Gazete Vatan Logo

Apo posterine 5 yıl hapis

Terörle Mücadele Yasası askerin isteğini de karşılayacak şekilde değiştiriliyor. Taslakta OHAL yasasına benzer önlem ve cezalar var

Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) değişiklik yapmak üzere oluşturulan komisyonun Antalya Kundu'daki Tatil Köyü'ndeki tasarı taslağı hazırlama çalışmaları devam ediyor.

Prof. Feridun Yenisey başkanlığında ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de katılımıyla toplantılarına devam eden 32 kişilik komisyon çalışmalarında güvenlik güçlerinden gelen talepler değerlendiriliyor. Komisyonda ele alınan taleplerden bazıları şöyle:

Tedbirler alınsın
Hiç suç işlelememiş olsa bile, terör eylemi yapmasından şüphelenilen kişinin, bölgesel veya yerel olarak, belirli bir zaman dilimi içinde kalmak koşuluyla, bir yerleşim yerinde bulunması engellensin. Ayrıca şüpheli durumundaki kişilerin seyahat özgürlükleri kısıtlansın.

Parmak izi ve DNA
Terör şüphesi altında bulunan kişi hakkında ileride açılabilecek soruşturma ve davada kullanılması koşuluyla fizik kimliğini belirlemeye yarayacak fotoğraf, parmak izi veya DNA örneği alınabilsin.

İletişim kesilsin
Terör eyleminin yapılacağı şüphelenilen yerle sınırlı ve orantılı olmak üzere, bölgesel olarak iletişim olanakları sınırlandırılabilsin.

Terörizm finansmanı
Terörü finanse edenlere yeni TCK'daki "yardım-yataklık" suçundan verilen cezaların yetersiz olduğu gerekçesiyle ağır cezalar verilmesi ve finansman kaynaklarına yönelik özel düzenmeler yapılsın.

Arama geciktirilsin
Soruşturmanın amacının tehlikeye düşmesi ihtimali bulunan durumlarda yakalanan şüphelinin durumunun yakınlarına bildirilmesi 12 saati geçmemek üzere geciktirilebilsin.

"Dinledik" denilmesin
Telefonu dinlenen ancak suça karışmadığı ortaya çıkan kişilere yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre dinleme bittikten sonra bilgi veriliyor. Soruşturmalarda ilgili kişiye "telefonunu dinledik" şeklinde bilgi verilmesi sakıncalı.

Öcalan fotoğrafı...
Örgüte ait amblem ve işaretleri propaganda amacıyla taşıyan, üniformayı andırır giysileri giyen, örgütün amacına yönelik afiş, pankart, resim, araç ve gereçleri taşıyanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilsin.

DEHAP, 'Öcalan'lı mesajla DTH'ya katıldı
DEHAP dün resmen eski DEP'lilerin öncülük ettiği Demokratik Toplum Hareketi'ne (DTH) katılma kararını açıkladı. DEHAP açıklamasında, Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorunu tanımı ve mesajlarının çok önemli olduğu vurgulanarak, DTH'nın bu mesajların içinin doldurulması için "Elini taşın altına sokacağı" vurgulandı. Açıklamada, "DEHAP, görmezden gelinen ciddi bir tecritle iç içe yaşatılan sayın Abdullah Öcalan'ın sorunun çözümünde muhatap olma bakış açısının kabulünde rolünü oynamaya çalışmıştır" denildi. Kurucular arasında yer alan Bağlar Belediye Başkanı Cabbar Leygara ile eski HEP Genel Başkanı ve Şanlıurfa Belediye Başkanı Feridun Yazar DTH'den çekildiklerini açıkladılar. Eski DEP Genel Başkanı Ahmet Türk ile eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın da DTH'ye katılmayacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı