Gazete Vatan Logo

Antalya'daki "yasa dışı dinleme" davası

Antalya'da aralarında kamu görevlileri, siyasetçiler, üst düzey emniyet mensuplarının da bulunduğu birçok kişiyi dinledikleri iddia edilen sanıkların yargılanmasına devam edildi.

Antalya'daki "yasa dışı dinleme" davası

Antalya'da, aralarında siyasetçi, polis ve kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi.

Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Gökhan Tayuk, tutuksuz sanıklar Mehmet Erdil, Süleyman Çark, Rüştü Çetinkasap, Sunal Sevindik, Erol Çomak, Ali Koçak, Mehmet Kara ile müştekiler Deniz Fırat Budak, Ercan Erkan, Hikmet İskender, Zeki Kılınç, Ömer Gülay, Bilal Özdal, Mahir Kemal Şavk, Hasan Ali Erkan, Mehmet Özdemir, Yıldıray Sapan, Mustafa Aydoğan ve Bekir Haluk Kamacı ile taraf avukatları ve sanıkların yakınları katıldı.

Duruşmada müşteki sıfatıyla dinlenen eski CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, olay tarihinde suç örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle ve sahte isimle dinlendiğini belirtti.

Suç örgütü üyesi olmadığını ve dinlenmek için gösterilen gerekçelerin de gerçeğe uygun olmadığını ifade eden Sapan, "Siyasi şantaj yapmak için beni dinlediklerini düşünüyorum. Zira siyasi bir kişilik olduğum ortadadır. Beni dinleyerek elde edeceklerini düşündükleri bilgiler doğrultusunda şantaj yapılmak amacıyla dinlendiğim kanaatindeyim." dedi.

Haberin Devamı

Sapan, dinleme olayından dolayı sanıklardan şikayetçi olduğunu, fakat huzurda bulanan sanıklardan ziyade sanıkların amirlerinin sorumlu olduğunu ve onların yargılanmasını istedi.

Müşteki emekli polis memuru Hasan Ali Erkan da olay tarihinde Bahçelievler Polis Merkezinde polis memuru olarak görev yaptığını, 15 yıldan bu yana aynı telefon numarasını kullandığını ve yasaya aykırı olarak dinlendiğinden soruşturma başladığında haberdar olduğunu ifade etti.

- "Sanıklar yüzünden erken emekli oldum"

Neden dinlendiğine yönelik hiçbir fikrinin olmadığını anlatan Erkan, "Ben sanıklar yüzünden mağdur olup, erken emekli olmak zorunda kaldım. Sanıklardan şikayetçiyim ve davaya katılmak istiyorum." diye konuştu.

Duruşmada dinlenen müşteki Deniz Fırat Budak da yasa dışı olarak dinlendiği telefon hattını 17 yıldır kullandığını, olayı soruşturma sürecinde polis merkezine çağrıldığında öğrendiğini anlattı.

Haberin Devamı

Yasa dışı dinlemenin gerçekleştirildiği tarihte CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptığını bildiren Budak, "Siyasi bir amaçla eksiğimi bularak bunu, bana ve mensubu olduğum partiye karşı kullanmak amacıyla dinledikleri kanaatindeyim. Memur olan ve kendilerine verilen emirleri yapanlardan şikayetçi değilim. Bu emri vererek dinlenmemi sağlayan kişilerden şikayetçiyim." dedi.

Tutuklu sanık Tayuk ise duruşmada söz alarak, emniyet amiri olarak görev yapan Hüsamettin Koçak'ın, müfettiş raporunda Ali Saçıkara'yı ve Önder Önen'i 6 ay yasaya aykırı olarak dinlediği iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığını ve cumhuriyet savcılığının bu kişi hakkında yasal işlem yapmadığını iddia etti.

Koçak ile aynı konumda bulunduğunu, bu kişi hakkında soruşturma yapılmadığını, bu nedenle kendisi hakkındaki işlemlerin yasaya aykırı olduğunu öne süren Tayuk, "18 yıl görev yaptıktan sonra bu olay sebebiyle meslekten ihraç edildim ve tutuklandım. İddia edildiği şekilde yasaya aykırı bir işlem yapmadım, tutuklanmam sebebiyle ben ve ailem mağdur olduk, tahliyemi talep ediyorum." diye konuştu.

Haberin Devamı

Sanık Yavuz Bölek hakkındaki çıkarılan yakalama kararının hastalığı sebebiyle kaldırıldığı belirtilen duruşma, bugüne kadar ifadesi alınamayan müştekilerin işlemlerinin tamamlanması için ertelendi.

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, eski CHP Milletvekili Yıldıray Sapan, Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, MHP Antalya İl Başkanı Ali Adnan Kaya ve emniyet müdür yardımcılarının da aralarında bulunduğu birçok kişiyi 2009-2013 yıllara arasında yasa dışı dinledikleri iddiasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Erdil'in de aralarında bulunduğu 12 sanık hakkında dava açılmıştı.