Gazete Vatan Logo

Antibiyotik kâbusu kanseri de geçecek

Dünyada antibiyotiklerin giderek etkisini yitirmesi tıp dünyasını kara kara düşündürüyor. Uzmanlar ‘Bu gidişle bu kabus kanseri bile sollayacak’ görüşünde.

Antibiyotik kâbusu kanseri de geçecek

Bilinçsiz kullanım nedeniyle etkisini yitiren antibiyotikler tıp dünyasında kâbus yaratıyor. Türkiye günde 3.3 milyon hapla dünyada en çok antibiyotik kullanılan ülke. Umanlar yeni antibiyotik geliştirilmemesini ‘terör kadar büyük bir tehdit’ olarak yorumluyor. Dünyada antibiyotiklerin giderek etkisini yitirmesi tıp dünyasında ‘karanlık çağlara dönüş’ kâbusu yaşanmasına sebep oluyor. Son yapılan araştırma krizin boyutu bir kez daha gözler önüne serdi.

The Review on Antimicrobial Resistance bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre antibiyotik kâbusu bu hızla devam eder, önlem alınmazsa 2050 yılına gelindiğinde dünyada antibiyotiğe dirençli bakterilerden ölümlerin sayısı kanserden ölümlerin sayısını geçmiş olacak. Yeni antibiyotik geliştirmeden bu bakteriler nedeniyle yapılacak sağlık harcamasının dünyaya faturasının ise 100 trilyon dolar olacağı belirtiliyor.