Gazete Vatan Logo

Apo'ya 'kepenk' desteği

Terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999 tarihinde Kenya'da yakalanıp, Türkiye'ye getirilişinin 8. yıldönümü nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'daki bazı illerde kepenk kapatma eylemleri ve korsan gösteriler yapıldı

Bazı yerlerde DTP'li başkanların da katıldığı yürüyüşler polis kordonunda gerçekleştirildi. Güvenlik güçleri, birçok yerde esnafı uyararak kepenkleri açtırdı. Çıkan olaylarda güvenlikg üçlerine direnenler gözaltına alındı.

İmralı'da yargılanıp, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünde PKK'lıların girişebileceği provokasyonlara karşı güvenlik güçleri alarma geçirildi. Buna karşın Doğu ve Güneydoğu illeriyle Mersin ve Adana'da yer yer olaylar çıktı.

DİYARBAKIR'DA İKİ AYRI TABLO
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Diyarbakır'da, PKK'lıların dağıttığı bildiri üzerine kentin bazı kesimlerinde esnaf kepenklerini açmazken, özellekle kent merkezinde bu çağrıya uyulmadı. Kentin en merkezi yeri olan Ofis Semti'nde tüm işyerleri açılırken, Bağlar Beldesi, Balıkçılarbaşı ve Şehitlik semtlerinde esnaf genelde sabah işyerlerini açmadı. Güvenlik güçleri, açık işyerlerinin önünde önlem aldı, kepenk eylemi yapılan yerlerde esnafı işyerlerini açmaları için uyardı. Melikahmet Semti'ndeki esnaf polisin ikazı üzerine işyerlerini açtı.

Diyarbakır'da stratejik noktalar çevik kuvvet ve özel harekatçılar tarafından tutulurken, Bağlar Semti'ndeki DTP merkez ilçe binası önünde toplanan yaklaşık bin kişi, `Biji serok Apo' (Yaşasın başkan Apo), `Biji aşiti' (yaşasın barış), `Öcalan'a özgürlük' sloganları atarak gösteri başlattı. Kadınların beyaz kefenler giyip başlarına siyah bandajlar taktığı gösteride polisin uyarısı üzerine eylemciler caddeden kaldırıma çıktı. Polisin, `Slogan atmadan sessiz bir şekilde yürübelirsiniz' anonsu üzerine yürüyüşcüler, slogan atmayı keserek, Koşuyolu Parkı'na kadar polislerin oluşturduğu güvenlik çemberi altında yürüdü. Yürüyen grup içinde DTP'li olan Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin de bulundu.. Polis yürüyüşte herhangi bir provakasyon yaşanmaması için yoğun çaba sarf etti.

Koşuyolu Parkı'nda bir araya gelen DTP'liler, 38 sivil toplum örgütünün imzaladığı söylenen bildiriyi okudu. Bildiride, Ortadoğu üzerindeki emperyalist emeller için Kürt ve Türk halklarının birbiriyle savaştırılmayı amaçlayanların, 15 Şubat 1999'da Abdullah Öcalan'ı Türkiye'ye teslim ettikleri iddia edildi. Ali Demirci'nin okuduğu bildiride, "Uluslararası birçok gücün katıldığı bu oyun sadece Kürtlere karşı değil, Türk halkına ve tüm Türkiye'ye karşı gerçekleştirilmiştir" denildi. Kürt sorununun 30 bin cana mal olduğu ve İmralı'da olanlarla derinleştirildiği görüşü savunulan bildiride, "Çözümsüzlük, ölmeye, öldürmeye son verememiş, acılara yeni acılar eklenmiştir. Avrupa devletleri iki yüzlü tutumuyla komployu kendi cephelerinde sürdürmek istemektedirler" ifadesine yer verildi.

