Gazete Vatan Logo

Apple, Nokia gibi olur mu?

Apple’ın akıllı telefon pazarındaki gücü erimeye başladı

Son verilere göre en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin’de Apple sadece Samsung’a değil, 4 markaya daha geçildi ve 6’ncılıkla yetinmek zorunda kaldı. Apple’ın piyasa değeri de 698 milyar dolar seviyesinden 506 milyar dolara kadar eridi.

ABD teknoloji devi Apple güçlü olduğu kaleleri birer birer rakiplerine kaptırınca akla hemen “Teknoloji dünyasında dengeler çok hızlı değişiyor. Bir dönemin güçlü markaları mum gibi eriyor. Nokia’nın Sony’nin Ericsson’un durumu ortada. Acaba Apple da Steve Jobs’dan sonra benzer bir kaderi mi paylaşacak” sorusu geldi.

Dün gelen verilere göre Apple akıllı telefon pazarındaki satışlarda rakiplerine bir bir geçilerek 6’ncılığa çekildi. Bu verinin ardından daı Apple hisselerinde bir günde yüzde 6.4 değer kaybı yaşandı. Apple’ın hisse değeri 538.79 dolara düşerken, şirketin toplam piyasa değeri ise 35 milyar dolar eriyerek 506.84 milyar dolar oldu. Apple’ın New York borsasında işlem gören hisseleri Ağustos ayında yüzde 2.6 artış kaydederek 667.33 dolara ulaştığında şirketin piyasa değerini 623.5 milyar dolara taşımış ve ABD’li teknoloji devine ‘dünyanın piyasa değeri en yüksek şirketi’ ünvanını kazandırmıştı. 21 Eylül’de ise Apple hisseleri 705.07 doları gördüğünde, şirketin piyasa değeri 698 milyar dolara çıkmıştı. Ancak bu yükseliş çok uzun sürmedi. Yatırımcılar ve uzmanlar, hisseleri son 4 yılın en sert düşüşünü gerçekleştiren Apple’daki kan kaybının farklı nedenlere bağlı olduğunu dile getirdi.

Gerekçeler arasında iPhone 5 ve iPad mini’nin beklentileri karşılamaması ve yatırımcıların bu sebeple şirketin geleceğinden umudu kesmesi de yer aldı. Ancak, uzmanlara göre kan kaybına neden olan en büyük etken, Apple’ın bu yıl dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı konumuna yükselecek olan Çin’de pazar payı kaybedeceğine yönelik endişenin her geçen gün biraz daha artması. Son dönemde bu ateşi körükleyen 2 gelişme oldu.

Bunlardan biri, Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia’nın elini Apple’dan hızlı tutup Çin’in en büyük operatörü China Mobile ile anlaşması oldu. Anlaşma, Nokia’nın, Microsoft Windows Phone 8 yazılım destekli Lumia 920T modelini China Mobile’ın 700 milyon abonesine kolaylıkla ulaştırmasını sağlayacak. Telefonun en büyük özelliği Çin tarafından desteklenen TD-CDMA bağlantısını kullanmak üzere özel olarak üretilmiş olması. Apple analisti Gene Munster, China Mobile’ın Nokia’nın Lumia serisi için duyurduğu anlaşmadan iPhone’un geri plana atılacağı sonucunu çıkaran yatırımcıların Apple hisselerini satmaya başladığını kaydetti. Akıllı cep telefonu ve tablet pazarının nabzını tutan araştırma şirketi IDC’nin raporunun Apple’ın rekabetin her geçen gün biraz daha kızıştığı Çin’de pazar payı kaybetmeye başladığına işaret eden sonuçlar ortaya koyması endişeleri körükleyen bir diğer faktör oldu. IDC tarafından açıklanan rapora göre, Çin akıllı cep telefonu piyasasının lideri Samsung Electronics. Listede 2’nci sırada yer alan Lenovo Group’u Çin’li Coolpad takip ediyor. ZTE Corp’un 4’üncü sırada yer aldığı listede 5’üncü sırada Huawei Technologies yer alıyor. Apple ise 2’nci çeyrek sonunda açıklanan bir önceki araştırmanın sonuçlarına göre tam 2 basamak gerileyerek ancak 6’ncı sırada kendine yer bulabiliyor.

Tablette de işler yolunda değil

IDC raporuna bakılırsa Apple’ın durumu tablet piyasası söz konusu olduğunda da çok iyi görünmüyor. Rapor, 2012’de Apple’ın tablet piyasasındaki pazar payında 3 puanlık gerilemeyi teyid ediyor. Apple’ın pazar payı yüzde 56’dan yüzde 53’e düşerken Google’ın pazar payının ise yaklaşık yüzde 40’dan yüzde 43’e yükseldiğini ortaya koyuyor. IDC, Apple’ın tablet piyasasındaki payının 2016 itibariyle yüzde 50’nin altına düşeceğini öngörüyor.
Nasdaq’da Çarşamba günü yaşanan yüzde 1.1’lik düşüşün neredeyse tamamından sorumlu tutulan Apple hisseleri yıllık bazda hala yüzde 33 oranında değer kazanmış görünüyor. Öte yandan, Apple hisselerinin değeri 21 Eylül’le kıyaslandığında yüzde 23’lük bir değer kaybı göze çarpıyor.

Mac artık ABD’de üretilecek

Teknoloji devi Apple, dün, gelecek yıldan itibaren bazı cihazlarının üretimini ABD’de gerçekleştireceğini duyurdu. Apple’ın CEO’su Tim Cook tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, 2013’ten itibaren başlanacak olan ‘yerli üretim’in ilk ayağını Mac bilgisayarlar oluşturacak. iPhone ve iPad’in işlemcilerinin zaten ABD’de üretildiğini kaydeden Cook, yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: “Her iki ürünün (iPhone ve iPad) de ekran camları da Kentucky’de üretiliyor. Gelecek yıldan itibaren Mac’leri de ABD’de üretmeye başlayacağız. uzun süredir bunun için çalışıyorduk ve bu 2013’te hayata geçecek. Bu, 100 milyon doların üzerinde bir yatırım olacak. Bundan gerçekten gurur duyuyoruz.” 1992 yılına kadar Mac bilgisayarları California’da üreten Apple, ucuz işgücü sebebiyle üretimini Asya’ya kaydırmıştı.

Haberin Devamı