Gazete Vatan Logo

Anne karnındaki bebeğin hareketleriİ

Bebeğin ilk hareketlerini hissetmek, tüm anneleri heyecanlandıran keyifli bir olaydır. VKV Amerikan Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu’yla bebeğin anne karnındaki hareketleri hakkında konuştuk.

Ultrasonda merhaba
Karnınızdaki bebek, hamileliğin 7-8. haftaları gibi çok erken bir dönemde hareket etmeye başlamasına ve anne adayı olarak bunu ultrasonda görebilmenize rağmen onun hareketlerini genelde 16-22. haftalar civarında hissetmeye başlarsınız.

Deneyimli annelerin farkı
Deneyimli anneler bebeklerinin ilk hareketini, acemi anne adaylarına göre genelde daha erken hissederler. Bunun nedeni deneyimli annelerin bebek hareketlerini bağırsak hareketi gibi diğer karın içi hareketlerden ayırt edebilmeleridir. Anne adayının vücut yapısı da bebek hareketlerinin hissedilmesindeki farkta rol oynar. Zayıf anne adayları kilolulara göre bebeklerinin oynadığını daha erken dönemde fark ederler. Benzer şekilde birden fazla sayıda bebeğe hamile olan anne adayları da bebek hareketlerini bir süre daha önce hissedebilirler.

İlk hareketler
Kadınlar bebeklerinin ilk hareketlerini hissetmeye başladıklarında bunu değişik şekillerde tarif ederler. Karnın içinde mısır patlıyormuş, küçük bir balık yüzüyormuş ya da kelebek kanat çırpıyormuş şeklindeki tarifler en sık kullanılan benzetmelerdir. İlk başlangıçta gaz ya da bağırsak hareketi ile karıştırılan bu ilk hareketler, daha düzenli şekilde fark edilmeye başlandıktan sonra kolayca diğer hareketlerden ayırt edilebilir. Bu erken hareketler, ayaktayken değil daha ziyade otururken ya da yatarken fark edilebilir.

İkinci üç ayda artıyor
Başlangıçta bebeğin hareketlerinin sayısı az ve araları açıktır. Bir gün birkaç hareket hissederken ertesi gün hiç hareket hissetmeyebilirsiniz. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Bebeğiniz sürekli ve düzenli bir şekilde hareket etmesine karşın bu hareketlerin çok büyük bir kısmı sizin hissedebileceğiniz kadar güçlü değildir. Ancak ikinci üç ayın sonlarına doğru hareketler, daha düzenli ve güçlü hale gelir ve sizin hissettiğiniz hareket sayısı da artar.

Her bebeğin temposu farklı
Diğer hamileler ile kıyasladığınızda sizin bebeğinizin hareketlerinin farklı olduğunu görürseniz, endişelenmeyin. Çünkü her bebeğin kendine özgü bir hareket düzeni ve şekli vardır. Benzer şekilde ikiz ya da üçüz gebeliklerde de her bebeğin hareket düzeni farklıdır. Plasentanın ön tarafta yerleştiği durumlarda da hareketler daha az hissedilebilir. Yine her anne adayının vücut yapısı farklı olduğundan başka anne adayları ile kıyaslama yapmak çoğu zaman doğru değildir. Her bebeğin hareketi farklı olduğu için aynı anne adayının iki gebeliğindeki bebek hareketleri de farklı olur.

Bebek hareketi sayma
Anne adaylarını en fazla endişelendiren konu, doğal olarak bebeklerinin iyi ve sağlıklı olup olmadığıdır. Karın duvarında rahmin içini gösteren bir pencere olabilseydi, bu endişelerin çoğu yersiz olurdu; ancak ne yazık ki böyle bir olanak yok. Ancak bebeğin içeride keyfinin yerinde olup olmadığı konusunda fikir verebilecek son derece basit bir yöntem var. Onun hareketlerini takip etmek ve saymak.

Son aylara dikkat!
Gerçekten de gebeliğin son üç aylık döneminde girdiğinizde gün içinde bebeğinizin hareketlerini takip etmek ve saymak, onun karnınızda iyi olduğunu göstermesi açısından önemli ipucu verebilir. Bunun için ideal olan genelde en çok aktif olduğunu bildiğiniz günün hemen hemen aynı saatlerinde sayma işlemini yapmak. Bu işlemi yemek sonrasında yapmak daha avantajlı. 28-30. haftadan önce bebek hareketlerini saymaya çalışmanın pek bir anlamı yok.

Hadi, sayalım!
Bebek hareketi saymada değişik yöntemler var. En sık kullanılan yöntem oturur ya da sol yana yatmış pozisyonda iken hareketleri saymak. Vücut hareketi, seyirme, tekme gibi tüm hissedilebilen hareketler geçerlidir. Eğer bebeğiniz bu şekilde saatte dört-beş hareket yapıyorsa ya da iki saat içinde fark edebildiğiniz hareket sayısı on civarındaysa sorun yoktur. B Eğer bebeğinizin hareketleri azalmış gibi görünüyorsa, kalkıp beş-on dakika yürüyün, meyve suyu, tatlı, çikolata gibi bir şeyler atıştırın, iki-üç bardak su için ve yeniden deneyin. Eğer hareketler hala düzelmemiş ise doktorunuza bilgi verin.

Doktorunuzu aramanız gereken durumlar
Özellikle gebeliğin son dönemlerinde hareket sayılarında belirgin bir azalma fark ederseniz ve iki saat içinde hissettiğiniz hareket sayısı ondan az ise doktorunuza bilgi vermeniz ve gerekirse bebeğin kalp atışlarının NST adı verilen yöntem ile monitörize edilmesi gerekebilir.
Eğer bebeğinizin öğrendiğiniz ve alışkın olduğunuz hareket düzeninde belirgin bir değişim yoksa, çok büyük bir olasılıkla bebeğinizin keyfi yerindedir.

Haberin Devamı