Teröristbaşı Öcalan'ın yeniden yargılanma taleplerinin reddidildiği hatırlatılan bildiride,"Bir yandan Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü için yeni bir fırsat yaratabilecek yeniden yargılanma hakkını reddederek Türkiye'yi çözümden uzaklaştırmak istemekte, diğer yandan Avrupa'da yaşayan Kürtler ve demokratik kurumlarına karşı yönelimler içine girmektedir. İki yüzlü Avrupa devletlerini şiddetle kınıyoruz" denildi. Bu açıklamanın okunmasından sonra DTP'liler dağıldı.

BATMAN'DA 2 EYLEMCİ GÖZALTINDA
Batman kent merkezinde esnafın büyük bölümü sabah kepenklerini açmadı. Ancak öğlen saatlerine doğru, kent merkezindeki kepenkler tek tek açılmaya başlandı. Güvenlik güçleri sıkı önlemler alırken, vatandaşları kepenk kapatmaya zorladıkları iddia edilen 2 kişiyi gözaltına aldı. DTP il binasında Apo'nun yakalanışının yıldönümüyle ilgili basın açıklaması yapılırken, polis binasının çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Batman'ın kenar mahallelerinde ise ateşler yakıldığı ve PKK lehine slogan atıldığı görüldü.

MERSİN'DE GERGİNLİK
Mersin'de, Doğu ve Güneydoğu'dan göç edenlerin çoğunlukta yaşadığı Şevket Sümer Mahallesi 142'nci Cadde'de korsan gösteri yapan çoğu çocuk yaklaşık 50 kişi, çöp konteynerleriyle yolu trafiğe kapattı. Abdullah Öcalan lehine slogan atan göstericiler, polislere molotofkokteyli ve taş attı. `Öcalan'sız yaşamı yaşatmayacağız' yazılı pankart da açan göstericiler, Özel Tim ekiplerinin de katıldığı müdahale sonrası ara sokaklara dağıldı. Bu arada Çay, Çilek, Şevket Sümer, Gündoğdu, Siteler mahallelerinde işyerlerinin kepenklerinin kapalı olduğu gözlendi.

Şevket Sümer Mahallesi Pazar Sokağı'nda toplanan yaklaşık 60 kişi, terör örgütü PKK'nın sözde bayrağını açarak eylem yaptı. Bölücü sloganlar atan çoğunluğu çocuklardan oluşan göstericileri polis dağıttı.

Bu arada, kent merkezinde Çankaya Mahallesi'ndeki DTP İl binasından çıkan DTP, Anadolu Kültür Merkezi, Güneş Derneği ve Özgür Kadın Hareketi üyelerinden oluşan 200 kişilik bir grup, Atatürk Caddesi'ne kadar yürüdü. `Kahrolsun 15 Şubat komplolusu', `Kahrolsun komplocu güç', `Savaşa hayır, barış hemen şimdi', `Biji aşiti' (yaşasın barış), `Gençlik özgür ruhu ile komployu boşa çıkaracak' yazılı pankartlar açan göstericiler, `Öcalan, Öcalan', `Biji aşiti' sloganları attı. Göstericiler burada yapılan açıklamanın ardından dağıldı.

ADANA'DA, ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEDİLER
Adana'da bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının 8'inci yıldönümü nedeniyle, Güneydoğu'dan göç edenlerin yoğunlukla olduğu Barbaros, Yenibey, Hürriyet, Dağlıoğlu ve Ova mahallelerinde esnaf kepenk kapattı. Bu mahallelerde örgüt üyelerinin ev ev dolaşıp, `İşyerlerinizi açmayacaksınız' diye esnafı tehdit ettiği öğrenildi. Mahallelerde kahve ve bakkallar da dahil hiçbir işyerinin kepenkleri açılmadı.

Gençlerin yoğunlukta olduğu küçük gruplar köşe başlarında toplanırken, sivil ve resmi polis ekipleri sokaklarda panzerler eşliğinde devriye gezdi. Protesto nedeniyle bu mahallelerde oturan aileler çocuklarını okullara göndermedi.

Barbaros Mahallesi 52'inci Sokak'ta bir grup çocuk lastik yakarak eylem yaptı. Polisin panzerlerle müdühalesiyle çocuklar ara sokaklara kaçarken, ateşler de söndürüldü.

