Gazete Vatan Logo

Anlaşmalı boşanmada yetim aylığı kesilir mi?

Bekâr kız çocuklarının anne babasından doğan bazı hakları vardır. Bekar kız çocuğuna tanınan haklardan biri de yetim aylığıdır. Ancak kimi durumlarda yetim aylığı alabilmek için eşiyle anlaşma boşanma yapabiliyor. Peki, anlaşmalı boşanmada yetim aylığı kesilir mi?

Anlaşmalı boşanmada yetim aylığı kesilir mi?

Yetim aylığı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalılar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 34 maddesine göre, bekar, dul ve boşanmış kişilere verilir. Kız çocuklarına anne ve babasından yaş aralığı fark etmeksizin bekar, dul ve boşanmış olmaları ve çalışmıyor yani sigorta kapsamında geliri olmaması şartıyla yetim aylığı bağlanır. Peki anlaşmalı boşanmada yetim aylığı kesilir mi?

Anlaşmalı boşanmada yetim aylığı kesilir mi?

Bekar kız çocuklarına bağlanan yetim aylığından faydalanmak isteyen ve bunun için kocasından anlaşmalı boşanan kişiler yetim aylıklarının kesilip kesilmediği merak ediyor. Yetim aylığı için kocasından anlaşmalı boşandığı tespit edilen kişilerin hem maaşları kesiliyor hem de daha önce aldıkları maaşlar faiziyle geri isteniyor.

SGK konuyla ilgili 2018 yılının başında bir yazı yayımlamış ve boşanma konusunda denetimlere dikkat edileceği uyarısında bulunulmuştu. SGK yetim aylığı bağlanan anne ve baba ölmeden önce eşinden boşananlar ile boşandığı eşi başka biriyle evlenmiş olan kadınların denetlenmesi talimatı vermişti.

Haberin Devamı

Özetle, yetim aylığı için anlaşmalı olarak boşandığı tespit edilen kadınların yetim aylığı kesildiği gibi geriye dönük ödenen paralar da faiziyle geri alınıyor.