Gazete Vatan Logo

Antep’te 749 konuta 14.378 kişilik talep

TOKİ, Gaziantep’te sanayinin yoğun olduğu bölgede 50 bin konutluk yeni bir şehir inşa ediyor. Kuraların çekildiği 749 konutluk ilk etap için 14 bin 378, yani 20 kat talep alındı. Projede konut ve altyapı dahil toplam yatırım tutarı 10 milyar lirayı bulacak.

Antep’te 749 konuta  14.378 kişilik talep

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2023 hedefleri doğrultusunda modern şehircilik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Gaziantep’te inşa edilecek 50 bin konutluk dev Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nin ilk adımı dün atıldı. Gaziantep’te TOKİ Başkanı Ergün Turan ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla projenin ilk etabı için kura heyecanı yaşandı.

749 konuta 14 bin 378 yani 1’e 20 talebin geldiği kura çekiminde bir yanda sevinç bir yanda da hüzün vardı. TOKİ, kurada ismi çıkmayanları projenin 913 konutluk 2’nci etabında 27 Haziran’da yeniden kuraya dahil edeceklerini, dışarıdan da yeni başvuru almayacaklarını açıklayarak üzülenlere ‘teselli müjdesi’ verdi.

Önce 3 bin 300 konut

50 bin konutluk Kuzey Şehir’de ilk olarak 3 bin 300 konutun inşası başladı. Projenin önemi, sanayi bölgesinin olduğu bölgede yerleşim yok. İşçiler her gün kilometrelerce yol kat ediyor. Bu proje, işçilerin çalıştıkları yere çok yakın konumda yaşamasını sağlayacak. Az katlı konutların üretildiği, yatay mimariye ağırlık verilen projede mahalle konseptini gözeten bir planlama anlayışı hakim.

Haberin Devamı

8.5 milyon metrekare

Gaziantep Kuzey Şehir’de inşa edilen 749 yeni konuta 549’u engelli, 1.579’u emekli olmak üzere

14 bin 378 başvuru yapıldı. Satışa sunulan konutların 299’u 2+1, 176’sı 3+1 ve 274’ü 4+1 şeklinde planlandı. Fiyatları 109 bin liradan başlayıp 294 bin liraya çıkarken, taksitler 454 liradan başlıyor.

TOKİ Başkanı Turan, artık sadece bina inşa etmediklerini, yeni şehirler inşa ettiklerini söyledi.

Turan, “Bu hedefler doğrultusunda; Gaziantep’te artan yeni yerleşim alanı ihtiyacını karşılamak için 50 bin konutun yer alacağı yeni bir şehir kurmak için harekete geçtik” dedi. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nin 8.5 milyon metrekare alan üzerinde projelendirildiğini söyleyen Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Şehir Projesi, tek bir proje olarak üstlendiğimiz ve üzerinde çalıştığımız en büyük projelerden biridir. Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa ölçeğinde de büyük bir projedir. Bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim olma özelliği taşıyor.” Turan, 10 milyar lira yatırımla tamamlanacak proje ile 250 bin kişinin ikamet edeceği yeni bir yerleşim alanının oluşacağını söyledi.

Haberin Devamı

Yeni yol ve YHT geliyor
Gaziantep’in bir üretim şehri olduğunu vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “150 bin kişi her gün şehrin bir başından diğer başına sanayi bölgesine çalışmaya geliyor. Şehircilik açısından kötü bir örnek bu. İşçi gelene kadar yolda yoruluyor, ayrıca büyük bir maliyet. Avrupa’da bir yerde üretim varsa yanına yaşam alanı koyuluyor. Biz onu baştan yapmadığımız için her gün insanları taşıyoruz. 500 bin mülteci şehre gelince korkunç bir şekilde kira fiyatlarımız yükseldi. Kiralar Türkiye ortalamasının üstünde. TOKİ kira öder gibi fırsat sununca 1’e
20 talep geldi ki daha yollar tamamlanmadı” diye konuştu. Projenin altyapısını büyükşehir belediyesinin yaptığını, yeni yolların açılacağını ve tren hattının Yüksek Hızlı Tren’e çevrileceğini anlatan Şahin, projeyi “Saklı bir cennet” olarak tanımladı. Şahin, bölgede 900 fabrikanın olduğunu ifade ederek, “Dibimizde savaş var 2 yılda 150 fabrika bitirdik. Burası Orta Doğu’nun üretim merkezi. Fabrikalar tamamlandığında 150 bin çalışan 200 bine çıkacak” dedi.

Haberin Devamı