Gazete Vatan Logo

Araç giriş çıkış yasağı başladı! Özel araçla şehirler arası seyahat izni nasıl alınır? Şehirler arası yolculuk şartları nelerdir?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kovid-19 ile mücadelede açıkladığı yeni tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelge kapsamında Zonguldak ile 30 büyükşehir statüsündeki şehre araç giriş ve çıkışları yasaklandı. Zorunlu gerekçe ile şehirler arası yolculuk yapmak zorunda kalan vatandaşlar da seyahat iznini araştırıyor. Peki, Özel araçla şehirler arası seyahat izni nasıl alınır? Şehirler arası yolculuk şartları nelerdir? Seyahat izin belgesi nereden alınır? İşte araç giriş çıkış yasağı uygulanacak şehirlerde geçiş şartları…

Araç giriş çıkış yasağı başladı! Özel araçla şehirler arası seyahat izni nasıl alınır? Şehirler arası yolculuk şartları nelerdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın corona virüs (Covid-19) ile mücadelede açıkladığı yeni tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelge kapsamında Zonguldak ile büyükşehir statüsündeki Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'da tüm giriş ve çıkışlar gece yarısı itibarıyla 15 gün süreyle durduruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından şehirler arası yolculuk yapacak vatandaşlar da şehirler arası seyahat şartlarını araştırmaya başladı. Peki; Özel araçla şehirler arası seyahat izni nasıl ve nereden alınır? Şehirler arası yolculuk şartları nelerdir? İşte seyahat izni ile ilgili detaylar…

ARAÇ GEÇİŞİNE İZİN VERİLECEK İSTİSNALAR VE ŞARTLAR

Bu 31 ile temel ihtiyaç malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün veya malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar ve araçları, malın cinsi, teslimat yeri, alıcı adresi, teslimat tarihini gösteren taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura gibi belgeler ile giriş çıkış yapabiliyor.

Haberin Devamı

Yurt içinde ticari yük, yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapanların giriş çıkış yasağı getirilen illerden transit şekilde geçişlerine müsaade ediliyor.

İSTANBUL'A GİRİŞ ÇIKIŞLARA GETİRİLEN DÜZENLEMELER

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'a giriş çıkışlarda uygulanacak tedbirleri açıkladı. Buna göre;

- Temel ihtiyaç (gıda/temizlik vb.) malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere, tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün ve/veya malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar ve araçları, malın cinsi, teslimat yeri/alıcı adresi, teslimat tarihini gösteren taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura ve benzeri belgeler ile giriş/çıkış yapabilecekler.

Haberin Devamı

- İstanbul'a giriş yapan ticari araç sürücüleri, maske takmak ve sosyal mesafeye uymak zorundadır. Yurt içinde ticari yük/yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapanların İstanbul'dan transit geçişlerine izin verilecek. Ancak zorunlu dinlenme molaları/süreleri hariç hiçbir şekilde duraklama ya da konaklama yapamayacaklar. Doğal gaz, elektrik, petrol sektöründe enerji arz güvenliğinin ihtiyaç duyduğu malzemenin nakli ve üretiminin gerçekleşmesinde görevli olanlar ve araçları, ilgili şirket tarafından düzenlenecek olan görev belgesi ve/veya sevk irsaliyesi ile giriş/çıkış yapabilecekler.

- İstanbul Pandemi Kurulu’nun önerileri doğrultusunda, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınacak karar ile kapsama alınacak diğer faaliyetlere özgülenmiş olanlar, kaymakamlık tarafından düzenlenecek 'Seyahat İzin Belgesi' ile giriş-çıkış yapabilecek.

ÖZEL ARAÇLA ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT İZNİ NASIL VE NEREDEN ALINIR?

Haberin Devamı

- e-Devlet Kapısı üzerinden “Seyahat İzin Belgesi” için başvuru yapılacak.

- Başvuru seyahat İzin Kurulu’na iletilecek ve değerlendirilmeye alınacak.

- Seyahat İzin Kurulu’nun değerlendirmesinin sonrasında başvuru sahiplerine SMS üzerinden bildirim yapılacak.

Başvurusu kabul edilen vatandaşlar otogar veya havaalanlarında oluşturulan Başvuru Masalarından T.C. Kimlik Numarası ile doğrulamaları sonrasında kabul edilecek.