Gazete Vatan Logo

Anne adayları, tatil döneminde seyahat ve solaryuma dikkat!

Anne adayları, tatil döneminde seyahat ve solaryuma dikkat!

Tatil dönemi başladı. Anne adayları da seyahat ve plaj öncesi solaryum telaşına düştü. Mozaik Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, hamilelik sürecinde gerekli önlemlerin alınmasıyla seyahat edilebileceğini, ancak kesinlikle solaryuma girilmemesi gerektiğini söyledi.

Gebelik genel olarak, seyahat etmeyi ve özgürlüğü tamamen kısıtlayan bir süreç değildir. Gebelerin seyahate çıkmamaları için neden yoktur. Üstelik gebelerin ruh sağlığı açısından da tatil yapmaları önerilir. Mozaik Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, “Alınacak birkaç önlem ve dikkat edilecek kurallar seyahat için hiçbir sakınca doğurmamaktadır” diyerek bu konuda bilgiler verdi.

Dikkat edilecek kurallar;

•Uzak yolculuklar ve aktiviteli turlar, iklim değişiklikleri sizi ve bebeğinizi yorabilir. Sizi daha az yoracak daha dinlendirici yerler seçmeniz önerilir.

•Tatile çıkmadan önce doktorunuz ile görüşüp güvenliğiniz için neler yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

Haberin Devamı

•Yolculuğa çıkarken kendinizle ilgili tıbbi bilgileri yanınıza almanız da acil durumlarda size yardımcı olacaktır.

•Gideceğiniz yöreye ait sağlık bilgilerini ve hastane adreslerini edinmenizde fayda vardır.

•Hamileler güneşte çok uzun kalmamalıdırlar. Uzun süre güneşe maruz kalmak vücutta sıvı kayıplarına yol açar, bu durum gebeliği riske sokabilir.

•Seyahat için her türlü ulaşım aracı seçilebilir. Ancak her birinin özelliğine göre seyahat öncesi önlem alınmalıdır.

Kara ve demir yollarıyla seyahatlerde en önemli problemin uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı gelişen dolaşım bozuklukları olduğuna dikkat çeken Mozaik Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, “Yolculuk sürecinde ayak ile bileklerde şişmeler olabilir. Bu nedenle, uzun süreli yolculukta her 1,5–2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı artırmalısınız. Hafif yiyecekler tüketip, bol sıvı almalı, rahat kıyafetler giymelisiniz. Ayrıca seyahat rotası üzerindeki tıbbi kurumlar hakkında bilgilenmelisiniz. Yolculuklarda emniyet kemerinizi takmayı unutmayın. Bu, sarsıntılarda bebeğinize gelebilecek zararları önleyecektir. Oluşabilecek bulantılar için önceden doktorunuza danışıp ilaç alabilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

Uçak yolculuğunda bol sıvı alınmalı

Kısa sürmesinden dolayı uçak yolculuklarının anne adayları için daha rahat olduğunu ifade eden Op. Dr. Koray Altunay bu yolculuk tipinde dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı; “Hamilelik sırasında yapılan uçak yolculuklarında uzun süre rahatsız bir pozisyonda hareketsiz oturmak damar içi pıhtısı ve varis riskini arttırır. Uçuş süresince özel varis çorabı giymeniz bacaklarınızdaki kan dolaşımını destekler ve damarların şişmesini engeller. Uçarken vücudunuz daha kolay su kaybeder. Bu nedenle bol sıvı almalısınız, uzun süreli yolculukta her 1,5–2 saatte bir hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı arttırmalısınız. Hafif yiyecekler tüketip, rahat kıyafetler giymelisiniz.”

Haberin Devamı

Deniz seyahatleri güvenli ama bulantıya dikkat!

Deniz yoluyla seyahatin oldukça güvenli olduğunu kaydeden Mozaik Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, “Deniz yolculuğunda bulantı ve kusmalar iyice artabilir. Ağır bulantılılar var ise deniz yoluyla seyahatlerden kaçınmalıdırlar. Hafif bulantısı olanlar ya da hiç olmayanlar da olası deniz tutmasına bağlı önleyici ilaçlar almalıdırlar” diye konuştu.

Uzun süre idrar tutulmamalı

Gebelikte sık görülen ancak normal kabul edilen şikayetlerden birisinin de sık idrara çıkmak olduğunu hatırlatan Mozaik Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, “Bu yüzden yolculuğa başlamadan önce mutlaka tuvaletinizi yapınız. Yolculuk sırasında da idrarınız gelsin veya gelmesin mola yerlerinde mesanenizi boşaltınız. İdrarınızı uzun süre tutmanız idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir” şeklinde bilgiler verdi.

Solaryum bebeği sakat bırakabilir!

Haberin Devamı

Tatil öncesinde daha güzel bir tene sahip olmak için birçok kişinin solaryuma girdiğini söyleyen ancak hamilelikte kesin olarak bu işlemden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Mozaik Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, “Solaryum gibi vücut ısısını yükselten etkenler bebekte omurga problemlerine neden olabilmektedir. Bazı çalışmalar ultraviole ışıkları ile folik asit eksiliği arasında bir bağlantı göstermişlerdir. Bu nedenle hamileyken solaryum bebeği sakat bırakabilir. Solaryum dışında güneş ışınlarına da dikkat etmek gerekir. Güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde güneşlenmek çok sağlıklı bir davranış değildir. Kısmen gölgede oturmak daha doğru kabul edilse de akşamüzeri saatlerinde güneşlenilebilir” dedi.