Gazete Vatan Logo

Anne ve babaya ortak velayet

Aile mahkemesi boşanan C.A.T. ile Y.H.T. çiftinin iki kız çocuğunun anne ve babaya ortak olarak bırakılmasına karar verdi. Avukat Mehtap Yeter Engin: Karar devrim niteliğinde

Anne ve babaya ortak velayet

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde 2010 yılında evlenen, 2 çocukları olan, ikisi de özel sektörde yöneticilik yapan C.A.T. ile Y.H.T. çifti, boşanmak için avukatları aracılığıyla başvurdu. Birbirinden talepleri olmayan ve çocukları için ortak velayette bulunup, kimin yanında kalıyorsa, eğitim masraflarını ortak karşılamak için anlaştıklarını belirten çift, anlaşma protokollerini de mahkemeye sundu. Çorlu 1’inci Aile Mahkemesi, geçen 14 Nisan’da görülen duruşmada, 2 kız çocuğunun velayetinin anne C.A.T ve baba Y.H.T’ye ortak verilmesini kararlaştırdı. Kararda, ‘ortak velayet’ kavramının Türk kamu düzenine aykırı olmadığı Türk toplumunun temel yapısına ters düşmediği belirtilerek, şöyle denildi:

Küçüklerin menfaati için..

“Somut olayda her iki tarafın da velayet hakkından vazgeçmek istemediği, hazırladıkları protokolde velayeti ortak kullanmak istediklerini açıkça beyan ettikleri, müşterek çocukların ne zaman ve ne kadar süre ile kimin yanında kalacaklarını belirledikleri ve giderlere de beraber katılmak istedikleri, ortak velayet talebinin küçüklerin yüksek menfaatini ve güvenliğini tehlikeye düşürecek bir şekilde değil, onların fiziksel ve ruhsal gelişimlerine olumlu katkı sağlayacak şekilde düzenlendiği ve bu durumun küçüklerin yüksek menfaatine olduğu anlaşıldığından, davacının davasının kabulüne karar verilmesi gerektiği hüküm tesisi yoluna gidilmiştir.”

Haberin Devamı

Görme protokolü

Mahkeme, tarafların müşterek çocukları A.M. (7) ve A.M.’nin (3) velayetlerinin davacı anne ve davalı babaya müştereken (ortak olarak) bırakılmasına, çocukların fiilen pazar günü 12.00’den perşembe 17.00 kadar anne yanında, perşembe 17.00’den pazar 12.00’ye kadar baba yanında bırakılmasına; her yıl Temmuz ayının 1. günü 10.00’dan 31. günü 17.00’ye kadar, yarı yıl tatilinin ilk haftası 1. gün 10.00 dan 7. gün 17.00’ye kadar görmek, yanına almak suretiyle fiilen baba yanında bırakılmasına karar verdi.

Boşanmalar kavgasız olacak

Boşanan çiftin avukatlarından Mehtap Yeter Engin, Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi Başkanı hakim Ömer Uğur Gençcan’ın bu yılın Şubat ayında bu konuya ilişkin uluslararası sözleşmeye atıf yaparak görüş açıkladığını belirterek, “Çorlu 1’inci Aile Mahkemesi’nin kararına kadar müşterek velayet hukukçular arasında oldukça tartışıldı. İstanbul mahkemeleri henüz bu konuda bir karar vermiş değil. Bu durum hukukumuz açısından devrim niteliğinde bir karardır. Anne, babalar, çocukların velayeti konusunda uzlaşamadıkları takdirde velayet üzerindeki tartışmalar sebebi ile mahkemeler boşanmaya da karar veremiyordu. Bu uygulama ile toplumun temelini oluşturan evlilik birliği sulh ile sonlandırılabilecek. Çocukların anne veya baba destek ve ilgisinden yoksun bireyler olarak yetiştirilmesinin önüne geçilecek. Karar aynı zamanda boşanmış olan anne ve babalar içinde çok önemli. ‘Velayetin nez’i davası ile müşterek velayet uygulamasına geçilebilecek” dedi.

Haberin Devamı