Gazete Vatan Logo

Manavgat'ta büyük felaket! 4 farklı noktada yangın... Bakan sıcak gelişmeyi duyurdu

Son dakika haberi... Türkiye dün öğle saatlerinde turizm cenneti Antalya Manavgat'tan gelen felaket haberiyle sarsıldı. Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Evrenseki mahallelerinin kuzey kısımlarında olmak üzere dört noktada başlayan yangın, yerleşim yerlerine sıçradı. Yangına tüm olanaklarla müdahale ediliyor. Üç bakan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, boşaltılan dört mahalle dışında bir risk görülmediği bilgisini paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından 62 kişinin etkilendiğini belirterek, üçünün yanık, ikisinin kırık, 57'sinin ise dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındığını duyurdu.

Manavgat'ta büyük felaket! 4 farklı noktada yangın... Bakan sıcak gelişmeyi duyurdu

Yeniköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, saat 12.00 sıralarında çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bölgede çok sayıda kişiye ait zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da etkili olan yangına, havadan ve karadan da müdahaleye başlandı.
Pakdemirli, Manavgat ilçesindeki orman yangını bölgesinde incelemelerde bulundu. Gazetecilere açıklamada yapan Pakdemirli, yangını bir süre Ankara'daki yangın yönetim merkezinden takip ettiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye intikal ettiğini söyledi.
"4 AYRI YERDE YANGIN VAR"
Yangının 12.05 sıralarında çıktığını ve yangın kulesi tarafından tespit edildiğini anlatan Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 13 dakika sonra ilk müdahale yapıldı. 37 derece sıcaklığın, yüzde 14'ün altında nemin bulunduğu ve 50 kilometreden daha fazla esen bir rüzgarla karşı karşıyayız. Yangın 4 noktadan çıkmış gözüküyor. İlki Yeniköy, ikincisi Sarılar, üçüncü baraj bölgesi, dördüncü Gebeci bölgesi. Şu an itibarıyla söyleyebileceğim, yangının ilerlemesiyle ilgili tüm veriler mevcut. Yangın şu an itibarıyla ilerlemesiyle ilgili maalesef rüzgarın durumu, nemin düşüklüğü ve diğer faktörler yangın büyümesine yardımcı oluyor. Yangını körükleyecek her türlü sebep şu anda mevcut."
Yangına 1 İHA, 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 personel ve su ihmal araçlarıyla müdahale edildiğini aktaran Pakdemirli, 4 yerleşim yerinin tahliye edildiğini, gerekirse yeni bölgelerin de tahliye edilebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Evrenseki'nin kuzey kısımlarının boşaltıldığına değinen Pakdemirli, "Şu ana kadar 53 kişi dumandan etkilenmiş durumda. Maalesef bir arazözümüz devrildi, şoförümüzün durumu ağır. Etkilenen evler var, sera ve tarım alanları zararları var. Bunlarla ilgili şu anda tespit yapmak mümkün değil. 28 mahalleye enerji sebebiyle şu anda su verilmiyor." diye konuştu.
Bugün itibarıyla toplamda orman teşkilatının 28 yangınla mücadele ettiğini, 4'ü hariç, 24'ünün kontrol altına alındığını dile getiren Pakdemirli, Adana, Kadirli, Karaisalı ve Mersin'deki yangınların devam ettiğini söyledi.
"ŞU AN İTİBARIYLA BU DÖRT MAHALLE DIŞINDA HERHANGİ BİR RİSKİMİZ GÖZÜKMÜYOR"
Bir gazetecinin, yangının dört noktada aynı anda çıkmasının düşündürücü olduğu yönündeki soru üzerine Pakdemirli, "Bizim işimiz şu anda yangınla mücadele etmek. Gerekli adli ve kolluk kuvvetlerinin soruşturması devam ediyor. Bunlarla ilgili bulgulara rastlandıkça ya bizim ya da valilik tarafınca bununla ilgili açıklama yapılır." yanıtını verdi.
"DUMANI GÖRÜYORSANIZ HER ŞEYİNİZİ GERİDE BIRAKIN"
Pakdemirli, henüz sebeple ilgili bir bulgunun olup olmadığı yönündeki soruya yönelik, şu ifadeleri kullandı:
