Gazete Vatan Logo

Anzak torunlarını çıldırtan yasak!

Avustralya ve Yeni Zelanda ayağa kalktı

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında düzenlenecek anma törenlerine katılımı 10 bin kişiyle sınırlaması iki ülkeyi ayağa kaldırdı

Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü için 25 Nisan 2015’te yapılacak anma törenleri şimdiden tartışma yarattı. Gelibolu’daki Anzak Anma Alanı’nın kısıtlı bir kapasiteye sahip olduğunu söyleyen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yetkililer, 100’üncü yıl törenlerine katılım sayısını 10 bin ile sınırlayacaklarını açıklayınca ortalık birbirine girdi.

Çekiliş yapılacak

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdown, Türk yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini ancak şimdilik sayıyı 2 bin Yeni Zelandalı ve 8 bin Avustralyalı ile kısıtlamayı planladıklarını kaydetti. Snowdon, çok fazla talep olduğu için katılacakları, çekilişle belirlemeye karar verdiklerini söyledi. Bakan önceliği savaşa katılanların torunlarına vermeyi planladıklarını ama bu kişilerin sayısının dahi 1 milyonu bulduğunu vurguldı.

Snowdon, “Belli ki bu süreçte kalbi kırılanlar olacak. Ancak herkesin katılımını sağlamamız mümkün değil” dedi. Bakanın açıklamaları tepki çekti. İki yıldır 100’üncü yıl anma günlerine gitmek için hazırlık yapan Avustralyalı Chris Charlton, “Umudumuz oradaki Şafak Ayini’ne katılmak, 100’üncü yılı anmak ve orada ölenler için bir damla gözyaşı dökmek. Kura fikri son derece saçma” dedi. Gelibolu’ya tur düzenleyen Askeri Tarih Turu adlı şirketin yöneticisi Paul Murphy ise Şafak Ayini’nin düzenlendiği alanın 20 bin kişiyi alabileceğini iddia etti.

Kayıt olmak gerekiyor

Avustralya ve Yeni Zelanda’dan Gelibolu’daki anma törenlerine katılmak isteyenlerin hükümetin tur şirketleriyle ortak açtığı resmi sitelere kayıt yaptırması gerekiyor. Avustralya hükümeti 2011-2012 bütçesinde Anzak Günü törenleri için artırıma giderek 2.13 milyon Avustralya doları ayırmıştı.

Haberin Devamı