Gazete Vatan Logo

Antalya çılgın projelerle değişecek!

Antalya çılgın projelerle değişecek!

Şunu belirteyim, kaybettikten sonra halkın oyuyla yeniden göreve seçilen tek Büyükşehir Belediye Başkanı benim.

Antalya dünyadaki en önemli marka şehirler ne noktadaysa onu yakalamalı hatta bu şehirleri bir bir geçmeli.

Türkiye’nin İstanbul’dan sonra 2’nci Çılgın Projesi Antalya’da yapılıyor. Sahili 40 kilometre içeriye uzatıyoruz.

Fotoğraflar: Öner ŞAN

Türkiye’yi “ayakta tutan” iller liginin ilk beşinde yer alan kentlere bakıldığında Antalya “şundan iki tane daha olsa ülke çoktan çağ atlamıştı“ dedirtecek muhteşemlikte bir yer. “Zenginliği” dillere destan! Turizm var, tarım var, sanayisi var, sanatı var, sporu var, yazı var kışı var, ne ararsan vermiş Allah! Büyükşehir Belediyesi’ni ikinci kez yönetmek için seçilen ve 15 aydır bu görevi yürüten Menderes Türel’e bakılırsa, bu saydıklarımız da “mazide” kalacak:

ANTALYA DÖRT SENE SONRA BAMBAŞKA BİR YER OLACAK

“Antalyalılar boş kaldıkça şehrin her yerinin fotograflarını çeksinler” diyor. Onun hesapları tutarsa, ki, şu anda hiçbir engel yok, şehir çok değil dört sene sonra bambaşka bir yer olacak.” İşte o bugün çekilen fotograflarda yer alan “şeylerin” çoğu kaybolup gidecek! Başka bir deyişle 4 yıl sonra Antalya’ya gelen herkes, Paris’e, Londra’ya, Dubai’ye, gittiğinde ne hissediyorsa, burada da onu hissedeceğini düşünüyor ve ona göre çalışıyor Türel: “Antalya dünyadaki en önemli marka şehirlerde var olanın fazlasına sahip. Çok önemli vizyon projeler kazandırıyoruz. Kent merkezini cazibe merkezi haline getirme çalışmalarımız sürüyor. Konyaaltı‘nda 6.2 kilometre sahil projemiz var. Boğaçay Projemiz Kanal İstanbul’dan sonra Türkiye’nin 2’nci Çılgın Projesi’dir. Antalya’ya 40 km. sahil kazandırıyoruz, içeriye doğru. Bunun bir köşesinde dünyadaki en önemli film platolarını oluşturmak suretiyle kenti bir sinema şehri haline getirmeye çalışıyoruz. Kruvaziyer limanlarla, yat limanlarıyla kaliteyi artırmaya çalışıyoruz. Antalya’nın marka değerini artırmaya yönelik bu projeler. Bunlarla Antalya ve Antalyalı zenginleşecek...”

Haberin Devamı

ADINI ANTALYA TARİHİNE YAZDIRMAK İSTİYOR

Haberin Devamı

Menderes Türel doğma büyüme Antalyalı. Belediye Başkanlığı, milletvekilliği derken Ak Parti Genel Başkan Yardımcılığı‘na kadar yükseltilecek güven vermiş. “Ben ilk Başkan olduğumda hedefin ne diye sorduklarında ‘Antalya’da unutulmayacak bir belediye başkanı olarak adımı tarihe yazdırmak’ demiştim. Tabii bunu ben ne kadar istesem de yazacak olan halkımızdır. Çok daha büyük projeleri getirmek istiyoruz. Belediye Başkanlığı‘ndan ötesi ile ilgili de oldukça net Türel; “Ben siyaseti makam mevki için hiç yapmadım. yapmıyorum, yapmayacağım da zaten” diyor. Menderes Türel belediye görevlerini hiçbir zaman parti ayırımı yapmadan yerine getirdiğini ifade ederken, genel seçimler öncesinde partisi için çalışmalar yaptığını da açıkça belirtiyor. İyi bir Ak Partili olduğunun da altını çiziyor.

İKİ OĞLUM DA ‘AK’ ÇOCUK

Menderes Türel, Ebru Hanım’la evli. Akant ve Akın isimlerinde iki erkek evladı var. “İkisi de ak çocuklar” diyor gülerek. Yoğunluk evin kapısından girme saatlerini bir hayli azaltıyor belki ama mahçup olduğu belki bu tek konuda eşinden büyük destek alıyor. 4-5 saatlik uykuyla idare edebilirmuş. Piyano çalıyor, müziğe meraklı. Spor yapmayı da çok istiyor ama şu aralar zor! Yazı yazmayı özlediğini ifade ediyor. Bunu tatmin için bazı önemli konuşma metinlerini kendisi hazırlıyor.

Haberin Devamı

TÜM ŞEHİR ŞANTİYE GİBİ

Kentte her yer inşaat. “Antalya’yı yeniden şantiye döndürdük beş sene dinlendi açıkçası” derken önceki yönetime göndermede bulunuyor. “Bir kavşağı dört ayda tamamlıyoruz. Vatandaşlar kısa sürede biteceğini görüp sabır gösteriyorlar” diyor. “İşbaşı yaptığından beri 100’den çok böyle irili ufaklı iş tamamlanmış ya da tamamlanmak üzere. “Neredeyse 3 günde bire bir proje düşüyor” diye anlatıyor. Peki neyle yapılıyor bu kadar iş? Türel bu yıla ait yatırım bütçesinin 1 milyon TL olduğunu söylüyor. Eski hesap 1 katrilyon. İş dayanmaması ister istemez doğal! Merkezi Hükümet’le siyasi birlikteliğin avantajını kullanıyor elbette Türel ama bir yandan da söylemeden edemiyor: “Farklı siyasetten başarılı olanlar da var. Ben öyle olsaydım, bacadan girer, kapıdan çıkar, gerekirse kapıda yatar hizmet etmek için çabalardım. Bizden önceki Başkan ‘Ben Ankara’ya gitmem, onlar buraya gelsin’ diyordu. Çatışmayla bir yere varılamıyor. Bana seçimden bir gün önce Antalya’ya ne vadediyorsun diye sorduklarında barış ve huzur demiştim. Antalya bizden önce herkesle kavga eden Belediye Başkanı‘ndan yorulmuştu.”

Haberin Devamı

Antalyaspor Türel’in en değerli noktalarından biri. Yeni statla Antalyaspor artık kendi evine kavuşurken dünyanın en büyük takımlarının katıldığı bir devre arası turnuva hayalini kuruyor, “Real Madrid, Barcelona gibi takımlar neden Antalya’ya gelip bir turnuvada mücadele etmesin? Bunu Dubai’de yapıyorlar. Bu burada da iyi yapılabilir.”