Gazete Vatan Logo

Anneciğim benimle oynar mısın?

Hiçbir şey sizi çocuğunuzun yüzündeki gülücükten daha fazla mutlu edemez! Onlarla eğlenmeye, gülmeye hazır mısınız?

‘Bugün ne yapıyoruz anneciğim?’ Bu soruyu çocuklarınızdan günde kaç kez duyuyorsunuz kim bilir! Onlar sabahtan akşama kadar oyun oynamaktan bıkmazlar. Anne-babalarının onlarla ilgilenmesini isterler. Sizin zamanınızdan, hayal gücünüzden, sabrınızdan tatlı tatlı yararlanırlar. Cebinizden fazla bir şey harcamadan da çocuklarınızla eğlenmenin birçok yolu var! Zaten fark etmediniz mi aldığınız en pahalı oyuncakları bir kenara koyup evdeki çanak çömlekle oynamaya bayılırlar. Şimdi cüzdanınızı bir kenara koyun ve çocuklarınızı eğlendirmek için verdiğimiz güzel fikirleri değerlendirin! İyi eğlenceler…

Kaşıklar, tavalar, balonlar, kartonlar… Bunlarla neler yapabileceğinizi bir hayal edin!

Balon oyunu
Balonla oynanan oyunlar her zaman çok eğlenceli olur. Renkli renkli balonlar alıp şişirin ve yukarı doğru fırlatın. Sonra da çocuğunuzun çığlık çığlığa zıplayışını izleyin. Bunu sürekli yapmanızı isteyecektir. Siz de onun kadar eğlenebilirsiniz.

Yüz boyama
Kullanmadığınız makyaj malzemelerinizi ortaya çıkarın. Sonra yüzünüzü boyaması için ona izin verin. Makyajınız bittiğinde bir sirke katılacak kadar güzel olmayacak elbette, ama eminiz ikiniz de birbirinize bakıp kıkırdayacaksınız.

Sabaha kadar dans!
Sizin ve çocuğunuzun sevdiği müziklerin içinde olduğu bir CD takın. Dans pistiymiş gibi halının üstünde beraber dans edin. Çocuğunuzu kucağınıza alıp odanın içinde döndürün. Dans bir çocuğu çok eğlendirir.

Yeni enstrümanlar
Mutfak aletlerinden bir orkestra yaratın! Çocuklar zaten gürültü yapmayı severler. On oyundan dokuzunda da kendi oyuncaklarını değil mutfak dolaplarındaki aletleri tercih ederler. Tavalar, kaşıklar, tencereler, tenekeler…

Köpük eğlencesi
Çocuğunuz suyu seviyorsa küveti doldurup beraber köpük banyosu yapın. Birbirinize su fışkırtın sonra baloncukları parmaklarınızla söndürme oyunu oynayın. Oyuncaklarını da suya atın. Bir yandan onlarla da oynasın.

Mevsime göre oyunlar
Yağmurlu bir günde dışarıya çıkıp yağmur damlalarını yakalama oyunu oynayın. Evinizde rüzgar gülü yapıp rüzgarlı bir günde dışarıda çocuğunuzla koşuşturun. Ya da güneşli günlerde gölgenizi takip etme oyunu oynayın. Kedi yavrusu gibi gölgesini yakalamaya çalıştığını göreceksiniz.

Koleksiyoncu çocuklar
Parka gidip yaprak toplama oyunu oynayın. Birbirinden farklı yaprakları biraya getirip bir kağıdın üzerine yapıştırın. Sonra isterseniz onu çerçeveleyebilirsiniz. Bu oyunla çocuğunuz koleksiyon yapmayı da öğrenir ve güzel bir alışkanlık kazanmış olur.

Karton oyuncaklar
Karton kutularla ne mi yapabilirsiniz? Birçok şey! Çocuklar karton kutularla yapılabileceklerini hayal bile edemezler. Ama iyi bir şekilde değerlendirildiğinde birçok oyunda kullanılabilir. Kartondan ev yapmak için üzerinde iki küçük pencere açmakla işe başlayabilirsiniz mesela.

Minik ressamlar
Eğer kendinize ait bahçe duvarınız ya da etrafı örülü bir terasınız varsa onu beraber boyayabilirsiniz. Çocuğunuz küçük tebeşirlerle duvarda kendi izlerini bırakır. Emin olun bu oyunu çok sevecektir. Hem de daha o yaşta kendi galerisini yapmış gibi olur.

Kuklacılar
Bir çift çorabı el kuklası yapın.
Düğmelerle kuklanın gözlerini, bir kağıt parçasıyla da ağzını oluşturun. Yaptığınız kuklaya da bir isim verin. Sonra koltuğun arkasına geçerek kendi kukla gösterinizi düzenleyin.

Şehir turu
Çocuğunuza sırt çantası hazırlayın. İçinde sandviç, meyve suyu, sevdiği bir çikolata, su ve terlemesine karşı yedek kıyafeti olsun. Sonra şehrin tarihi yerlerini dolaşmaya başlayın. Yanınıza kamera ya da fotoğraf makinesi almayı unutmayın tabii! Bu ilk gezisi hafızasında güzel bir anı olarak kalmalı!

Hazine avcıları
Evinizde bir çeşit ‘hazine avcısı’ oyunu oynayabilirsiniz. Sevdiği bir oyuncağını seçin, hangisi olduğunu da söylemeyin! Evin bazı yerlerine ipuçları bırakın. Sonra bir noktadan aramaya başlamasını söyleyin. Hazineyi bulduğunda da ufak bir ödül verin. Şeker, çikolata ya da dondurma…

Müze gezisi
Bulunduğunuz şehirde müze varsa çocuğunuzu bu geziden mahrum bırakmayın! Müze ziyaretine gittiğinizde mutlaka tanıtım broşürlerinden alın ve gezerken broşür yardımıyla gördüklerinizi çocuğunuza tanıtın. Müzede bir rehber varsa gezinizi onunla da yapabilirsiniz.

Su oyunları
Çocuğunuzun suyla oynaması için eski bebek küvetini kullanmanız iyi bir fikir olur. Küveti doldurup içine oyuncaklarını atın. Erkek çocuğunuzun oyuncak gemisi varsa içinde yüzdürebilir yoksa kağıttan oyuncak gemiler yapabilirsiniz. Kız çocuğunuz da bebeklerini yıkasın. Arada da birbirinizi ıslatın, sizin yüzünüze su atmasına izin verin gülmekten kırılacaksınız!

Fotoğraf albümü
Miniğinizle özel bir hatıra albümü hazırlayın. Doğumundan itibaren tatilde, doğum günlerinde, diğer özel günlerde çekilen fotoğraflarını beraberce oturup albüme yerleştirebilirsiniz. Sizinle ve aile büyükleriyle olan fotoğraflar da mutlaka albümde yer almalı. Çocuklar canları sıkıldıkça albüme bakmayı çok severler.

Uçurtmalar
Çocuklar uçuşan şeylere bayılır. Renkli kartonlar, sağlam bir ip, tahta çıtalar ve renkli boyalar kullanarak çocuğunuzla bir uçurtma yapmaya ne dersiniz? Hadi hiç üşenmeden bu malzemeleri alın. Yavrunuzla bahçede ya da sokakta uçurtma peşinde koşmak çok eğlenceli olur.

Alışveriş eğlencesi
Evinizde ya da bahçenizde çocuklarınızla alışveriş oyunu oynayın. Bir sehpanın üzerine meyve, sebze, biraz abur cubur koyun. Kese kağıdı veya poşet de olsun. Çocuklarınızdan biri satıcıyı diğeri müşteriyi canlandırsın… Bu gibi oyunlar onlara alışveriş yapmayı öğretir, pratik zekalarının gelişmesine yardım eder.

Doğa gezisi
Yakınınızda ormanlık bir alan varsa çocuğunuzla keşfe çıkabilirsiniz. Böylece oradaki bazı hayvanları da yakından görmüş olur. Belki hayvanat bahçesindeki hayvan türlerini bir arada bulamayabilirsiniz ama doğanın içinde güzel bir gün geçirme şansınız oldukça fazla!

