Gazete Vatan Logo

Apple’ın kurucusundan Samsung itirafı!

Apple’a bir darbe de kurucu ortağından geldi

‘Dünyanın en değerli şirketi’ unvanını Exxon Mobil’e kaptıran Apple’a bir darbe de kurucu ortağından geldi. iPhone’un zamanın gerisinde kaldığını söyleyerek eleştiren Steve Wozniak, Samsung ürünlerini övdü.

ABD’li teknoloji devi Apple’ın kurucu ortaklarından Steve Wozniak, Alman bir internet sitesine verdiği röportajda, iPhone’un zamanın gerisinde kaldığını itiraf etti. Wirtschafts Woche adlı siteye konuşan Wozniak, iPhone kullanıcılarını büyük hayal kırıklığına uğratan Apple Maps uygulamasının yanı sıra ses tanıma teknolojisi Siri’yi de hedef aldı.

iPhone’un bazı özelliklerinin, akıllı cep telefonu pazarına tanıtılan diğer cihazlarla kıyaslandığında, ‘zamanın gerisinde kaldığını’ belirten Wozniak, “Diğer şirketler Apple’ı yakalamış durumda. En büyük rakip Samsung. Bunun nedeni ise Samsung’un ‘mükemmel’ cihazlar üretiyor olması” diye konuştu.

Pek çok turistin çölde kaybolmasına neden olduktan sonra Avustralya’da ‘tehlikeli’ ilan edilen Apple Maps uygulamasına yönelik, “Benim için de büyük bir hayal kırıklığı oldu. Andoid telefonlarda ses tanıma teknolojisi kullanan Google uygulamasını çok seviyorum çünkü aradığım herhangi bir adrese kolaylıkla ulaşmamı sağlıyor” yorumunda bulundu. Wozniak, ses tanımlama teknolojisi Siri’nin Apple satın aldıktan sonra kötüye gittiğini de sözlerine ekledi.

Daha önce de Apple’ın yenilikçi ruhunu kaybetmeye başladığına yönelik açıklamalarda bulunan Wzoniak, bu durumun şirketin pazar payını kaybetmesine neden olabileceği konusunda uyarılarıyla gündeme gelmişti. Wozniak, geçen yıl da teknoloji sitesi Techcrunch’a verdiği röportajda, “Yeni ürünlerine baktığımda Apple’ın yenilikçilik konusunda geride kalmaya başladığını görüyorum ve bu durum beni endişelendiriyor çünkü Apple’ı seviyorum. Sırf nasıl yapıldığını bildikleri için sürekli aynı ürünleri piyasaya çıkartarak pazar payı kaybetmelerini istemem. Hali hazırda var olan cihazları geliştirmek, daha iyi çalışmalarını sağlamak Apple’ın ‘yenilikçilik’ tanımıyla bağdaşmıyor” diye konuşmuştu. Wozniak, zamanında, Microsoft Windows akıllık cep telefonu işletim sistemini de övmüş, Google’ın Android işletim sisteminden daha iyi olduğunu dile getirmişti.

Jobs’ın son dileği: iCar

2011 yılında pankreas kanserine yenik düşen Apple’ın efsane CEO’su Steve Jobs’ın son dileğinin Apple marka bir otomobil üretmek olduğu ortaya çıktı. BusinessInsider, Jobs’ın son röportajlarından birinde New York Times muhabiri John Markoff’a, “Daha fazla enerjim olsa, Apple marka bir otomobil üretir Detroit’e çıkartma yapardım” dediğini yazdı.

İngiliz Daily Mail, Apple Yönetim Kurulu Üyesi Millard ‘Mickey’ Drexler’ın, “Steve’ın hayali bir iCar tasarlamaktı” sözleriyle bu iddiayı doğruladığını yazdı.

Öte yandan Apple’ın bu yıl içinde akıllı saat çıkartacağı kesinleşti. iWatch adını alacak olan modelin olası tasarımlarının görsellerini yayımlayan teknoloji sitesi Mashable, okuyucularından geri dönüş istedi. Apple’ın akıllı saat üretmeye hazırlandığına yönelik bilgiler ilk kez Aralık ayında konuşulmaya başlanmış, teknoloji şirketinin bu proje için Intel ile işbirliğine gideceği belirtilmişti.

Gözler büyüme programını açıklayacak olan Obama’da

ABD Başkanı Barack Obama’nın bu akşam Kongre’de yapacağı konuşmasında açıklayacağı ekonomik büyüme planı merakla beklenirken Beyaz Saray’dan, 1 Mart’ta otomatik olarak devreye girecek olan harcama kesintilerine yönelik uyarı piyasalarda endişe yarattı. Obama, geçen hafta yaptığı açıklamada konuşmasında eğitim, temiz enerji ve altyapının önemine vurgu yapacağını söylemişti. Ancak bu alanlarda atılacak adımlar hakkında henüz detaylı bir bilgi verilmedi. Obama’nın vaat edeceği herhangi bir yeni harcama kaleminin Cumhuriyetçiler tarafından sert muhalefetle karşılanacağına kesin gözüyle bakılıyor. ABD Başkanı’nın konuşması öncesinde, Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada halk, önlem alınmaması halinde 1 Mart’ta otomatik olarak devreye girecek olan 85 milyar dolarlık bütçe kesintisi ve yol açacağı zararlar konusunda uyarıldı. Kırılgan ABD ekonomisinin toparlanmasının önünde büyük bir tehdit olduğu kaydedilen harcama kesintilerinin, orduya da ağır hasar verebileceği belirtildi. Verilen bilgiye göre 12 ay yerine 7 ayda gerçekleştirilmesi öngörülen kesintilerin yüzde 13’ü savunma sanayi programlarını vuracak. Savunma sanayi dışında kalan programlarda yapılacak harcama kesintisi ise yüzde 9. Kesintiler, ABD federal bütçe açığının önümüzdeki 10 yıl içinde

1.2 trilyon dolar azaltılmasını öngören planın bir parçası. ‘Otomatik harcama kesintileri kimleri vuracak’ sorusunun yanıtlarını da içeren Beyaz Saray açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

- 1 milyon kişi işsiz kalacak.

- 600 bin yoksul kadın ve çocuk artık bedava süt ve peynir alamayacak.

- Gıda denetçilerinin işten çıkarılmasıyla, denetim sayısı 2 bin 100 azalacak.

- 70 bin geç gelişen, güç öğrenen ve engelli çocuk, kendilerini anaokuluna hazırlamak için devlet tarafından sağlanan erken müdahale programından atılacak.

- Meals on Wheels’ programı tarafından gıda yardımı yapılan yaşlı sayısı 4 milyon azalacak.

- Savcıların işsiz kalmasıyla, hakkında dava açılacak suçlu sayısı bin kadar düşecek.

- Bin adet araştırma yardımı sonlandırılacak. Bu, 12 bin bilim adamı ve öğrenci üzerinde etkili olacak.

Putin’in gizli silahı altın

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin egemenliğini güçlendirmek için petrolden kazandığını külçeye çeviriyor. Eline geçen her fırsatta ABD’yi, dolar üzerindeki tekelini kötüye kullanarak, küresel ekonomiyi tehlikeye atmakla suçlayan Putin, Rusya’nın son 10 yıl içerisinde 570 metrik ton altın alımı gerçekleştirerek dünyanın en çok altın alan ülkesi konumuna yükselmesini sağladı. Rus Merkez bankası tarafından satın alınan altınların toplam ağırlığının New York’un sembollerinden biri olan Özgürlük Heykeli’nin ağırlığının tam 3 katı olduğu ifade edildi.

Birleşik Rusya Partisi milletvekillerinden Evgeny Fedorov, yaptığı açıklamada, “Bir ülke ne kadar çok altına sahip olursa; dolar, euro, pound ve diğer para birimlerinde yaşanacak olası bir tufanda, egemenlik açısından o kadar daha güçlü olacaktır“ dedi. .

Rusya dünyanın en büyük altın alıcısı konumunda olmasına rağmen 958 ton ile en fazla altın rezervi olan 8’inci ülke konumunda. ABD, 8 bin 134 ton ile dünyanın en büyük altın rezervine sahip. Onu 3 bin 391 ton ile Almanya takip ediyor. Türkiye’nin rezervi ise yaklaşık 195 ton civarında.

Nemo benzin fiyatlarını vurdu

Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu yakasında hayatı felç eden kar fırtınası benzin fiyatlarını da vurdu. Nemo adı verilen kar fırtınası nedeniyle ülke genelinde benzin fiyatlarının son 1 haftada 11 sent yükseldiği, galonu ortalama 3.57 dolardan tüketiciye ulaştırıldığı belirtildi. Son bir aylık verilere bakıldığında ise artışın 30 senti bulduğu kaydedildi. New York’da bir galon benzinin fiyatı ortalama 3.92 dolar civarında seyrederken, California’da 4 doları bulduğu ifade edildi.

Haberin Devamı