Gazete Vatan Logo

Antarktika’ya Türk üssü

Antarktika’da kurulacak Türk üssü için hazırlıklarını tamamlayan 16 kişilik bilim ekibi, gelecek ay ‘Bilim Seferi’ne çıkacak.

Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) Başkanı Mehmet Ali Türkel, geçen yıl mayıs ayında ilk kez Türkiye adına 2 akademisyenin yaptığı seferden sonra Antarktika kıtasında kurulacak Türk üssü için 2015 yılı Ocak ayında “2. Antarktika Bilim Seferi”nin yapılacağını kaydetti. TAKBAM Başkanı Türkel, Türkiye genelinde başvuran 300’den fazla akademisyen arasından 16’sının belirlendiğini ve akademisyenlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurtarma ve Sualtı Komutanlığında Antarktika şartlarında hayatı idame ettirme, ulaşım araçlarını kullanma, intikal, iklim şartlarını değerlendirme gibi konularda eğitim gördüğünü belirtti.
Türkel, Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan “Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolüne Katılımımızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı”nın 18 Aralık 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda imzalanarak Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu hatırlatarak, “Diğer ülkeler 1994 yılında Antarktika ile ilgili Çevre Koruma Komitesi kurdular. Bu komite bir protokol ortaya koydu ve ülkelerin bunu imzalamasını istedi. Biz, 1959 yılında imzalanan Antarktika Antlaşmasını ancak 1995 yılında imzaladık. 1998’de ortaya çıkan Çevre Koruma Protokolünü ise bu sene meclise getiriyoruz” diye konuştu.
Ekibe eğitim
TÜRKİYE’NİN üssünün koordinatlarının belirlediğini anlatan Türkel, “Gidecek olan ekibimiz bu koordinat noktalarının zemin etüt çalışmalarını da yapacaktır” dedi. Antarktika Bilim Seferi’ne katılacak bilim adamları arasında jeolog, zoolog, botanikçi, deniz bilimleri, fizikçi gibi akademisyenlerin bulunacağını anlatan Türkel, akademisyenlerin Çin, Bulgaristan, Rusya ve Şili’nin üslerinde araştırma yapacağını söyledi. Ekip, deniz kuvvetlerinde eğitim görüyor.

Haberin Devamı