYENESİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 23/9/2004 tarihli ve 25592 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Haberin Devamı

“GEÇİCİ MADDE 2 – Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen COVID-19 salgını nedeniyle, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi gereğince muayene süresi gelen araçlarının muayenesini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde gerçekleştiremeyen motorlu taşıt sahipleri, araç muayene işlemlerini bu sürenin bitiminden itibaren 45 gün içerisinde gerçekleştirebilirler. Bu süreler gerektiğinde Bakanlıkça uzatılabilir.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.