Gazete Vatan Logo

Antalya mutfağını öğreten restoran

Gastronomi dünyasında giderek önem kazanan yerel gıda kullanımın destekleyen akımın başarılı bir örneği de Tirmis Restoran. Mekan yöresel ürünleri kullanarak oluşturduğu mönüsüyle iddialı.

Antalya mutfağını öğreten restoran

Gastronomide yerel gıda kullanımının öneminin artmasıyla slow food, farm to table ya da farm to fork (tarladan çatala) gibi akımlar dünyada öne çıkmaya başladı. Tüm bu hareketlerin ortak hedefi tohuma saygı ve gerçek lezzetlerin ortadan kaybolmaması. İşte bütün bu yerel gastronomik hareketlerin içinde henüz ülkemizde fazla bilinmemekle beraber giderek dikkatleri üzerine çeken bir akım daha var. 100 mil Akımı. Dünyanın en iyileri arasında gösterilen birçok restoran, sadece yakın civarındaki yiyecek ve içecekleri sunmakla farkındalık yaratıyor ve bambaşka bir iddia sunuyor. Yerel ürünlerimize sahip çıkalım diye yıllardan bu yana mücadele veren biri olarak sizlere geçtiğimiz hafta açılışı yapılan ve bana tam da bu akımı hatırlatan Tirmis Restoran’dan bahsetmek istiyorum. Restorana adını veren tirmis yörenin çok eski ve çok sevilen bir çerezi, baklagiller sınıfından otsu bir bitki.

Tirmis Restoran, Antalya’daki Barut Lara’nın içinde yer alıyor. Barut Lara, Toros dağlarının yüksek yaylalarından Akdeniz’in mavi sahillerine kadar uzanan geniş bir bölgenin en özel yemeklerini değiştirmeden ve yorumlamadan şık sunumlarla damaklara taşımayı hedefliyor. Restoran’daki tüm yemekler Antalya’ya özgü, kullanılan ürünler de tamamen bu bölgeye ait. Tirmis’teki bu kural içeceklerde de bozulmuyor. Mönüdeki tüm içecekler yine yörenin üretimi.

Haberin Devamı

Antalya mutfağı klasik Akdeniz Mutfağı ile özdeşleşen bir yemek yelpazesine sahip. Deniz ürünleri ise bir başka güzel. Bölge ürünlerinin şekillendirdiği bir yapısı var. Turunçgiller, muz, susam, soya, yer fıstığı, taze fasulye ve patlıcan en çok elde edilen ürünler.

Akya balığından süt danasına zengin bir mönü

Tirmis’in mönüsünde Manavgat susam tahini ile hazırlanmış hibeş yoğurtlama, taze baharatlı & karışık sebzeli şakşuka, oğul otlu Yelten tarhanası, istanazi usulü ev yapımı erişte, tirmisli Gerdeme salatası, Elmalı leblebisi püresi yatağında süt kuzusu silkme, Alanya Söğüt yaylasının süt danasından etli ayva aşı, Kaş’dan Akdeniz’in sebzeli akya balığı ve daha neler neler var...

Haberin Devamı

Tirmis’ten özel tarifler

Saray muhallebisi (keşkül)

Malzemeler: - 1 lt pastörize edilmiş mandıra sütü - 200 gr toz şeker - 80 gr tereyağı - 80 gr un - 5 adet portakal kabuğu

Hazırlanışı: Süt ve şekeri aynı anda kaynatmaya bırakın. Diğer ocakta kavurduğunuz un ile kaynayan süt ile şekeri yavaş yavaş ilave edin. Rende portakal kabuklarını ekleyin. Toprak güveçlere doldurun, soğuduktan sonra kavrulmuş fındıkla servis edin.

Kuzu silkme

Malzemeler

- 1 adet kuzu kol

- 1 adet havuç

- 2 adet kuru soğan

- Taze kekik

- 1 adet kereviz

- 50 gr sarımsak

- Tuz

- Tane karabiber

- Maydanoz

- 400 gr ayçiçeği yağı

- Defne yaprağı

- Toz leblebi

- 100 gr zeytinyağı

- 50 gr limon suyu

Hazırlanışı:

Tencereye önce rastgele doğranmış havuç, soğan, kekik, sarımsak, maydanoz sapları ve defne yaprağını koyun. En üstte kuzu kol olmalı. Ayçiçek yağı, tuz ve tane karabiber ve 150 gr kadar su ilave ederek kapağı sıkı kapatın ve kısık ateşte 7-8 saat pişirin. Leblebi püresine az sarımsak, zeytinyağı ve limon suyu koyarak iyice çırpın. Koyu bir şekilde olacak şekilde ayarlayın. Pişen kuzumuzun etler iri parçalar halinde leblebi püresinin üstüne konularak sunulur…

Haberin Devamı

Patlıcanlı cive

Malzemeler

- 1 kg domates

- 100 gr kuru soğan

- 80 gr kırmızı biber

- 80 gr sivri biber

- 20 gr bulgur

- 40 gr pirinç

- 15 gr sarımsak

- 200 gr patlıcan

- 30 gr domates salçası

- 40 gr zeytinyağı

- 40 gr ayçiçek yağı

-30 gr tuz

Hazırlanışı:

Yağı tavaya koyup ince doğranmış soğanı kavurun. Sarımsak ve doğranmış biberleri ekleyin. Tavla zarı patlıcanları koyarak biraz daha kavurun, salçayla kavurmaya devam edin. Bulgur ve pirinci ilave edip kıvamına gelecek şekilde sıcak suyu ve tuzu verin, kapağı kapatıp kısık ateşte demleyin.