Adana'nın Şakirpaşa Caddesi'nde ise yine çoğunluğu çocuk olan grup, Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüsü taşladı. Otobüste madde hasar meydana geldi. Bu mahallelerde çocukların eylemleri ara sokaklarda yer yer devam etti.

YÜSKEOVA'DA KEPENK EYLEMİ
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde esnafın tamamına yakını kepenklerini açmazken, güvenlik güçleri Cengiz Topel Caddesi'ndeki üzerinde panzerlerle önlem aldı, ilçeye giriş çıkışlar tutuldu.

Kepenk kapatan esnafa, polis panzerinden uyarı anonsları yapıldı. Çarşı merkezinde dolaşan polis panzeri, işyerlerinin açılması için `Sayın esnafımız işyerlerinizi açın. İşyerini açmayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır' anonsu yapıldı. Bunun üzerine esnaf, öğlen saatlerine doğru yavaş yavaş kepenklerini açmaya başladı. İlçe merkezinde işyerlerinin büyük çoğunluğunun açılmasıyla hayat normale döndü.

SİİRT'TE 11 GÖZALTI
Siirt'te PKK'lıların baskısıyla esnafın yüzde 80'i işyerlerini açmadı. Kentte sıkı güvenlik önlemleri alan polis, işyerlerini açmayanları tespit etti.

Siirt Emniyet Müdürü Cumali Aydın, kepenklerini kapatan esnafı dolaşarak, "Devlet sizi korumakla mükeleftir, siz gönül rahatlığı ile işinizin başına dönün. 24 saat yanınızdayız" dedi.

Emniyet Müdürü Aydın'ın konuşmasından sonra kepenkler tek tek açılmaya başlandı. Sadece GAP Mahallesi'ndeki bazı dükkanların açılmadığı gözlendi.

Çakmak Mahallesi'nde yaklaşık 200 kişilik PKK yandaşı ateş yakıp, Öcalan lehine sloganlar attı. Polis, müdahale ettiği gruptan 11 kişiyi gözaltına aldı.

VAN'DA 3 GÖZALTI
Van'da dün gece yapılan basın açıklamasının ardından çıkan arbedede 3 kişinin gözaltına alınması sonrası, güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılırken, bugün kent merkezinde hayat normale döndü.

CİZRE'DE POLİSE TAŞ ATTILAR
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde esnaf kepenkleri açarken, yerler yasadışı gösteriler yapıldı. Güvenlik güçlerini zırhlı araçlarla sıkı önlem aldığı ilçede ara sokaklarda polise taş atan 3 kişi gözaltına alındı.

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde, Kışla ve Zeynel Abidin mahallelerindeki işyerlerinde kepenkleri öğlen saatlerinde açıldı. Polis ilçede sıkı güvenlik önlemleri aldı.

HAKKARİ'DE ESNAFA TEŞEKKÜR ZİYARETİ
Geçen yıl 15 Şubat'ta kepenklerin tamamının kapandığı Hakkari'de ise bugün kepenklerin açık olduğu görüldü. Saat 10.00 sıralarında Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Azmi Utfan Cinek, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Erhan Kubat ve Emniyet Müdürü Cavit Çevik, esnafı ziyaret etti. Vali Yardımcısı ve komutanların, kepek kapatmayan esnafa teşekkür ziyaretleri, büyük ilgi gördü. Vali Yardımcısı Pehlivan, Tuğgeneral Cinek, Albay Kubat ve Emniyet Müdürü Çevik, esnafla sohbet edip sıkıntılarını dinledi.

Şemdinli İlçesi'nde sabah saatlerinde kepenklerin kapalı olduğunu gören Şemdinli Taktik Jandarma Sınır Alay Komutanı Albay Tacettin Soykök ve emniyet mensupları, esnaftan işyerlerini açmalarını istedi. Bunu üzerine esnaf işyerlerini tek tek açtı.

Haberin Devamı