Gazete Vatan Logo

Antrenmansızdık ıskaladık

Özbek ve beraberindeki Birgün Gazetesi muhabiriZeynep Çatalkaya, serbest bırakıldıktan sonra Mecidiyeköy'deki gazete binası önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. ''Böyle bir eylemi yapmak ne zaman aklınıza geldi?'' sorusu üzerine Özbek, ''İçerideyken kendiliğinden gelişti. El Zeydi'nin yaptığı eylem aklımıza geldi ve emperyalizme karşı bir simge olduğu için ayakkabıyı kullanmak istedik. Bu bireysel bir tavır olarak algılanmasın'' diye konuştu. Özbek, bir soru üzerine, eylemi Türkiye'nin gündemine oturmak için yapmadıklarını belirterek, böyle bir yankı da beklemediklerini kaydetti.

Ayakkabıyı isabet ettirememesinin nedenini ''antrenmansızlık'' olarak ifade eden Özbek, IMF Başkanı'nın olayla ilgili şikayetçi olmadığını söyledi. Kabahatler Kanunu uyarınca para cezası verilip verilmediği yönündeki soruyu da Özbek, ''Konuyla ilgili çok fazla bilgi sahibi değilim'' şeklinde yanıtladı. Özbek, ''Etik olarak kendinizi suçlu hissediyor musunuz?'' sorusu üzerine de ''Hissetmiyorum. Sermaye yandaşı birçok gazeteci örneği görüyoruz. İnsanoğlu duyarlılığıyla hareket ettiğimiz için mutluyuz'' diye konuştu. ''Toplantı düzenini bozmaktan gözaltına alındınız, bununla ilgili ne ifade verdiniz?'' şeklindeki soru üzerine de Özbek, demokratik protesto haklarını kullandıklarını söylediklerini ifade ederek, insanların kendilerini alkışladığını, herhangi bir rahatsızlık olduğunu düşünmediğini söyledi.

Özbek, pişman olup olmadıkları yönündeki soruyu da ''Mutluyuz, pişman da değiliz'' şeklinde yanıtladı. Zeynep Çatalkaya da ''yaptıkları eylemin sadece IMF Başkanı'na yönelik olmadığını, emperyalist, kapitalist sisteme yönelik olduğunu'' söyledi.


HALKI YOKSULLAŞTIRANLARA KARŞI YAPTIK

Habertürk televizyonunda Özge Özsağman'a konuşan eylemciler "Bir şekilde tepki göstermek gerektiğini düşünüyorduk. Çoğul konuşmamız planlı olduğu değil kollektif olduğu anlamına gelmeli" dediler. Selçuk Özbek, eylemi Gençlik Muahalefeti adına yaptıklarını da kaydetti. Özbek şöyle devam etti: "Mesele Kahn'ın şahsına değil, bütün emparyalistlere, sermaye yanlılarına, halkı yoksullaştırana karşı yaptık."

AYAKKABIM AKSARAY NIKE

Eylemden dolayı "Heyecan ve mutluluk hissettim." diyen Özbek, ayakkabısının markasıyla ilgili yorumların hatırlatılması üzerine de "Ayakkabım Aksaray Nike. Hepimizin dünyasına bir biçimde girmiş. Kapitalizm o kadar tahribat yaratıyor ki; yaşam tarzıyla, ahlaki anlamda çöküntü hepsinin temelinde var. Yaşam tarzı tabi ki önemli ama sizin pratiğiniz, hayattaki özveriniz daha önemli.

Özbek, IMF Başkanı'nın "Saygılılarmış, konuşmamı bitirmemi beklediler" sözlerinin hatırlatılması üzerine de "Sonuçta gaddar insanlar değiliz. Konuşmasının bitmesini beklemedik, tesadüf oldu." dedi. Kendisinden şikayetçi olunmamasına karşın 8 saat gözaltında tutulmasını eleştiren Özbek, "Bizim kabahatler kanuna göre bırakılmamız gerekiyordu." dedi. Özbek bu eylemden dolayı "yoldaşlarının" ve ailesinin kendisini desteklediğini de sözlerine ekledi.

EYLEM SES GETİRDİ

Selçuk Özbek'in protestosuna pankart açarak katılan üniversite öğrencisi Zeynep Çatalkaya da, "İçeri beraber girdik. O ayakkabıyı attıktan sonra ben de pankartı açacaktım. Pankartta, "IMF defol. Gençlik Muhalefeti" yazıyordu. Birçok eylem yapılıyor ama kamuoyuna bu eylem yansıdı" dedi.

GÖZALTINA ALINAN 21 KİŞİDEN 19'U SERBEST

Öte yandan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın konferans verdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin önünde protesto gösterisi yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 21 öğrenciden 19'u serbest bırakıldı. Üniversitenin Dolapdere yerleşkesi önündeki protesto gösterisi sırasında İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan öğrencilerden 19'u, haklarında yapılan adli işlemin ardından serbest kaldı.

Protestocu öğrencilerden E.T ve S.Ö'nün ise polise mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle halen gözaltında tutuldukları öğrenildi. Bu iki öğrencinin, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Beyoğlu Adliyesi'ne sevk edilecekleri kaydedildi.

Haberin Devamı