Gazete Vatan Logo

Anne sütü bebeğin özgüvenini artırır

Anne sütü bebeğin özgüvenini artırır

1- 7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, anne sütünün ve doğru emzirmenin inceliklerini anlattı.

Bebeğin büyümesi ve gelişimi için gerekli tüm besinleri sağlayan anne sütü, psikolojik olarak da bebeğin güçlü olmasını ve özgüveninin gelişmesini sağlıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “Bebeğin ağzına değen ilk damla olan önsüt, bütün bağırsak sistemini kaplayarak bebeği enfeksiyonlara karşı korumaya başlar. Zamanında ve erken doğmuş tüm bebekler için ilk ve en önemli besin anne sütüdür; ekonomiktir, temizdir, daima hazırdır, sindirimi kolaydır, gaz ve kabızlık daha az görülür. Özellikle enfeksiyona en açık olan yeni doğan döneminde anne sütüyle riskler kolayca atlatılabilir. Emzirmek de anne-bebek arasındaki bağı kuvvetlendirerek bebeği psikolojik olarak güçlendirir” diyor.

Emzirerek obeziteden koruyabilirsiniz

Enfeksiyonlardan koruyan zengin bileşenler içeren anne sütü ileri dönemde hastalıklara yakalanmayı önleyen bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Anne sütü alan bebekler alerjik hastalıklar, kronik hastalıklar ve obeziteden korunuyor. Günümüzde giderek yaygın bir sorun haline gelen obeziteden korunmak için emzirmenin önemine dikkat çeken Gözer, “Emzirilen bebekler, biberonla beslenen bebeklere göre daha güçlü bir ‘kendinden-düzenleyici’ sisteme olanak veren bir beslenme şekli geliştirebiliyorlar. Biberonla beslenen bebekler daha fazla kilo alabiliyor.

Haberin Devamı

Aşırı emzirmeye dikkat!

Gözer, “Akranlarına göre anne sütüyle çok kilo alan, çok sık emmek isteyen veya anne tarafından çok sık emzirilen bebeklerde ciddi kilo fazlalıkları görülebiliyor. Kolay ağlayan, çabuk uyarılan veya isteklerini ağlayarak belirten bebeğin neden ağladığı keşfedildiğinde susturmak için sürekli emzirmeye gerek kalmıyor. Anne açlık ve doyum hissini okumaya başlıyor ve gerektiğinde kendiliğinden dengeleyici bir sistem içinde emzirebiliyor. Böylece bebek hem ilk aylarda hem de çocukluk döneminde sadece bu sayede obeziteden korunuyor” diyor. Gözer, annenin sütünü daha seyrek aralıklarla vermesini ve emzirme süresini kısaltmasını öneriyor.

Haberin Devamı