Kuşları tanımak
Evinizin bahçesi varsa çimenlere sizinkilerle ekmek kırıntıları serpin. Böylece etrafınızdaki kuşlar bahçenize doluşur. Daha sonra gördüğünüz kuşları kağıtlara çizebilirsiniz. Çocuğunuz da onları renkli kalemlerle boyar ve gördüğü kuşları asla unutmaz! Kuşların fotoğraflarını bulmak için ansiklopedilerden ya da internetten yararlanabilirsiniz de.

Biraz un biraz su
Mutfak dolaplarınızın içi ne kadar da eğlenceli. Bunu fark etmenin tam zamanı! Suyu ve mısır ununu kolayca karıştırarak şaşırtıcı bir yapışkan yapabilirsiniz. Bu karışımı hazırlarken derin bir kap ve çocuğunuzun oyun masasını kullanın. Bir de unla su iyice birleşene, yapışkan hale gelene kadar yoğurun. Sonra bu yapışkanla istediğiniz her şeyi yapıştırabilirsiniz.

Kıyafet balosu
Gardırobunuzu açın ve bir kıyafet balosu düzenleyin. Kız çocukları annelerinin giysilerini giymeye bayılır. Erkek çocuklar da babaların gardırobunu talan eder. Onların etrafı dağıtmalarından korkmayın. Bırakın dağıtsınlar… Kızınızı bir prenses gibi hazırlayıp takılar takabilirsiniz. Ama topuklu ayakkabılarınızı bir dolaba saklayın. Ayak bileklerini incitmesinler!

Küçük marangozlar
Erkekler babalarının yardımıyla evdeki tahta malzemelerden ahşap saksılar yapabilirler. Kızlar da anneleriyle çiçek fidanlarını hazırlar. Sonra çiçekleri ahşap saksıların içlerine yerleştirip sulayabilirler. En sonunda da evinizin içinde, balkonda ya da bahçenizde saksıları koymak için uygun bir yer aramalarını söylersiniz.

Kitap maratonu
Çevrenizdeki yerel kütüphanelere ufak bir ziyaret yapmanız hiç fena olmaz! Böylece masrafa girmeden de çocuğunuza kitap okumuş olursunuz. Kütüphaneye gittiğinizde miniklerinizle kitap seçin. Eve gittiğinizde okuma maratonuna başlayabilirsiniz. Tabii bu tavsiyemiz okul öncesi çocuklarınıza daha uygun.

Kampkurmak
Birkaç sandalye, ince battaniyeler ve el feneri ve yastıklar size çok fazla bir şey ifade etmeyebilir. Ama onları kullanarak çocuklarınıza harika bir kamp ortamı yaratabilirsiniz. Oturma odanızdaki sandalyeleri birbirine yaklaştırıp üzerine bir battaniye örtün. El feneri ışığıyla çadırın içinde hikayeler anlatın, şarkılar söyleyin.

Kuaförcülük
Bir öğleden sonra yatak odanızda kuaför oyunu oynayın. Önce kızınızın saçlarını yıkayın sonra tuvalet aynanızın karşısına oturtun. Saçlarını tarayın, kurutun, renkli renkli tokalar takın. Farklı saç modelleri deneyin. Topuzlar, örgüler, iki kuyruklar… İsterseniz sonra o da sizin saçlarınızı yapar. Biz isteyeceğine eminiz!

Duvar süslemesi
Düz bir kağıt ve kartonla çocuklarınız için bir çok şey yapabilirsiniz. İçlerini boyamaları için kağıt ve kartonların üzerine hayvan şekilleri, geometrik şekiller çizip düzgün bir şekilde kesin. Sonra çocuklarınız onları boyasın. Sizin yardımınızla ipe geçirip odaları için duvar süsü yapsınlar. Odalarında bu süsleri her gördüklerinde kendilerinin yapmış olduğunu hatırlayıp gururlanacaklardır.

Su savaşı
Çocuklar sandığınızdan daha kolay mutlu olurlar. Çünkü küçücük şeyler bile onları eğlendirir. Evdeki boş şişelere su doldurup bahçenizde ya da balkonunuzda su savaşı yapmalarına izin verin. Oyun bittikten sonra hemen üstlerini değiştirmelerini söylersiniz böylece hasta olmazlar.

Lunapark
Bir çocuğu eğlendirmenin en güzel yollarından biri de lunaparka gitmek. Çocuğunuza her şeyin rengarenk ve göz kamaştırıcı olduğu başka bir ortam sunabilir misiniz bilmiyorum. Atlıkarıncalar, dönme dolaplar, dev aynaları… Siz bile, bir günlüğüne de olsa çocukluğunuza geri dönebilirsiniz.

Küçük aşçılar
Yemek yapmak eğlenceli olduğu kadar eğitici bir oyun olabilir. Ama yaratıcı olmak da önemli! Yemeği süslemek ayrı bir beceri ister. Çocuğunuza pişirdiğiniz yemeği süslemesi için izin verirseniz iştahı da artabilir. Gözler için yeşil zeytin, saçlar için rendelenmiş havuçlar, dudaklar için domates…

El yapımı hamurlar
Çocuklar her yaşta oyun hamuruna bayılırlar ve siz mutfağınızdaki basit malzemelerle kendi oyun hamurlarınızı yapabilirsiniz. Bir kase un, yarım kase tuz iki yemek kaşığı suda eriyen beyaz tartar tuzunu bir kase su ekleyerek karıştırın. Biraz gıda boyası ve iki yemek kaşığı yağ ekledikten sonra orta ateşte, hamur tavadan ayrılıp top haline gelene kadar karıştırın. Soğuduktan sonra oynamaya başlayabilirsiniz!

Bahçede piknik
Piknik için ille de şehirden uzak yerlere gitmenize gerek yok! Evinizin ya da aile dostlarınızın bahçesinde çocuklarınıza şahane bir piknik organizasyonu hazırlayabilirsiniz. Sevdikleri yiyecekleri piknik sepetine yerleştirmelerine izin verin. Keyifli bir piknikten sonra da beraber top oynayıp ip atlarsınız.

Çocuğunuzla oynarken düşünün, düşündürün! Oyunları birlikte keşfedin!

Hikayeciler
Çocukların hayal güçleri çok geniştir. Anne-babalar çocuklarının hayal güçlerini kullanmaları için onları cesaretlendirmeli! ‘Bir varmış bir yokmuş’ diyerek işe başlayabilirsiniz. Çocuklarınızdan kendi hikayelerini anlatmalarını isteyin! Eminim güzel hikayeleriyle sizi çok şaşırtacaklar.

Köpekbalıklarından kaçmak!
Kartonları köpekbalığına benzer şekilde kesin ve oturma odanızda belli yerlere koyun. Çocuklarınıza halının bir okyanus olduğunu söyleyin. Köpek balıklarına basmadan okyanusun diğer tarafına nasıl ulaşabileceklerini sorun. Ev bir anda zıplayan minik yaramazlarla dolabilir. Bu oyun çocuklarınızı denge ve koordinasyon kurmaları konusunda geliştirir, rahatlamasını sağlar.

Renkli paralar
Bozuk paraları ince bir kağıdın altına yan yana gelecek şekilde dizin. Daha sonra çocuğunuza kağıdın üzerini pastel ya da kuru boyalarla boyamasını söyleyin. Böylece kağıtta çıkan para izlerini çocuğunuza sayıları ve parayı öğretmek için kullanabilirsiniz. İsterseniz para resimlerini kesebilirsiniz de. Böylece çocuğunuz alışveriş oyunlarında onları kullanabilir.

Sahilde bir akşamüstü
Yaşadığınız bölgede deniz varsa aile dostlarınızı da yanınıza alarak sahilde güzel bir akşamüstü geçirebilirsiniz. Bir ateş yakıp mangal yapabilirsiniz. Çocukları ateşe ve denize yaklaştırmazsanız risk almamış olursunuz. Onlar kendilerince kumda eğlenirken siz de arkadaşlarınızla sohbete dalar, anılarınızı tazelersiniz.

Ev temizliği
Çocuklar ev temizliğinde annelerine pek de güzel yardım edebilirler. Onlardan temizlik için yardım isteyin. Toz almaktan, bulaşıkları makineye dizmekten keyif alabilirler. Bir hortumla balkonu yıkayabilir ya da bahçeyi sulayabilirler.

Basit yöntemlerle onlara, rengarenk bir oyun dünyasının kapılarını açabilirsiniz!

Rengini söyle
Bu bilindik oyundan faydalanarak da eğlenceli saatler geçirebilirsiniz. Bulunduğunuz odada bir eşya seçin ‘Ben bir eşya seçtim rengi pembe.’ gibi ona ipuçları verin. Çocuğunuz sizin seçtiğinizi bulana kadar odadaki bütün eşyaları sayacaktır. Bu oyunla renkleri ve nesneleri tanıma becerilerini de test etmiş olursunuz.

Film keyfi
İtinayla seçilen bir DVD yağmurlu günlerde öğleden sonrası için çocuğunuzu sıkıntıdan kurtarmanızda size yardımcı olabilir. Beraber bir kase dolusu tuzsuz patlamış mısır hazırlayın. Loş ışıklı oturma odanızda koltuğa uzanın. Çocuğunuz sıkılır gibi olursa meyve suyu ya da tatlı için bir ara verebilirsiniz.

Tebrik kartları
Biliyorsunuz önümüzde bir şeker bayramı var. O zaman bayram kutlaması için beraber tebrik kartı hazırlayabilirsiniz. Bir tabağa zararsız boyalardan dökerek çocuğunuzun avuç içlerini boyaya bandırıp el izlerini alın. Sonra da ellerini boş kartın üzerine bastırmasını söyleyin. Kartta çıkan el izinin üzerine biraz yapıştırırcı sürdükten sonra da sim, pul ya da minik boncuklar serpebilirsiniz. Kartın içine çocuğunuzun söylediği bir tebrik cümlesini de yazmayı unutmayın!

Rengarenk çakıl taşları
Çocuklar taşlara her zaman bayılır. Yakınınızdaki bir parktan çakıl taşları toplayıp beraber boyayabilirsiniz. Bırakın çocuğunuz taşı istediği büyüklükte seçsin ve istediği renge boyasın. Kendi elleriyle boyadığı taşları bir akvaryumun, vazonun ya da saksıdaki çiçeğin dibinde gördüğünde kim bilir ne kadar gururlanacak!

Saklambaç
Evde saklambaç oynanmaz diye kim demiş? Ufacık çocuklar bir yatağın altına bile rahatça gizlenebilirler. Çocukların evde severek oynayacakları ve fazla enerjilerini yakacakları en güzel oyun saklambaçtır aslında. Sessiz olmayı bildikleri sürece çok da başarılı olurlar. Ama benden söylemesi çocuğunuzu her an bir gardırobun içinde uyurken bulabilirsiniz!

Fotoğraf hileleri
Çocuğunuza eski gazete ya da dergi sayfalarındaki fotoğrafları kesmesinde yardımcı olun. Daha sonra kestiğiniz sayfalardan ilginç kombinasyonlar yaratın. Bir ünlünün vücuduna başka bir ünlünün kafasını yapıştırın. Onların yanına da bambaşka komik gazete küpürleri ekleyin. Çok eğleneceksiniz!

Yüzer mi batar mı?
Evinizdeki farklı nesneleri bir araya getirin; kaşık, bozuk para, oyuncak araba, kalem, kağıt gibi… Sonra leğenin içine su doldurun. Nesneleri sırayla suyun içine atmadan önce çocuğunuza sorun ‘Bu nesne suda yüzer mi? Yoksa batar mı?’ Bakalım tahminleri tutacak mı? İşte size küçük bir bilimsel deney…

Haberin Devamı