Gazete Vatan Logo

APFS: Apple'dan yeni dosya sistemi!

Apple'ın WWDC'de ortaya çıkardığı, geliştirme aşamasındaki yeni dosya sistemi, neler sunacak?

APFS: Apple'dan yeni dosya sistemi!

Apple'ın WWDC'de sessizce tanıttığı yeni dosya sistemi Apple File System (APFS), aslında tanıtımda ortaya çıkan en önemli yeniliklerden bir tanesiydi. APFS, Apple Watch'tan Mac'lere her Apple cihazı için birleştirilmiş bir şifreleme yöntemi sunuyor.

APFS, depolama birimine fiziksel olarak erişim sağlayan birinin bile şifreyi çözmesini zorlaştıracak çoklu-anahtar şifrelemesini içeriyor. Şifreleme, APFS ile Apple işletim sistemlerinin çekirdek parçası haline geliyor. Bu durumun daha önce suçluları bulmak için Apple'ın savunmasını aşmak isteyen FBI'ı memnun etmeyeceği kesin gibi.

Şu an yalnızca geliştiricilere açık olan yeni dosya sistemi, Apple'ın şu anki dosya sistemi olan HFS+'taki geliştirmeleri de içeriyor. Flaş depolama birimleri için optimize edilmiş APFS, dosya zamanlarını çok yüksek doğrulukta (nanosaniyeye kadar) kaydedebiliyor, 9 kentilyon dosyayı tek bir birimde saklayabiliyor. APFS şu an ön-yükleme cihazlarında desteklenmiyor ve şu anki sürümde saklanan dosyaların, sonraki sürümlerde açılabileceğinin bir garantisi bulunmuyor. En erken 2017'de kullanıma sunulmaya başlanması beklenen APFS'nin ortaya çıkışı, Apple'ı gelecekteki cihazlarının işlevleri ve güvenliği hakkında önemli bir ipucu veriyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Chip.com.tr