Gazete Vatan Logo

Anne adayları bunu yanlış biliyor!

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, anne adayının sağlığı ve bebeğin gelişimini takip etmeyi sağlayan ayrıntılı gebelik ultrasonu hakkında önemli bilgiler sundu.

Anne adayları bunu yanlış biliyor!

Ayrıntılı gebelik ultrasonu yanlış biliniyor!

İleri düzey ultrason ile aynı anlama gelen ayrıntılı ultrason, toplum arasında genellikle 3 boyutlu veya 4 boyutlu ultrasonografilerle karıştırılabiliyor. Hâlbuki bu ayrıntılı ultrasonografide önemli olan cihazın fonksiyonelliği değildir. Önemli olan hekimin alanında deneyimli olması ve anne adayı hakkında detaylı bir kontrol yapabilmesidir. Gebeliğin genel takibi kadın doğum hekimleri ve perinatoloji uzmanları tarafından yapılırken ayrıntılı ultrason kontrolü, alanında deneyimli bir radyolog tarafından gerçekleştirilmelidir.

Normal şekilde devam eden bir gebelikte 11. haftaya kadar fetal anomali yani 1. düzey ultrason yapılır. Anne adayının ve bebeğin gelişim seyrinde bir risk veya aksi bir durum yoksa henüz ayrıntılı gebelik ultrasonuna gerek yoktur. 11-14. Haftada ve 18-23. Haftalar arasında iki kez ayrıntılı ultrason yapılır. Önce bebeğin ölçümleri yapılır ve ardından B modda incelemeye başlanır. 11-14. Haftada en önemli olan şey, ense kalınlığıdır. Bunun dışında bebeğin diğer değerlendirmeleri de yapılır. 18-23. hafta arasında da ikinci ayrıntılı ultrason yapılır. Yaklaşık 30-45 dakikada tüm kontrol gerçekleşmiş olur.

Haberin Devamı

Bebekteki olası anormalliklerin tespiti açısından önemlidir

Ayrıntılı ultrason, kısa süreli bir kontrol olsa da bebeğin tüm gelişimini görebilmek açısından çok önemlidir. Bebeğin anne karnındaki duruşundan ayaklarını, ellerini, başını, yüzünü ve hareketlerini dahi 4 boyutlu şekilde görebilmeyi sağlar. Bazen anne adayları, bu kontrolün bebeğin yüzünü ve vücudunu daha net görmek amacıyla yapıldığını zannedebiliyor. Ancak burada amaç tamamen farklıdır. Ultrason bebeği görmekten ziyade sağlıklı olduğunu ve herhangi bir anormal gelişiminin var olup olmadığını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilir.

Kalıtsal anomaliler başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın belirlenmesine yardımcı olur. Bebekte oluşabilecek beyin kistleri, diyafram fıtığı, hidrosefali ve omurga duruş bozukluğu gibi daha pek rahatsızlık ultrason yardımıyla saptanabilir. Böylelikle erken evrelerde tespit edilen hastalığa göre uygun bir tedavi yöntemine başlanır.

Haberin Devamı

Anne adayına ve bebeğe hiçbir zararı yok

Hamile olan kadınların en çok şüpheyle yaklaştığı konulardan birisi de detaylı ultrasonografinin bebeğe veya kendine zarar verebileceği düşüncesidir. Detaylı ultrasonun röntgen ile kesinlikle karıştırılmaması gerekir. Anne adayında ve bebekte olası problem oluşumuna sebebiyet veren röntgendir. Ancak ultrasonda böyle bir durum bulunmaz.