Gazete Vatan Logo

Antik kayıp ada bulundu

İzmir’in Dikili ilçesinde eski kaynaklarda bahsedilen Kane antik kentininin de yer aldığı kayıp ada, jeoarkeologlar tarafından bulundu.

Antik kayıp ada bulundu

Dikili’nin Bademli Köyü yakınlarında yürütülen yüzey araştırmalarında, jeoarkeologların yeraltı katmanlarından alınan örnekleri incelemesiyle buradaki yarımadalardan birinin antik dönemde aslında bir ada olduğu ve kara ile arasındaki boğazın alüvyonlarla zamanla dolduğu anlaşıldı. Böylece antik yazarların sözünü ettiği ve üzerinde Kane antik kentinin bulunduğu üçüncü Arginus adasının bu yarımada olduğu anlaşıldı.

Dikili’nin Karadağ Yarımadası kıyılarındaki limanların araştırılmasını da kapsayan geniş kapsamlı bir araştırma projesi ile yarımadadaki limanların birbirleriyle olan bağlantısı incelendi. Çalışmalar Alman Arkeoloji Enstitüsü başkanlığında ve Köln Üniversitesi’nden jeoarkeologların yürüttüğü bir proje kapsamında gerçekleşti. Araştırma projesinde, İzmir, Karlsruhe, Manisa, Münih, Kiel, Köln, Rostock ve Southampton üniversitelerinden arkeologlar, eskiçağ tarihçileri, coğrafyacılar, topoğraflar ve jeofizik uzmanları görev aldı.


Zafer kazanan komutanlar idam edildi

Yarımadaya ismini veren antik Kane antik kenti M.Ö.191/190 yılında, Romalıların III. Antiochos’a karşı verdikleri savaşta donanmalarının kışı geçirmesi için seçtikleri liman olarak biliniyor. M.Ö. 406 yılında ise kentin hemen güneybatısında yapılan ünlü Arginus Deniz Savaşları, Atinalılar ile Spartalılar arasında yaşandı. Savaşta Atinalılar Spartalılara karşı büyük bir zafer kazanmış olsalar da, komutanları batan gemilerindeki yaralı askerlerine yardım etmedikleri ve ölülerini gömmedikleri için, memleketlerine döndükten sonra yargılandı, ardından da idam cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı