Gazete Vatan Logo

Anlaşma tamam!

Suriye tehdidine yeni önlem

Suriye tarafından yapılan ve Türkiye sınırları içerisine düşen havan atışlarının tespit edilip, karşılık verilmesini sağlayan “Cobra Topçu” radarlarıyla ilgili hizmet desteği sözleşmesi imzalandı. “Cobra Topçu Tespit Radarı 2013-2015 Arası Hizmet Desteği İle İlgili Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı”, Meclis’e sunuldu.

TSK’da 2 adet var

Türkiye’nin envanterinde yurtdışından tedarik edilen 2 adet Cobra Topçu Tespit Radarı bulunuyor. Bu radar için yurt içinden temin edilemeyen mal ve hizmetler; Avrupa Silahlanma ve İşbirliği Teşkilatı (OCCAR) tarafından yürütülen COBRA Programı çerçevesinde yurt dışından tedarik ediliyor. Programdan İngiltere’nin çekilmesinin ardından Türkiye, Almanya ve Fransa arasında yeni anlaşma imzalandı. Anlaşmayla, 2011 yılı başından günümüze mal ve hizmet tedariki yapılamayan programa 2013 yılında ivedilikle tekrar katılım, envanterdeki ileri teknoloji ürünü ve maliyetli radarların harekata elverişli durumda bulundurulması amaçlanıyor.

10 dakikada tespit ediyor

Cobra adı verilen radarlar, havanların atıldığı yeri tespit ediyor. Radar sistemi, 50 kilometre yarıçapındaki alanda fırlatılan havan dahil top atışlarını ve füzeleri saptıyor. Havanın ya da topun havadaki izlerini takip ederek hangi koordinattan fırlatıdığını kestiriyor. 10 dakika süren hesaplama işlemi, az yanılma payıyla gerçekleşiyor. Radardan gelen bilgi hemen gerekli yerlerle paylaşılıyor.

Radar bilgisi daha sonra uçaklarla da teyit ediliyor.

46 saldırıya 10 misli cevap

Uçak krizinin ardından angajman değişikliğine giden Türkiye, Suriye tarafından gelen 46 adet top, havan topu, uçaksavar mermisi ve tüfek mermisine 10 defa misliyle karşılık verdi.

Haberin Devamı