Gazete Vatan Logo

Apple Microsoft'un gerisinde kaldı!

Teknoloji devi Apple'ın piyasa değeri erimeye devam ediyor. Firma bir başka teknoloji şirketi Microsoft'un gerisinde kaldı.

Apple Microsoft'un gerisinde kaldı!

Geçtiğimiz aylarda 1 trilyon dolar değere ulaşan ilk ABD merkezli şirket olaraj tarihe geçen Apple, bu başarısını sürdüremedi ve koltuğunu Microsoft'a kaptırdı.

Microsoft 753 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşarak 746 milyar dolar değere gerileyen kısa süreliğine de olsa Apple'ın önüne geçti.

Peki Apple hisselerinin düşüşüne ne yol açtı? BBC Apple'daki düşüşün 4 nedenini belirledi.

HİSSEDARLAR İPHONE SATIŞLARINDAN ENDİŞELİ

Apple Eylül ayında yeni ürünlerini tanıttı. Fakat bu ürünlerin yarattığı heyecanın satışlara da yansıyıp yansımayacağı belirsiz.

Son çeyrekte Apple'ın sattığı ürünleri sayısı yatay bir seyirdeydi ve şirketin yıllık yüzde 0-5 arasında öngördüğü yıl sonu ciro artış oranı yatırımcıları tatmin etmedi. Bu da sert bir satış dalgası tetikledi.

Lumentum gibi Apple'ın bazı parça tedarikçilerinin üretimlerini azaltmaları, bu tip gelişmeleri yorumlamak zor olsa da endişeyi artırdı.

Apple da her çeyrekte ne kadar iPhone, iPad ve benzeri ürünler sattığını açıklama pratiğine son vererek piyasaları daha da endişelendirdi, saklayacak bir şeyleri olduğuna dair şüphelere yol açtı.

Haberin Devamı

Araştırma şirketi Wedbush Securities'ten Daniel Ives, "Satılan iPhone sayısının açıklanmasına son verilmesi bardağı taşıran son damla oldu" diyor.

APPLE ÜRÜNLERİNİN YÜKSEK FİYATLARI, EKONOMİNİN KÖTÜLEŞMESİ DURUMUNDA ŞİRKETE ZARAR VEREBİLİR

Apple son yıllarda akıllı telefon satışlarındaki yavaşlamaya, telefon fiyatlarını satarak yanıt verdi. Bu da sektör daralırken şirketin rekor kârlara ulaşmasını sağladı.

Fakat ABD ve dünya çapında ekonominin yavaşlaması beklenirken tüketici harcamalarına dair veriler de karışık mesajlar veriyor.

Apple yeni iPhone'ların en ucuz versiyonu için 750 dolar talep ederken ekonominin yavaşlaması durumunda riskle karşı karşıya. Şirketin kendi satış tahminleri de bu endişeleri artırıyor.

CFRA araştırma şirketinden analist Angelo Zino "Ortalama ürün fiyatının trendi sonsuz kadar süremez. Yatırımcılar için esas endişe, bunun ne kadar devam edebileceği konusu" diyor.