Gazete Vatan Logo

Antalya tekledi

Her üç turisten birini ağırlayan Antalya bu yıl alarm veriyor. İlk 49 günde gelen turist sayısı geçen yıla oranla yüzde 26 azalınca turizmciler teleşlandı

AKP'nin "içki ikram edilen yerlerin belirli merkezlerde toplanması" girişimi dış basında yankı bulunca, Avrupalı turist Antalya'ya gelmekten vazgeçti. Antalya'ya gelen turist sayısı, 1 Ocak-19 Şubat döneminde, geçen yıla göre yüzde 26 azalarak, 214 bin 457ye düştü. Sektör temsilcileri, Türkiye ile ilgili dış basında çıkan olumsuz haberlerin Avrupalı turistin ayağını kestiğini belirterek, "Türkiye eğer tanıtım atağına kalkıp bu yanlış imajı düzeltmezse düşüş yaz sezonunu da vurur" görüşünde birleşti. Turizmciler, kuş gribi ve papazın öldürülmesi olayıyla Mart ve Nisan aylarında rezervasyon iptallerinin başladığına da dikkat çekti.

Kasım'da başladı
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, Kasım ayından itibaren Antalya'ya gelen turist sayısının eksiye gittiğini belirterek, "Bu hem kış hem de yaz sezonuna yönelik bir daralma" dedi. 6 yıldır sektörde çok istikrarlı bir büyüme olduğunu ifade eden Barut, "Buna rağmen henüz arzu ettiğimiz düzeyde yaz sezonuna dönük satışlarda da bir düzelme olmadı" diye konuştu. Antalya'ya gelen turist sayısındaki geçen döneme göre yüzde 26'lık düşüşün Avrupalı turistlerin rezervasyon iptallerinden kaynaklandığını anlatan Barut, şunları söyledi:

Daha da artabilir
"Antalya'yı kış sezonunda özellikle Avrupa Birliği ülkelerinden gelen turistler tercih ediyor. Ruslar ise genelde sezonla birlikte geliyor. OcakŞubat aylarındaki düşüşe baktığımız zaman bunun Avrupalı turistten kaynaklandığını söyleyebiliriz."

Ahmet Barut, mevcut düşüş trendini olumluya çevirmek için, panik yapmadan hareket etmek gerektiğinin altını çizerek, "Yaza yönelik satışlarımızda da daralma var. Bunun için tur
operatörlerimize destek olmamız lazım" dedi.

Cornelia De Luxe Resort Otel Genel Müdürü Can Girgin, birçok olumsuz faktörün üst üste gelmesiyle daralma yaşandığına dikkat çekti. Yabana tur operatörlerinin fiyat düşürme politikasıyla başlayan gelişmelerin, içki yasağı, kuş gribi ve İtalyan papazın öldürülmesiyle sürdüğünü anlatan Girgin, "Bunlar birbirine bağlı konular. Satışlarda gözle görülür bir gerileme var" diye konuştu.

Dinler Otelleri'nin sahibi Mustafa Dinler, "Bizim otellerimizde daralma yüzde 30'u buldu. Sadece Ocak-Şubat ayı için değil, ilerisi için de olumsuz sinyaller aldık. Örneğin yurtdışındaki acentamız, Nisan ayı satışlarını da iptal etti" dedi. Dinler, şöyle devam etti:

"Bu olumsuz trendi bir an önce olumluya döndürmek gerekiyor. Sektörde yüzde 10'luk daralma 2 milyar dolar gelir kaybı demek."

Yüzde 30 düşüş
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise İstanbul'a gelen turist sayısında da yüzde 30'a varan düşüş olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bizim malımız günlük. Önlem alınmazsa, iş, tur operatörlerinin son dakika satışlarına kalıyor. Böyle olunca 'Fiyat kırın' baskısı oluyor. Fiyat kıracak halimiz de kalmadı."

Menderes Türel: Yazın açığı kapatırız
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, turist sayısındaki 1.5 aylık açığı yaz satışlarıyla kapatabileceklerini belirterek, şunları söyledi: "Düşüşte birçok faktör etkili olmuş olabilir. Belki 'içki yasağı' diye ortaya atılan ama aslında olmayan bir krizin dışarıya yansımasıdır. Bu olayı krize dönüşmeden açıldığa kavuşturduk. Berlin ve Moskova'daki turizm fuarları ile atak yapacağız."

Ulusoy: Tanıtım bütçeleri artacak
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, şu an Türkiye ile birtakım tereddütlerin olduğunu ve bunların da satışlara yansıdığını ifade ederek, "Ancak kenetlenir, organize hareket eder ve panik yapmazsak, Mart ayından itibaren bu tereddütleri kaldırabiliriz" diye konuştu.

Ulusoy, şöyle devam etti: "Bu sıkıntıyı çözeceğiz. Yaklaşık 10 gün önce turizm bakanımız ile de biraraya gelerek sektörün geleceğini konuştuk. Tamum bütçelerini artırarak, yurtdışındaki tur operatörlerimize destek vererek, bu sorunu hep beraber aşacağız."

Haberin Devamı