"Şu an işin açıkçası konsantrasyonumuz da o değil. Ama henüz sebeple alakalı bir şey yok. Sebepler çok sonra da çıkabilir. Geçen sene biliyorsunuz Hatay'daki yangın, neredeyse bir sene sonra bunun sebebi ve yani müsebbipleri belli oldu. Bu da böyle bir şey olabilir. Şu an için söyleyebileceğimiz tek şey, yangınla mücadeleye devam ediyoruz. Önemli olan can kaybının olmamasıdır. Can kaybının olmaması için mücadele ediyoruz. Buradan da vatandaşlarımıza şu çağrıyı yapıyorum: Dumanın yaklaştığını görüyorsanız, her şeyinizi geride bırakın mutlaka emniyetli bulduğunuz yerlere doğru kendinizi tahliye edin. Şu an itibarıyla bu tahliye edilen mahalleler dışında herhangi bir risk gözükmüyor. Ama tabi ki rüzgarın hızlı olması ve yerleşim yerlerine yakın olması da belirli riskleri barındırıyor. Şu an itibarıyla bu dört mahalle dışında herhangi bir riskimiz gözükmüyor."
Yangının ne zaman kontrol altına alınacağı yönündeki soruyu Pakdemirli, "Yangın bir savaştır, savaşı ne zaman, hangi dakika, saat bitireceğinize dair bir tahminiz olamaz. Yangınla ilgili, kontrol altına aldığımız zaman, dört tarafını çevirdiğimiz zaman sizlerle paylaşıyor olacağız." şeklinde yanıtladı.
Pakdemirli, Evrenseki bölgesinde de incelemelerde bulunacağını sözlerine ekledi.
BAKANLAR SICAK GELİŞMEYİ AKTARDI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ardından açıklama yapan Kültür ve Turizim Bakanı Ersoy ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sıcak gelişmeyi duyurdu.
Bakanların açıklamaları şöyle;
Nuri Ersoy: Gece boyunca yangını kontrol altına almak, ve soğutmak için sürecek. Hepsinin konaklanması ayarlandı. 700 civarında konaklama var. Buradan da bize başvuru yapabilirler. Evlerini tahliye eden vatandaşlarımız konaklamalarını yapabilirler.
Hem yerleşim yerleri hem de turizm merkezinden uzaklaşmaya başladı yangın. Rüzgar da hızını keserse yangının kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz.
Gece de arkadaşlarımızın çalışmaları devam edecek. Ümidimiz yangın sıçramadan yangını kontrol altına alabilmek.
Mevlüt Çavuşoğlu: Havadan yangının gidişatıyla ilgili bilgi aldık. Yangın henüz kontrol altında değil. Buradan çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Havadan ve karadan çalışmalar devam ediyor. Can kaybının olmaması sevindirici. Dumandan zehirlenen vatandaşlarımızın durumları da iyi.
Cumhurbaşkanımızın da mesajı öncelikle geçmiş olsun du. Hasarları tamir edebiliriz ama vatandaşlarımıza bir şey olmaması daha önemliydi. Evi zarar gören vatandaşlarımızın hepsinin telafisini yaparız. İnşallah yangın geceleyin kontrol altına alır ve gerekli çalışmaları yaparız.
BELEDİYE BAŞKANI BÖCEK: BUGÜNE KADAR BÖYLESİ BÜYÜK BİR YANGIN GÖRMEDİM
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek canlı yayında açıklamalarda bulundu.
İşte Muhittin Böcek'in açıklamaları:
Manavgat'ta bugüne kadar böylesi büyük bir yangın olmadı. Düşündürücü olan 4 ayrı bölgede çıkmış olmasıdır. Şu anda tüm itfaiye ekibimiz orada. Herkes elinden geldiğinde havadan karadan söndürme işlemleri yapılıyor. Bir taraftan 4 mahallemizdeki vatandaşlarımızın evleri boşaltılıyor. İnşallah kısa zamanda can kaybı olmadan bu yangın söndürme işlemi gerçekleştirilmiş olur.
4 ayrı yerde yangın var, hepsini kontrol altına almaya çalışıyoruz. Tahliye işlemleri hızla devam ediyor, aşırı derecede bir duman var, gereği yapılıyor. Herkes burada, sayın Bakan da geliyor, az sonra o da Manavgat'ta olacak. Can kaybı bilgisi henüz yok, olmayacaktır inşallah.
4 MAHALLE BOŞALTILDI
Yeniköy, Evrenseki, Bahçelievler, Sarılar mahalleleri boşaltıldı. En büyük sıkıntımız poyrazın devam etmesi... Şu anda hava tamamen karanlık. 19 helikopter şu anda müdahale ediyor. 30'un üzerinde itfaiye aracımız var, hep birlikte inşallah kontrol altına alacağız.
YANGINDAN 62 KİŞİ ETKİLENDİ
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Manavgat’ta çıkan yangından 62 kişi etkilendi. 3’ü yanık, 2’si kırık, 57’siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. 112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde. Devlet Hastanemizin tahliyesi söz konusu değil. Hepimize büyük geçmiş olsun" mesajını yayınladı.
BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA: AKILALMAZ, KÖTÜ BİR TABLO
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen yangına ilişkin CNN TÜRK yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Sözen, "Hala devam ediyor, komple yanıyor. yerleşim alanlarına girdi. bir çok ev ve işyeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölge yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi. Akılalmaz, kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Özel araçları mümkün olduğu kadar yollardan çekmemiz önemli." dedi.
MANAVGAT KAYMAKAMI YİĞİT'TEN AÇIKLAMA: BAZI EVLER BOŞALTILDI
Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, AA muhabirine, "Yangın yerleşim yerlerine doğru ilerliyor. Yangın nedeniyle Evrenseki, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki bazı evler boşaltıldı." dedi.
"CAN KAYBI OLMAMASINI ÜMİT EDİYORUZ"
Yiğit, "Bu yangında kozalaklarla fırlatıyor. Süratle etrafa yayıldı. Bir anda bakıyorsunuz, ilgisiz bir yerde yangın başlıyor. Yangının tam üstüne karadan girilemedi. Havadan yoğun şekilde müdahale devam ediyor. Manavgat merkezde de aynı şekilde yangınlar oldu. sıçraya sıçraya geldi adeta. Merkezdekiler önemli ölçüde kontrol altına alındı ama köylerde mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Bütün çevre illerden takviyeler geliyor. Alarmdayız. Can kaybı olmamasını ümit ediyoruz. Mahsur kalanlara da ulaşılabilirse inşallah onları da kurtaracağız" ifadelerini kullandı.
Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, CNN TÜRK yayınında yangına ilişkin son bilgileri paylaştı.
'NEREYE MÜDAHALE EDECEĞİMİZİ ŞAŞIRDIK'
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Yeniköy bölgesi komple yanıyor. Yerleşim alanlarına geldi. Bir çok iş yeri, ev yandı. Bütün orman ekipleri, belediye ekipleri, vatandaşın da desteğiyle çalışmalar devam ediyor. Halen atlatılmış değil. Bölge tahliye ediliyor. Yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangın çalışmaları bitmedi. Müdahale var. Can kaybıyla ilgili haber yok. Akılalmaz kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu hala fark edemedik. O kadar farklı yerlerde riayet etti ki korkunç bir şey. Mümkün olduğu kadar vatandaşların araçlarıyla bölgede gezmemelerini rica ediyorum. Çok güçlü rüzgar var. Yangın daha farklı bölgelere de yaklaşıyor" diye konuştu. Başkan Sözen, "Nereye müdahale edeceğimizi şaşırdık" dedi.
450 ORMAN İŞÇİSİ GÖREV YAPIYOR
İlçede saat 12.00 sıralarında 4 ayrı noktada başlayan orman yangını rüzgarın da etkisiyle hızla büyürken, ekipler yangını söndürmek için büyük çaba harcıyor. Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, ilçedeki yangınlara 2 uçak, 15 helikopter, 111 arazöz, 6 dozer ve 450 orman işçisiyle müdahale edildiğini bildirdi.
HASTALAR BAŞKA HASTANEYE NAKLEDİLDİ
Yangın, bölgedeki özel bir hastanenin yakınına kadar geldi. Alevlerin sirayet etme ihtimaline karşılık hastane tahliye edildi. Yatan hastalar başka bir hastaneye nakledilirken, alevler orman işletme ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle, hastaneye ulaşmadan kontrol altına alındı. Hastanenin Genel Müdürü Eşref Karamızrak, yangının hastane yakınına kadar geldiğini, ekiplerin müdahalesiyle hastaneye ulaşmadığını, tedbir amaçlı olarak da yatan hastaların başka hastanelere nakledildiğini söyledi.

Haberin Devamı