Gazete Vatan Logo

Ankara'yı sarsan patlamalar için savcılık harekete geçti

Ankara'yı sarsan patlamalar için savcılık harekete geçti

Başkent dün güne patlamayla uyandı, ikinci patlamayla günü bitirdi. Ankara Başsavcılığı patlamalarla ilgili soruşturma açtı...

OSTİM Uzay Çağı Caddesi’nde 4 katlı iş merkezinde saat 11.00’de oksijen tüpü patladı. Binanın iki katı çöktü, 7 kişi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 8 saat sonra ikinci patlama meydana geldi. Boya atölyesindeki patlamada da 6 işçi feci şekilde can verdi...

1. PATLAMA: Saat 11.00: 7 ölü, 34 yaralı

2. PATLAMA: Saat 19.30: 6 ölü, 8 yaralı

İvedik Sanayi Sitesi’ndeki boya atölyesinde meydana gelen patlamanın yarattığı ısı işyeri önünde bulunan bir otomobili tam anlamıyla eritti. Atölyeden kurtarılan 8 işçiden birinin durumunun ağır olduğu bildirildi.



BİR CESET DAHA BULUNDU

Ostim’de dün öğlen saatlerinde meydana gelen ilk patlamanın neden olduğu göçüğün enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarında, bir kişinin daha cesedine ulaşıldı. İlk patlamada ölenlerin sayısı 7 oldu.
Kepçe ve vinç gibi büyük iş makinelerinin yanı sıra özel eğitimli köpeklerin de kullanıldığı arama kurtarma çalışmaları, enkaz altında olduğu sanılan son kişinin bulunması için devam ediyor.
Öte yandan kimliği tespit edilemeyen ceset, Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

10-12 işçi bodrumda mahsur kaldı

Ekipler, enkaz çalışmaları sürdürürken saat 19.30‘da 3 kilometre uzaktaki İvedik Küçük Sanayi Bölgesi 24. Cadde’de bulunan biodizel ve tiner dolum atölyesinde bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından LPG’li bir aracında alev almasıyla yangın büyüdü. Patlamadan çevredeki başka atölyeler de etkilendi ve caddedeki birçok işyerinde yangın çıktı. Bu atölyelerde bulunan oksijen tüpleri de patladı.

Yangınlar OSTİM’deki olay nedeniyle toplanan itfaiye ekiplerinin hızla gelmesiyle kısa sürede söndürüldü. Ancak patlama olan işyeri yanmaya devam etti.

İlk belirlemelere göre 6 kişi can verdi. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, “8 çalışan yaralı çıkarıldı. Birinin durumu ağır. İçeride de 10-12 civarında çalışan var” dedi. Yüksel, patlamanın nedenine ilişkin “tiner tanklarında meydana gelen bir patlama” bilgisini verdi.

İçeride kalanlar yalvarıyor

Yüksel, “İçeridekilerle bağlantı kurulabiliyor mu” sorusuna “Bağlantı kuruyoruz, arkadaşlar psikolojik destek veriyor. Ne yapmaları gerektiğini söylüyor ancak içeri giremiyoruz, çünkü kimyasal maddeler yanıyor” yanıtını verdi. Patlamanın meydana geldiği atölyenin bodrumunda kalan işçilerin telefonla yakınlarını arayarak yardım istedikleri, “Burada cayır cayır yanıyoruz, yardım edin” diye yalvardıkları belirtildi.

‘Kaçak mazot üretiliyor’ iddiası

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de bölgede inceleme yaptı. Organize sanayi bölgelerinde denetim ve ruhsat yetkilerinin olmadığını söyleyen Gökçek’e bir kişi, işyerinde solventin kaçak mazot haline getirildiğini söyledi. Gökçek “Ucuz mazot olarak mı satıyorlar?” diye sorunca “Aynen öyle” yanıtını verdi.

Çelişkili açıklamalar



Patlamayla ilgili çelişkili bilgiler de geldi. Vali Yüksel’in “İçeride 10-12 kişi var. Telefon irtibatı kuruldu” demesine karşın İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Karakuş “İçerde kimse olduğu bilgimiz yok” dedi.
İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin “İlk patlama bir otomobilin LPG tankında oldu. Otomobilde 2 kişi öldü.

Araçtan yedek parça üretimi yapan bir firmaya sıçradı. İşyerinin tiner ve yağ deposu olduğu söylendi. Bizim ruhsat verdiğimiz dükkanlarda böyle bir şey söz konusu değil. Bunlar siyasi bir şeyler elde etmek isteyenlerin uydurmaları” dedi. İvedik OSB Müdürü Burak Orhan da yangında ilk traktör ve otomobil parçası üreten Güvenmak firmasının yandığını söyledi.

Ölümlü kazalarda Avrupa birincisiyiz

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) raporuna göre dünyada her yıl 250 milyon iş kazası oluyor; her gün 5000 kişi yaşamını yitiriyor. Rapora göre, Türkiye ölümlü iş kazaları açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada. 2009’da Türkiye’de 64 bin iş kazalarında 1171 işçi öldü.

Torna ruhsatı almış!

İkinci patlamadan sonra olay yerine gelen Vali Alaattin Yüksel, atölyenin ruhsatını torna atölyesi olarak aldığını ancak boya atölyesi olarak çalıştığının belirlendiğini söyledi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise tesisin kozmetik ve yağ üzerine çalıştığını belirterek, birkaç ay önce ruhsat aldığını söyledi.

Erdoğan olay yerinde



Başbakan Erdoğan, OSTİM Mega Center’da meydana gelen patlamanın ardından akşam saatlerinde incelemelerde bulundu. Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Ankara Valisi Alaattin Yüksel eşlik etti. Erdoğan, yetkililerle birlikte patlamanın yaşandığı işyerini inceledi ve olayla ilgili bilgi aldı.

BAKAN DİNÇER: İŞLETME BELGESİ YOK

ÇALIŞMA Bakanı Ömer Dinçer’in “İşletme belgesinin olmadığını öğrendim” dediği Özkanlar Ltd. Şti. 1987 yılında üretime başladı. İlk senelerde yerel yönetimler ve özel sektöre ait iş makineleri ve alt yapı inşaatlarında kullanılan ekipmanların onarım ve bakımına ilişkin hizmet vermek, takip eden senelerde de aynı sektöre farklı anlamlarda hizmet vermek fikrini ortaya çıkardı. Alt yapı inşaatlarının kaçınılmaz ihtiyacı olan beton boru ve baca elemanları imalatı yapan makinelerin imalatı, palplanj adı verilen çelik profillerin çakım işlerinde kullanılan Hidrolik Çakıcı Vibratörlerin imalatı ve killi zeminlerin palplanj çakılma zorunluluğunu bertaraf eden hidrolik delici burgular işine girdi.

Özel eğitimli köpekler sıcaklık nedeniyle geç devreye girebildi.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ostim’deki
patlamalarla ilgili soruşturma için bir cumhuriyet başsavcıvekili ve dört cumhuriyet savcısı görevlendirdi.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Nuri Yiğit ile görevlendirilen diğer dört savcı, bugün patlamaların meydana geldiği noktalara
gidecek. Savcılar, olay yerinde tespit ve keşif çalışmalarını yürütecek.

Bu arada, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş’in de dün akşam patlamaların meydana geldiği yere giderek, bilgi aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı