Gazete Vatan Logo

Antalya'da güneş tutulması bayram havası yarattı

Dünyada en net Antalya'dan izlenebilen tam güneş tutulması sırasında üç ayrı yerde izleme merkezleri oluşturuldu. Cumhuriyet Meydanı'nda 3 bin, Konyaaltı Beach Park'ta 2 bin ve Lara'da 1000 olmak üzere 6 bin kişi tutulma anını merkezlerde ilgiyle izledi. Kenar semtlerde ise vatandaşlar tabancayla ateş edip teneke çaldı

Tam güneş tutulmasının en iyi izlenebileceği kentlerin başında gelen Antalya'da 3 ayrı noktada kurulan izlenme merkezleri, öğrenci ve vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Cumhuriyet Meydanı, Konyaaltı Beach Park ve Lara'da oluşturulan merkezlerden, çok sayıda televizyon kanalının canlı yayın ekibi, tutulmayı naklen iletti. Cumhuriyet Meydanı ve Konyaaltı Plajı'nda binlerce öğrenci toplandı. Meydanda kurulan platformda müzisyenler konser verdi. Vatandaşlar ve öğrencilere ücretsiz özel gözlük dağıtılırken, polis, Cumhuriyet Alanı'nı barikatla çevirerek vatandaşların güneş tutulmasını rahatça izleyebilmelerini sağladı. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB), gelenlere tavuk döner dağıttı.

Konyaaltı Plajı ise panayır alanına döndü. Antalya Valiliği ve Konyaaltı Belediyesi'nin organizasyonuyla, ilköğretim okullarından yüzlerce öğrenciyle, yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar ve çok sayıda vatandaş Konyaaltı Plajı'nda tutulmayı izledi. Konyaaltı Belediyesi, güneş tutulmasını izlemek amacıyla gelen öğrencilere kumanya dağıttı. Plaj Türk bayraklarıyla donatılırken, çeşitli müzik grupları da plajda konserler verdi. Tam tutulma anında ıslıklar çalındı ve öğrenciler tam tutulmayı alkışlarla karşıladı. Daha sonra müzik eşliğinde halay çekildi.

PTT, tutulmayı izleme merkezlerinde kurulan standlarla güneş tutulması için özel olarak hazırlanan zarf ve pul satışı yaptı. Antalya'daki nostaljik tramvay güneş tutulması için özel olarak kaplandı.

TENEKE ÇALINIP SİLAH SIKILDI
Tam güneş tutulmasının izlendiği Antalya'da ilginç görüntüler de ortaya çıktı. Yıllardır süregelen bir gelenek bu güneş tutulmasında da tekrarlandı. Gecekondu mahallelerinde tam tutulma anında ellerine geçirdikleri tenekeleri çalan vatandaşlar, eski geleneği canlandırdı. Bazı vatandaşlar ise evlerinin çatısından tabancayla güneşe doğru ateş etti. Güneş tutulması öncesinde ise çocuklar ve yetişkinler yaktıkları ateşe tuttukları camları isli hale getirerek tam tutulmayı izledi.

Haberin Devamı