Gazete Vatan Logo

Antibiyotik paniği

Hindistan’da ortaya çıkan antibiyotiklere dirençli bir bakteri türü bilim dünyasını korkuttu

Dünyada yaygın antibiyotik kullanımına dikkat çeken uzmanlara göre 10 yıl içinde bu tür bakterilerin sayısı artarsa hastalıkların tedavisi sekteye uğrayacak.

Antibiyotikler şimdiye kadar modern tıbbın temel taşlarından biri oldu. Ancak bilim adamları, antibiyotik devrinin yakında sona erebileceği korkusunu yaşıyor. Araştırmalara göre bir bakteri türünden bir başka bakteriye kolaylıkla geçen NDM-1 isimli bir gen, şimdiye kadar üretilmiş olan tüm antibiyotikleri, hatta en güçlülerini bile etkisiz kılma potansiyeline sahip. Uzmanlar, NDM-1 genine sahip olan bir bağırsak bakterisinin Hindistan’da ortaya çıktığını tespit etti. Şimdi ise küresel tıp turizminin en önemli merkezlerinden biri oan ülkedeki hastaların yüzde 1 ile 3’ünün bu bakteriyi taşıdığı tahmin ediliyor. Saygın bir tıp dergisi olan Lancet Infectious Diseases, son sayısındaki bir makalede “Antibiyotiklerin sonu geldi mi” diye sordu ve İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi’nde bu konu üzerinde araştırmalar yürüten Profesör Tim Walsh’ın araştırmasını yayınladı.

Walsh’a göre en büyük tehdit, bu bakterideki NDM-1 geninin şimdiye kadar bilim adamlarının elinde bulunan en güçlü antibiyotikleri üretmede kullanılan “carbapenem” bakterilerinde de görülme ihtimali. Yani “carbapenem”lerin genetik yapısının değişmesi. Çünkü bu durumda üretilecek olan ilaçlar da bakterilere karşı dayanıklı olacak ve ciddi enfeksiyonlarla savaşmak için işe yaramayacak.

“Modern tıp biter”

Walsh, “Önümüzde 10 yıl kadar kısa bir süre var, bu arada elimizdeki antibiyotikleri akıllıca kullanmamız gerekiyor. Antibiyotikler olmadan modern tıbbın ilerlemesi mümkün değil” diye konuştu. Haberi G2 ekine kapak yapan İngiliz Guardian gazetesi ise “Antibiyotiksiz bir dünyaya hazır mısınız” sorusunu sordu. İlaç şirketleri ise yeni nesil bakterilerle savaşabilecek yeni antibiyotikler üretmek için çalışıyor.

Antibiyotiksiz organ nakli mümkün değil

G2, antibiyotikler işe yaramadığında olabilecekleri sıraladı:

- Organ nakli imkansız bir hal alır.

- Patlayan apandisti ameliyatla almak tehlikesi bir iş haline gelir.

- Zatürree özellikle ileri yaşlardakiler için yeniden bir kabus haline gelir.

- Bel soğukluğunun tedavisi zorlaşır.

- Tüberküloz tamamen tedavi edilemez bir hastalık olur.

“Türkiye’ye gelecek”

- Prof. Dr. Önder Ergönül - Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları: “NDM- 1 birkaç yıl önce saptanan bir enzim. Hastanelerde yoğun bakımda yatan ve çok sayıda girişime maruz kalanlarda ortaya çıkan bir enzim. Hindistan’a giden hastalar orada alışık olmadıkları bu bakterilere maruz kaldılar ve bunları da İngiltere’ye taşıdılar. Çok hızlı yayılıyor. Yoğun bakımlarda ölüm oranı yüzde 10’dan yüzde 30’lara çıkması da muhtemel. NDM- 1, kısa zamanda Türkiye’ye de gelecektir.”

Haberin Devamı