Gazete Vatan Logo

Apple dengeleri değiştirecek

Hisseleri 10 yılda 40 kat artan Apple en değerli şirket olmaya koşuyor

iPod, iTunes, iPhone, Apple TV ve iPad mucizeleriyle piyasa değerinde Microsoft’u geride bırakan Apple, şimdi gözünü zirveye çevirdi. Hedef, petrol devi Exxon’u geçerek S&P 500’de ilk sıraya oturmak. Apple hisseleri yüzde 24 daha yükselirse IBM’den 26 yıl sonra bir teknoloji şirketi dünyanın en değerli firması olacak.

Dünyanın en değerli şirketlerinin sıralandığı Standard and Poor’s 500 Endeksi’nde (S&P 500) ikinci sırada olan Apple adım adım birinciliğe doğru gidiyor. Şirketin bundan 10 yıl önce 7 dolar değerindeki hisseleri 282 doları aşmış durumda. Yani Apple’ın değeri son 10 yıl içinde 40 katına çıktı. Petrol devi Exxon Mobil hisseleri değerini korurken Apple hisselerinde yüzde 24’lük bir artış daha yaşanırsa Apple’ın piyasa değeri 60 milyar dolar daha artıyor ve Exxon’u geride bırakarak S&P 500’ün en değerli şirketi haline geliyor. Daha önce bu başarıyı 1984 yılında IBM yakalamıştı. Şu anda Apple’ın piyasa değeri 257 milyar dolar, Exxon Mobil’in piyasa değeri ise 318.7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Apple hisseleri şirketin yeni sunduğu ürünlere yönelik yoğun ilgi nedeniyle yılbaşından bu yana yüzde 33.64 değer kazandı. Kriz nedeniyle daralan ekonomiler ve petrol fiyatlarındaki düşüş ise Exxon Mobil hisselerinin yılbaşından bu yana yüzde 8.9 gerilemesine neden oldu.

Dengeler değişecek

Apple’ın liderliği yatırım piyasasında dengeleri de değiştirecek. Associated Press ajansına göre, yatırım kuruluşları portföylerine Apple’ın ağırlığını yansıtmak durumunda kalacak. Bu da Exxon’un ağırlığının düşmesi anlamına gelecek ki, bu durum Apple’ın yükselişini daha da hızlandıracak. Apple’ın tırmanışı piyasanın artık dev endüstriyel şirketlere olan talebin gerilemesinin en büyük göstergesi olarak yorumlanıyor. Artık yatırımcılar ortalama tüketicinin teknoloji ve eğlence sektörüne para harcamasını bekliyor. Bugün Apple piyasayı, interneti cebe sokarak domine ediyor.

Apple sıradan bir şirket olmadığını gösterdi. Mayıs ayında Microsoft’un üzerinden sıçrayarak ikinci sırayı elde etti. Uzmanlar, Apple’ın benzer bir hamleyi Exxon’a da 18 Ekim’de rakamlar açıklandıktan sonra yapmasını bekliyor. iTunes aracılığıyla yapılan satışlar Apple’ın gelirlerinin yüzde 8’ini oluşturuyor. Fakat şirket Apple TV ile oturma odasına girince bu miktar daha da artacak. Şirket aynı zamanda kişisel bilgisayar piyasasında da önemli bir konumda. Her yıl 300 milyon ürün satıyor ve Morningstar analisti Toan Tran’a göre iPad bu trendi daha da hızlandıracak: “İnsanlar iPad aldıkça ve buna alıştıkça, iPad benzeri cihazlar PC’lerin yerine geçecek”. Daha önce, General Motors, AT&T, General Electric, IBM dünyanın en değerli şirketi unvanına ulaşmıştı.

Exxon’un piyasa değeri 318.5 milyar dolar

Şirket Piyasa değeri

(milyar dolar)

Exxon Mobil 318.5

Apple 257.1

Microsoft 207

Wal-Mart 194

GE 173.9

AT&T 171.3

IMB 170.9

Procter and Gamble 170.7

Google 168.1

Oracle 136.5

Bank of America 134

Haberin Devamı